2007

Montini winnaar Baarns schaakfeest

In de raadszaal van de gemeente Baarn was afgelopen woensdag 23 januari de jeugd aan zet. Niet de burgemeester, wethouders of raadsleden maar een dertigtal schakers waren het middelpunt. Het was weer tijd voor de jaarlijkse schaakkampioenschappen voor het Baarnse basisonderwijs. Dit keer ging het om een jubileum, voor de 25e keer, en dat was de reden voor een schaakfeest-partijtje. Er werd weliswaar 7 ronden intensief geschaakt, maar er was ook het geheimzinnig muntje, het joggen rondom de trap, een drankje, een simultaan, een medaille, een quiz en een taart voor de deelnemers. In deze zaal werd aan het eind van de middag onder het toeziend oog van koning Willem III, Montini I tot de nieuwe schaakkoning van Baarn gekroond.

Montini I was deze middag onverslaanbaar, het team won niet alleen alle wedstrijden maar ook alle partijen. Het team bestond uit Sam van Elsloo, Jimmy de Kuiper, Sven Berndsen en Jeroen Veltmeijer. Sam en Jimmy zijn beide lid van de Baarnse Schaakvereniging, Sven en Jeroen niet en zij kregen i.v.m. hun geldige prestatie een proeflidmaatschap van de schaakclub aangeboden.

Montini II eindigde verdienstelijk op de 2e plaats. Het team met Arthur Bouma, Thomas Rademaker, Thomas Rademaker, Sven van Miltenburg, Jelmer Wildenburg en wisselspeler Luka Kleynjan wist 4 keer te winnen en speelde 1 keer gelijk.

De strijd om de 3e plek ging tussen de Nieuw Baarn School en de Koningin Wilhelmina School. Mocht in de laatste ronden de KWS van de NBS winnen dan kon KWS nog 3e worden. Het werd een spannende strijd en de teams waren aan elkaar gewaagd. Het werd uiteindelijk een gelijkspel waardoor de NBS (Tycho, Femke, Friso,Josephine,Uri en Bas) op de derde plaats eindigde en de KWS op een vierde (Victor, Mashayyat, Gerben, Robert,Noah).

Het damesteam van Montini (Sarah, Anne Bob, Isabel, Julia) werd verdienstelijk vijfde. Wat weer eens aantoont dat dames en schaken goed samengaan en reden was voor een extra grote taart bij de prijsuitreiking. Het team van Aloysius (Alon, Jan, Arwin, Steve en Ko) werd zesde, Jan speelde het sterkst hij wist van vijf partijen er drie te winnen. Gaspard de Coligny (Dani├źl, Samuel, Celine en Eleonora) eindigde op de zevende plaats. Bij de Gaspard speelde Samuel met 3 uit 6 een goed toernooi. Daarnaast was Celine gelukkig met het behalen van prijzen, ze won met de quiz, met haar muntje en kreeg net als alle andere deelnemers een medaille.

Het was deze woensdagmiddag een middag van de 4 Jannen. Jan de schaker die met zijn team streed voor het kampioenschap van Baarn. Burgemeester Jan, de hartelijke gastheer, die was niet alleen toeschouwer, maar wist ook zijn sportieve schaakplicht te vervullen. Jubilaris Jan, die verguld met lintjes waar de namen van de spelers op stonden, in het zonnetje werd gezet. En organisator en inspirator Jan die van deze middag een onvergetelijk schaakfestijn maakte.


De uitslag:
Wedstrijd Bord
Punten Punten
Montini 1 14 28
Montini 2 11 20
NBS 10 17.5
KWS 8 16,5
Montini 3 7 12,5
Aloysius 4 10
Gaspard de Coligny 2 7,5
—Jan Overbeek