2006

Nieuwe koploper en bekerfinalisten bekend

Werner Raudenbusch is de nieuwe koploper in de derde cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Hij bereikte die positie door winst op Rienk Andriessen. Eenvoudig ging dat niet. Hoewel Raudenbusch zijn eigen spel dramatisch noemde, moet gezegd dat Andriessen zich knap verweerde. De speeltijd werd bijna volledig gebruikt. Tot op het laatst had Andriessen nog aanvalskansen, maar een onachtzaamheid in tijdnood kostte hem een pion en de partij. Johan Vermulst en Reinier Schaap speelden een interessante partij, maar berustten in een gelijkspel. Vooral Schaap blijft opvallend hoog op de ranglijst staan. Simon van Voorthuizen hield Ashley Krishnasing bekwaam op remise. Krishnasing gaat dit seizoen voor het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging. Hij werd daarbij een beetje extra geholpen door het verlies van concurrent Pascal Losekoot tegen Waldemar Moes.

In de partij tussen Bert van Klingeren en Hans van Briemen heerste volop spanning. Beiden pasten alle mogelijke valstrikken toe, maar alles werd doorzien. Het kostte beiden wel veel bedenktijd. Van Klingerens vlag viel als eerste en dus was het punt voor Van Briemen, die nu knap de toptien binnenkomt. Peter van de Veer komt langzaam maar zeker weer in vorm en bereikte door winst op Ger Oldekamp eveneens een toptiennotering. Wim van Teutem speelde George van Tent kalm naar een nederlaag. Marco Meijer zag onvoldoende winstkansen, dus accepteerde hij het remiseaanbod van Vincent Pandelaar.

Matcombinaties
Daan Lensink verraste Jeroen de Mon met een klassieke matcombinatie met paard en toren. Ton Koekkoek zag halverwege zijn partij tegen Peter Vegter een matcombinatie over het hoofd. De druk op de koningstelling van Vegter was echter dermate groot dat laatstgenoemde uiteindelijk toch moest opgeven. Henk Meeuwissen strafte een foutje van Rien van Brummelen snel af. Voor Van Brummelen was daarna niet veel eer meer te behalen en hij gaf al snel op. Mw. Van Helden was dit keer de sterkste dame. Ze zette mw. Ensink helemaal klem, waardoor deze geen mogelijkheden meer zag. Paul Evers bood behoorlijk tegenstand tegen eerste achttalspeler Martijn Benschop, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Gino de Mon had in Jan Overbeek wel een erg sterke tegenstander. Hij kon geen potten breken en Overbeek haalde zijn eerste overwinning in deze cyclus. De rode lantaarn voor Gino de Mon latend.

Bekerfinale
Evenals de andere halvefinale – tussen Benschop en Krishnasing – eindigde de partij tussen Arthur Vlug en Robin van Kampen in remise. Vlug kan daar uitermate tevreden mee zijn, want door zijn iets lagere clubrating bereikte hij de finale van de Baarnse bekercompetitie. Hij mag het daarin opnemen tegen Krishnasing.

Uitslagen van de 5e ronde
Uitslagen

Andriessen – Raudenbusch	0-1
Vermulst – Schaap		remise
Krishnasing – Van Voorthuizen	remise
Moes – Losekoot		    1-0
Van Klingeren – Van Briemen	0-1
Van de Veer – Oldekamp	    1-0
Van Tent – Van Teutem	    0-1
Meijer – Pandelaar		remise
Lensink – J. de Mon		1-0
Koekkoek – Vegter		1-0
Meeuwissen – Van Brummelen	1-0
Van Helden – Ensink		1-0
Evers – Benschop		0-1
G. de Mon – Overbeek		0-1
Beker:
Vlug – Van Kampen		remise

Tussenstand na de 5e ronde
Stand

1. Raudenbusch		45
2. Schaap		43
3. Wiegers		41
4. Vermulst		40
5. Van Kampen		40
6. Krishnasing		40
7. Andriessen		38
8. Moes		    38
9. Van Briemen		37
10.Van de Veer		37

Vrijdag 11 mei (op 4 mei is er geen clubavond) wordt de 6e ronde van de 3e cyclus gespeeld in Het Brandpunt te Baarn. Aanvang: 19.45 uur. Op 10 mei speelt Baarn 1 haar laatste externe competitiewedstrijd in en tegen Leusden.—Ton Koekkoek