Volwassenen

Nieuwkomers bij Baarnse Schaakvereniging

Afgelopen vrijdag speelden een aantal jeugdspelers voor het eerst mee in de interne volwassenencompetitie. Een bijzonder moment, als je voor het eerst tussen schakers met tientallen jaren ervaring meedoet. De nieuwkomers bleken uitstekend mee te kunnen komen.

Aan de kop van de ranglijst waren er twee belangrijke duels. Koploper Krishnasing had een interessante strijd tegen Duister. Hij speelde een wat ongebruikelijke variant tegen het Spaans (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5) door zijn koningspaard naar e7 te ontwikkelen. Toen Duister even later zijn paard uit het centrum haalde, sprong Krishnasing juist het centrum in met Pc6-d4, en veroverde ruimte en een prettige stelling. De zwartspeler speelde het nauwkeurig, dwong verzwakkingen af (zie diagramstelling) en kwam uiteindelijk met zijn stukken de witte stelling binnen, waarna de overgave volgde.

Brantjes, de nummer drie van de ranglijst, versloeg Raudenbusch. In de Caro Kann opening kwam Brantjes net iets fijner te staan, wat uiteindelijk resulteerde in winst van de partij.

Thur Breukers toont een stijgende lijn de laatste tijd. Tegen Ton Koekkoek probeerde Breukers met penningen zijn tegenstander lam te leggen. Na een spannende strijd was het inderdaad Breukers die de winst op zijn naam mocht schrijven.

Van Elsloo en Muller zijn afkomstig uit de eigen jeugdopleiding. Momenteel zijn er zo’n veertig jeugdschakers die elke vrijdagavond les krijgen volgens de stappenmethode. Op een gegeven moment is het dan tijd voor de beproeving bij de volwassenen.
Van Elsloo speelde een uitstekende partij tegen Kruiswijk. Hij had goed gezien met een tijdelijk paardoffer een pion te kunnen winnen. Kruiswijk verdedigde goed en kon ternauwernood de remise houden.

Muller zag goed dat hij de loper van zijn tegenstander kon insluiten. Hoewel deze nog enkele pogingen deed om tegenspel te krijgen, won Muller overtuigend.

Na een afwezigheid van enige tijd was er een succesvolle comeback van Beekhuis. Hij overzag in de opening wellicht iets, maar speelde actief en kwam met zijn toren op de tweede rij van Vegter. Hierdoor kreeg hij een sterk initiatief dat hij tot winst bracht.

Er werd een duel gespeeld voor de tweede ronde van de bekercompetitie. Van Lier had vanwege zijn flink lagere rating genoeg aan remise tegen Meijer om door te gaan naar de volgende ronde. In het begin van het duel wist Van Lier goed vol te houden, maar Meijer overspeelde zijn tegenstander langzaam.

Uitslagen ronde 23

Duister – Krishnasing          0-1
Brantjes – Raudenbusch      1-0
De Vries -Van Klingeren    1-0
Van Lier – Meijer                0-1
Breukers – Koekkoek          1-0
Boss – Van Brummelen       1-0
Michels – Mink                   1-0
Keijzer – Oldekamp            remise
van Elsloo – Kruiswijk        remise
Vegter – Beekhuis               0-1
van Lange-Muller                0-1

Stand aan kop
1. Krishnasing         924
2. Losekoot              877
3. Brantjes               678
4. Lensink                647
5. Wiegers               642
6. Spijkerman          613
7. Meijer                  570
8. Duister                 516
9. De Vries               497
10. Timmerman       495