2010

Mistig schaakavondje

Op weg naar De Leuning vrijdagavond was het erg mistig. Die mist was snel opgetrokken en toen bleken al drie schaakpartijen afgelopen te zijn. Koploper Lensink had geen last van de mist en verstevigde zijn koppositie op de ranglijst van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging.De 21e ronde van de interne schaakcompetitie kende een grillig verloop. Er werden slechts 8 partijen gespeeld, maar 3 daarvan waren al heel snel beslist. Henk Meeuwissen beet het spits af door zeer offensief al snel een toren te offeren. Erik van Lier had dat offer beter niet kunnen accepteren, want vervolgens had hij geen verdediging meer tegen de vroege mataanval van Meeuwissen. Paul Evers zat al enige tijd achter een schaakbord te wachten op tegenstander Ger Oldekamp, terwijl Oldekamp elders in De Leuning stond te wachten op Evers. Toen beiden uiteindelijk elkaar hadden gevonden achter het juiste schaakbord bleek al snel dat Oldekamp niet was opgewassen tegen het offensieve geweld van Evers. Ton Koekkoek hield het tegen Pascal Losekoot wel iets langer vol, maar was eigenlijk al kort na de opening kansloos. Door een loperoffer kon hij zijn dame nog wel even houden, maar zijn ontwikkelingsachterstand was niet meer te repareren.

Twee dames
De andere partijen kenden een langer en spannender verloop. Koploper Daan Lensink maakte tegen Rob Boss geen fout. Het duurde even, maar uiteindelijk kon Boss de sterke koningsaanval van Lensink niet meer tegenhouden. Yme Brantjes zorgde voor een verrassing door Jan Overbeek te verslaan. Iets dat hem eerder dit seizoen niet gelukt was. Dit keer leek een mataanval van Overbeek niet meer te voorkomen, maar door met zijn tweede door pionpromotie verkregen dame op het enige juiste veld te gaan staan, kon hij nog net het heft in handen nemen. Vervolgens maakte hij het beheerst af. Brantjes is goed in vorm, want hij won nu al voor de vijfde achtereenvolgende keer. Op de ranglijst klom hij zelfs naar de vierde plaats.

Paardenspel
Geertièn de Vries hield het nog lang vol tegen Werner Raudenbusch, maar had toch te veel last van een gepend paard. Raudenbusch maakte van de grotere vrijheid van zijn stukken goed gebruik en speelde beheerst naar de winst. Wim van Teutem hield het ook bewonderenswaardig lang vol tegen Henri Spijkerman. Nadat hij echter een paard had laten insluiten, viel zijn verdediging uit elkaar en kon hij Spijkerman niet meer van winst afhouden. Spijkerman vinden we nu weer terug in de toptien.
Rien van Brummelen en Thijs Michels waren aan elkaar gewaagd en speelden een spannende partij. Zelfs nadat Michels een kwaliteit voorsprong had genomen, bleef het spannend. Met zijn twee paarden maakte Van Brummelen het Michels lastig, maar Michels kon naderend onheil steeds net voorkomen. Toen Michels zijn koning op een veilige plek had gezet, kon hij doorslaggevend met zijn torens oprukken én de vrijpion van Van Brummelen winnen. Daarna was het afgelopen.

Uitslagen van de 21e ronde
Uitslagen

Boss – Lensink		0-1
Losekoot – Koekkoek	1-0
Brantjes – Overbeek	1-0
De Vries – Raudenbusch	0-1
Spijkerman – Van Teutem	1-0
Van Brummelen – Michels	0-1
Evers – Oldekamp	1-0
Meeuwissen – Van Lier	1-0

Tussenstand na de 21e ronde
Stand

1.	Lensink		783
2.	Losekoot	742
3.	Overbeek	645
4.	Brantjes	599
5.	Meijer		592
6.	Krishnasing	567
7.	Duister		558
8.	Vlug		522
9.	Raudenbusch	443
10.	Spijkerman	437

Ronde 22 van de interne competitie wordt op 18 maart gespeeld. Ook op die dag speelt het viertal van de Baarnse Schaakvereniging een thuiswedstrijd tegen Barneveld. Op 11 maart is er geen interne competitie, maar een gezellige schaakavond van 20.00u tot 23.00u waar ook huisschakers en andere schakers gratis aan kunnen deelnemen. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8, Baarn.—Ton Koekkoek