Uncategorized

Meijer naar finale schaakbeker

Tussen alle andere enerverende schaakpartijen door speelde Marco Meijer zich knap naar de finale van de interne bekercompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Kasper Wiegers boekt weer een sterk resultaat en er woedde een geweldige strijd om een plaats in de top tien te bereiken.

Marco Meijer en Yme Brantjes troffen elkaar vrijdag in De Leuning voor de halve finalewedstrijd van de interne bekercompetitie. Brantjes verkeek zich een beetje op de uiterst solide opgebouwde stelling van Meijer. Langzaam maar zeker kon Brantjes geen kant meer uit en dat betekende een knappe winst voor Meijer. In de finale van de bekerstrijd mag hij het opnemen tegen de huidige koploper Ashley Krishnasing.

In ronde 30 van de interne competitie rekende Ed Duister zich al snel rijk met een sterke mataanval op de koningsstelling van Rien van Brummelen. Met een simpel pionzetje wist Van Brummelen echter een stuk te winnen en roet in het eten van Duister te gooien. Ondanks die tegenvaller bleek Duister goed gerekend te hebben, want zijn mataanval was toch niet meer tegen te houden.

Na in ronde 29 de clubkampioen al op remise te hebben gehouden, deed Kasper Wiegers er afgelopen vrijdag nog een schepje bovenop. Met zeer sterk aanvalsspel troefde hij Daan Lensink, de nummer drie in het klassement, af. Door deze zege stijgt hij zelf naar de zesde plaats. Wiegers is in vorm!

 

Strijd om toptienplaats

Nieuwkomer Jan Timmerman – misschien wel de relevatie van het seizoen – en Rob Boss streden een echte strijd. Boss is dit seizoen goed in vorm en bijna continu in de toptien te vinden, maar was net afgezakt naar plaats elf. Timmerman is dit seizoen voor het eerst lid van de Baarnse Schaakvereniging, boekt goede resultaten en lijkt voor een plaats in de toptien te opteren. Beide spelers verkochten hun huid dan ook erg duur in het onderlinge duel. Halverwege de avond leek Timmerman duidelijk in het voordeel en stond een stuk voor tegen een pion. Boss zag het hoofdschuddend aan, maar besloot door te spelen. Terecht, zo bleek laat op de avond. Boss wist het stuk achterstand te compenseren met twee sterk oprukkende pionnen. In de tijdnoodfase bleek dat Timmerman niet beide pionnen van promotie kon afhouden en moest opgeven. Een mooie strijd om de tiende plaats, die door Boss werd gewonnen.

De partij tussen Pascal Losekoot en Jan Overbeek duurde bijna even lang als de strijd tussen Timmerman en Boss. Uiterst behoedzaam werden de stellingen opgebouwd met dreigingen aan beide zijden. Losekoot voerde de druk het meest op en toen Overbeek zich terugtrok in de verkeerde hoek kon Losekoot fraai toeslaan. Losekoot verkleint daarmee de afstand tot de niet spelende koploper Krishnasing weer een beetje.

Henri Spijkerman had niet te klagen. Tegen de sterk spelende Conrad Keijzer leek er niet meer in te zitten dan remise. Helaas voor Keijzer deed deze één onvoorzichtige zet waardoor Spijkerman toch kon doordrukken en de partij op zijn naam schrijven.

 

Rust

In de iets lagere regionen was het wat rustiger op de borden. Thijs Michels en Johan Vermulst streden wel, maar met nog weinig tijd over en nog veel stukken op het bord besloten ze dat remise het enige juiste resultaat was. Datzelfde gold min of meer ook voor de partij tussen Erik van Lier en Ger Oldekamp.

In de partij tussen Peter Vegter en Martijn Kruiswijk gebeurde wel wat meer. Vegter maakte een paar positionele foutjes en had beter de dames kunnen afruilen toen hij die mogelijkheid had. Nu zette Kruiswijk zijn dame volledig in voor een mataanval, die door Vegter alleen nog tegen te houden was door groot materiaalverlies. Kruiswijk – ook nog maar aan zijn eerste seizoen bij de schaakvereniging bezig – boekte al zijn negende zege en er zijn slechts vier schakers die deze competitie meer overwinningen behaalden. Dat zegt wel iets over de aspiraties en noeste trainingsarbeid van Kruiswijk.

Zie voor alle uitslagen en standen elders op deze site.

2 comments

  1. Ton, complimenten voor het mooie verslag. Eén opmerking slechts; Jan Timmerman is waarschijnlijk niet de ‘relevatie’, maar wel de ‘revelatie’ van dit seizoen 😉
    Overigens gaat dit volgend seizoen ook op voor het nieuwe tweede achttal van Baarn met o.a. Duister, Timmerman, Koekkoek en Spijkerman in de gelederen. Maar goed, dat wist je al!

  2. Ton, leuk geschreven. Aanvulling op de partij tussen mij en Rien van Brummelen: Ik geef eerst stom een stuk weg en probeer dan maar een mataanval op te zetten ten koste van nog een stuk… Bij een juiste verdediging van de dreigende mataanval dan was de winst voor Rien.

Comments are closed.