2008

Niet schaken, toch aan kop

Vincent Pandelaar en Pascal Losekoot kwamen afgelopen vrijdag niet in actie voor de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Toch blijven zij – in deze volgorde – de ranglijst van de derde cyclus aanvoeren. Jarno Witkamp en Marco Meijer zijn Losekoot wel tot op enkele punten genaderd door overwinningen op de jongelingen Yme Brantjes en Kasper Wiegers.Op papier was de strijd tussen Arthur Vlug en Waldemar Moes de spannendste van de avond. Beiden zijn al het hele seizoen de belangrijkste belagers van Losekoot voor de titel. In de praktijk was Moes deze ronde echter duidelijk sterker dan Vlug, die zijn derde achtereenvolgende nederlaag leed. Ook het affiche Jarno Witkamp – Yme Brantjes mocht er zijn. De meer ervaren Witkamp kon goed gebruik maken van de verzwakte koningsstelling van Brantjes en won.

Cadeautje
De jarige Marco Meijer trakteerde zijn clubgenoten op een stukje taart, waarop Kasper Wiegers hem een cadeautje gaf. Wiegers kwam namelijk beter uit de opening, maar gaf vervolgens een belangrijke pion weg, waardoor de angel uit de stelling was. Het cadeautje dat Paul Evers aan Hans van Briemen gaf was echter nog groter. Al snel kon Van Briemen een combinatie uitvoeren die een stuk opleverde. Evers gaf gelijk op. Het grootste cadeau werd echter gegeven door Peter Vegter. Een lange partij leek op remise uit te lopen, totdat Vegter zijn toren in de aanbieding deed. Geertièn de Vries nam het cadeau graag aan. Het betekende zijn eerste overwinning deze cyclus.

Ook Daan Lensink behaalde zijn eerste overwinning deze cyclus, wat eigenlijk wel merkwaardig is voor een speler van het eerste achttal. Slachtoffer was teamgenoot Jan Overbeek, die na een slecht begin van de cyclus juist weer op de goede weg leek. Rien van Brummelen kon zijn mooie overwinning op Vlug van vorige week geen vervolg geven. Peter van de Veer was te sterk. Bert van Klingeren keek verschrikt toen hij in een mooie stelling een stuk weg gaf. Zijn aanval bleek echter heel sterk, en de verdediging van Johan Vermulst niet optimaal, zodat Van Klingeren enkele zetten later toch de winst behaalde. Winst was er ook nog voor Thijs Michels, Rienk Andriessen en Henk Meeuwissen. Zij versloegen respectievelijk Simon van Voorthuizen, Ton Koekkoek en Reinier Schaap.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Vlug - Moes       	0-1
Brantjes - Witkamp    	0-1
Wiegers - Meijer     	0-1
Overbeek - Lensink    	0-1
Van Brummelen - Van de Veer	0-1
Evers - Van Briemen   	0-1
Michels - Van Voorthuizen 	1-0
Andriessen - Koekkoek  	1-0
Meeuwissen - Schaap   	1-0
Van Klingeren - Vermulst 	1-0
De Vries - Vegter    	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Pandelaar  	376
2. Losekoot   	324
3. Witkamp   	321
4. Meijer    	319
5. Brantjes   	307
6. Oldekamp   	274
7. Van de Veer  	271
8. Moes     	264
9. Andriessen  	262
10. Van Klingeren	259

Donderdag speelt Baarn 1 de laatste wedstrijd van het seizoen, in Hilversum tegen HSG 5. Vrijdag wordt de zevende ronde van derde cyclus in de interne competitie gespeeld. Aanvang 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met de secretaris, Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer