2006

Nieuwkomers presteren goed

Hoewel oude rotten als Marco Meijer en Pascal Losekoot de ranglijst van de interne schaakcompetitie weer aanvoeren, is het optreden van enkele nieuwkomers opvallend sterk. En ook daar zit weer jeugdig talent bij.Liefst tien nieuwkomers doen dit seizoen mee aan de interne seniorencompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Dat is goed nieuws voor deze zich dit jaar opvallend profilerende vereniging. Het schaken in Baarn lijkt steeds meer te leven, getuige ook de gezellige schaakmarkt die deze vereniging afgelopen zaterdag in het kader van haar 60-jarig jubileum organiseerde op de Brink. De uitbreiding van het ledental is vooral ook te danken aan de intensieve trainingen die men verzorgt aan jong en oud. En dat werpt zijn vruchten af.

Ondanks veel afmeldingen konden afgelopen vrijdag toch dertien partijen gespeeld worden. Marco Meijer zet zijn goede vorm van vorig seizoen voort en won knap van Jan Overbeek. Meijer staat na 4 ronden in de 1ste cyclus ongedeeld eerste. Ook clubkampioen Pascal Losekoot kwam tot winst. In het eindspel en in tijdnood maakte tegenstander Jarno Witkamp een foutje, waarvan Losekoot meteen kon profiteren.

Nieuwkomers

En dan de nieuwkomers. Thijs Michels boekte met zijn zege op George van Tent al zijn derde overwinning en deelt nu met Losekoot de tweede plaats. Dat is bijzonder knap, maar er wachten hem nog vele sterke tegenstanders. Ook Bert van Klingeren begint zich langzaam maar zeker te profileren. Hij kwam eerst 1 pionnetje voor tegen Peter Vegter, en daar kwamen er nog een paar bij. Doorzetter Vegter moest uiteindelijk opgeven. Een andere nieuweling is Levente Vervoort. Deze 11-jarige schaker doet voor het eerst mee aan de seniorencompetitie en heeft nog geen nederlaag geleden. Ook Ger Oldekamp kon hem niet tegenhouden en moest zich gewonnen geven. De scouts van de Baarnse Schaakvereniging lijken wederom een groot jeugdtalent binnengehaald te hebben. Ook een nieuwkomer is Martijn Benschop. Deze al wat meer gelouterde schaker speelde nu een verdienstelijke remise tegen Arthur Vlug en is daarmee ook nog ongeslagen. Daan Michels boekte zijn eerste overwinning in zijn eerste seizoen bij de senioren. Een foutje van tegenstander Hans van Briemen kon hij vrij snel uitbuiten. De enige dissonant bij de nieuwkomers was mevrouw De Jong. Zij verloor de confrontatie met mevrouw Ensink. De Jong deed deze avond echter voor de allereerste keer mee, dus zij krijgt nog alle kans om zich te profileren.

Hoewel geen nieuwkomer meer, bewijst jeugdtalent Daan Lensink (14) toch weer dat hij zich goed kan handhaven tussen de senioren. Ramses van Dijen kan daarover meepraten, want hij moest de winst in de enige bekerpartij van de avond aan Lensink laten.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Overbeek – Meijer		0-1
T. Michels - Van Tent		1-0
Witkamp – Losekoot		0-1
Koekkoek – Krishnasing		0-1
Benschop – Vlug			remise
Oldekamp – Vervoort		0-1
Vermulst – Schaap		1-0
Vegter - Van Klingeren		0-1
Van Kampen - Van Brummelen	1-0
De Jong – Ensink		0-1
Van Schaik – Boss		1-0
Van Briemen - D. Michels	0-1
Beker:
Van Dijen - Lensink 		0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Meijer		41
2. T. Michels		34
3. Losekoot		34
4. Krishnasing		32
5. Vervoort		32
6. Moes		    30
7. Van Leeuwen	    30
8. Overbeek		29
9. Van de Veer	    27
10. Vermulst		27
11. Van Klingeren	27

Vrijdag 29 september wordt de 5e ronde gespeeld in Het Brandpunt te Baarn. Aanvang: 19.45 uur. De jeugd speelt ook, maar begint een uur eerder. Ook elke dinsdagavond kan iedereen vrij komen schaken, maar dan in brasserie&grandcafé Le Maire aan de Brink; vanaf circa 20.00 uur is men daar van harte welkom.
—Ton Koekkoek