2010

Nieuwkomers blijven het goed doen op het schaakbord

Na vier ronden begint voorzichtig tekening te komen in de stand van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Naast bekende schakers zijn in de toptien twee opvallende namen terug te vinden, namelijk die van Ed Duister en Wim van Teutem; beiden in bepaald opzicht nieuwkomer dit seizoen.Bovenaan staat de vertouwde naam van Pascal Losekoot. Vrijdag was hij vanwege een oneven aantal deelnemers uitgeloot, maar dat kostte hem de kop niet. Nummer twee Ashley Krishnasing speelde namelijk remise. Tegen Arthur Vlug was dat geen slechte prestatie, vooral omdat Krishnasing met dit resultaat doorgaat naar de volgende ronde van de bekercompetitie. In de eindstelling stond Krishnasing zelfs beter, maar met minder tijd wilde hij geen risico’s nemen. Vlug, veelvuldig bekerfinalist, ligt nu definitief na de eerste ronde uit de beker. Eerder had hij al van Waldemar Moes verloren, maar door een administratieve fout wist Vlug toen niet dat het een bekerpartij betrof. Uit coulance overwegingen kreeg hij een nieuwe kans, tegen opnieuw een geduchte tegenstander. Dit maal was er geen escape.

In de top vier staan verder de eerste achttal spelers Daan Lensink en Jan Overbeek. De laatste kwam vrijdag niet in actie, de eerste wel. Lensink nam het op tegen Marco Meijer, ook al een speler uit het achttal. Meijer gaf door een verkeerde pionzet de kans aan Lensink. Die miste in tijdnood een snelle winst, waarna er een remise eindspel overbleef. Er bleek echter een taktische truc in te zitten die beide spelers aanvankelijk niet zagen. Toen Lensink het wel door had, won hij gelijk.

Ed Duister staat voorlopig verrassend op de vijfde plaats. Tegen Rienk Andriessen wist hij af te wikkelen naar een positioneel gewonnen eindspel waarin zijn vrijpion beslissend was. Zo mogelijk nog verrassender is de toptien klassering van Wim van Teutem. Na een tijd de club niet bezocht te hebben, speelt hij nu de sterren van de hemel. Kenners spraken in superlatieven over zijn partij tegen Ton Koekkoek: zeer mooi opgebouwd, goed uitgespeeld, de partij van de avond. We vinden Van Teutem na twee overwinningen terug op een fraaie achtste plaats.

Naar boven
Net boven Van Teutem staat Werner Raudenbusch. Deze speelde tegen Kasper Wiegers. Beide spelers vinden we vaak rond de tiende plaats terug en ontlopen elkaar niet veel qua speelsterkte. De partij eindigde dan ook vredig in een gelijkspel. Net buiten de toptien kent Paul Evers een goede seizoenstart. Vorige week speelde hij knap remise tegen Yme Branjes, dit keer wist hij zelfs te winnen van Rob Boss. Deze kwam stukverlies niet meer te boven. Brantjes heeft de weg naar boven ook weer ingezet. Geertièn de Vries werd daar het slachtoffer van.

Rien van Brummelen en Conrad Keijzer speelde een gelijkwaardige partij. In een toreneindspel met veel pionnen manoevreerde Van Brummelen echter net wat handiger en dat kostte Keijzer de partij. Nieuwkomer Erik van Lier wacht nog op zijn eerste overwinning. Ook van Ger Oldekamp mocht hij hij geen felicitaties in ontvangst nemen. Wel complimenten, want Oldekamp was onder de indruk geraakt van het spel van het nieuwe lid. Voor Oldekamp betekende het overigens zijn eerste overwinning in dit prille seizoen.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Meijer - Lensink 	0−1
Duister - Andriessen 	1−0
Wiegers - Raudenbusch 	½−½
Van Teutem - Koekkoek 	1−0
Evers - Boss     	1−0
Brantjes - De Vries 	1−0
Van Brummelen - Keijzer	1−0
Van Lier - Oldekamp 	0−1

Beker

Krishnasing - Vlug	½−½

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot	167
2. Krishnasing	149
3. Lensink	140
4. Overbeek	136
5. Duister	118
6. Moes 	116
7. Raudenbusch	100
8. Van Teutem	94
9. Meijer	90
10. Vlug	89

Vrijdag wordt de vijfde ronde van de interne competitie gespeeld. Aanvang is 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd begint om 18.30 uur met lessen en speelt aansluitend voor de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de actuele website www.baarnseschaakvereniging. nl. Ook kunt u contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648.—Marco Meijer