Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Nieuw aanmeldsysteem schakers functioneert goed

Nieuw aanmeldsysteem schakers functioneert goed

Vrijdag stond de 8e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging in het teken van de A- en B-beker. Er werd voor het eerst gewerkt met het nieuwe aanmeldsysteem en of dat nou de reden was, maar alle partijen begonnen op tijd. En er was vechtschaak en koffiehuisschaak!

Sinds mensenheugenis moeten de schakers van de Baarnse Schaakvereniging zich tijdig afmelden als ze verhinderd zijn. Ed Duister, de nieuwe intern wedstrijdleider, bracht daar verandering in: afmelden hoeft niet meer, als je op tijd aanwezig bent, word je ingedeeld. Afgelopen vrijdag werd dat systeem met succes geïntroduceerd.
In de A-groep van de bekercompetitie werden twee partijen gespeeld. De topper van de avond ging tussen Ed Duister en David Knight, de nummers 1 en 2 van de ranglijst. Duister bracht zijn geliefde Caro Kann op het bord, maar Knight leek voorbereid. Toch kreeg Duister al snel een sterke (winnende?) aanval en op de 20e zet verzonk Knight in diep gepeins. Hij vond niet de beste voortzetting, maar Duister profiteerde daar niet van. Met Loper slaat c4 had hij het voordeel naar zich toe kunnen trekken. Zoals het nu ging verloor Duister het “momentum” en trok Knight langzaam de partij naar zich toe om die na een blunder van Duister in zijn voordeel te beslechten.bsv08-04-foto-henri-s
In een g3- zijstraat van de Siciliaan waren Thur Breukers en Jan Timmerman al vroeg aan hun partij in de A-groep begonnen. Breukers, tot nu toe een slecht seizoen, kreeg langzaam maar zeker voordeel. Dat was in één klap weg toen hij een schaakje over het hoofd zag, waardoor hij een Toren verloor.

Vechtschaak in B-groep
Rogier Burger en Mario Lambrecht speelden een Franse verdediging die muurvast leek te gaan staan. Maar Burger verloor een Paard, omdat hij een penning over het hoofd zag, en later zelfs een Toren. De indruk bestaat dat wit wel wat beslissende kansen heeft gemist. Lambrechts bekert verder.
Nelly Khalioullina en Rien van Brummelen hadden vorig seizoen een veel besproken bekerpartij (Khalioullina forceerde pat in verloren stelling en vluggerde daarna naar winst), dus laatstgenoemde had nog wat recht te zetten. Na een felle strijd ontstond een eindspel van Loper + 3 pionnen voor Khalioullina tegen 7 pionnen voor Van Brummelen. Uiteindelijk kon de Loper niet verhinderen dat 2 pionnen doorliepen en dus had Van Brummelen zijn revanche.
Christiaan Krijnen speelde een klassieke Konings-Indiër niet nauwkeurig en Rob Boss kon een aanval beginnen waarbij al na 18 zetten mat niet meer te voorkomen was.
Erik van Lier en Johan Vermulst kwamen in de reguliere denktijd niet verder dan remise, dus moest er een barrage aan te pas komen met 10 minuten elk. Dat werd echt vechtschaak met een hoog koffiehuisgehalte. Als twee zwaargewicht boksers die elkaar te lijf gaan, bestookten ze elkaar. Elke krachtzet werd benadrukt met de karakteristieke klap op de klok en de kansen gingen meer dan ééns heen en weer. Vermulst met een stuk meer dacht dat hij al binnen was toen van Lier hem op de h-lijn met 2 Torens en een pion mat zette!
De laatste bekerpartij van de avond werd gewonnen door Conrad Keijzer (tegen Henk Meeuwissen), die daarmee pas zijn eerste zege van het seizoen behaalde.
bsv08-03-foto-henri-s
Meer koffiehuisschaak
Naast het bekergeweld werden nog drie partijen voor de interne competitie gespeeld.
Hoewel Henri Spijkerman won van Hens Albarda, was hij niet tevreden over de manier waarop hij speelde. Albarda maakte de fouten en Spijkerman vond dat hij daar niet optimaal van profiteerde. Het werd een partij van “pionnetje hier, pionnetje daar”. Toen daar nog een vol stuk bijkwam gaf Albarda op.
Izaäk Schipper bedacht in het Frans eens iets anders en speelde in plaats van het normale c7-c5: f7-f6! Een paar zetten later stond zijn koning oog in oog met de witte Dame, maar dankzij zijn koffiehuis-vechtschaak-mentaliteit kon hij nog voorkomen dat de stukken al voor de 20e zet weer in de doos gingen; na de 32e zet gebeurde dat alsnog.
Rien Lambrechts en Jan Kessler sloten de avond in remise.

Tekst: Frits Kok. Foto’s: Henri Spijkerman.

Alle uitslagen ronde 8:
Knight – Duister	1-0
Spijkerman – Albarda	1-0
Burger – M. Lambrechts	0-1
Kok – Schipper		1-0
Van Lier – Vermulst	1-0
Keijzer – Meeuwissen	1-0
Breukers – Timmerman	0-1
Boss – Krijnen		1-0
v.Brummelen–Khalioullina1-0
R. Lambrechts – Kessler	remise

Stand aan kop: 1. Knight 303, 2. Spijkerman 258, 3. Duister 257, 4. Kruiswijk 226, 5. M. Lambrechts 208.

Vrijdag 11 november is er weer een Thema-avond (zie elders op deze website)!

4 comments

  1. Ed had inderdaad op meerdere momenten in de partij van me kunnen winnen, heb veel geluk gehad deze keer!

Comments are closed.