2006

Meijer aan kop, Michels verrassend tweede

Marco Meijer staat na vijf ronden alleen aan de leiding van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Zelf won Meijer van de jonge Levente Vervoort, terwijl de concurrenten Pascal Losekoot en Waldemar Moes onderling remise speelden. Thijs Michels blijft het uitstekend doen. Ten koste van Annelies de Bruin kwalificeerde Michels zich voor de volgende ronde van het bekertoernooi. Tevens wist hij zich te handhaven op de verrassende tweede plaats.

Meijer kreeg tegen Vervoort de kans een opening te spelen die hij enkele maanden geleden nog bestudeerd had. Vervoort werd verrast door de aanvallende speelwijze die hem al snel een pion kostte. Meijer kon het zich nog veroorloven een onterecht pionoffer uit te voeren en besloot de partij met een fraaie zet die onontkoombaar tot mat zou leiden.

meijer-vervoort[1].GIF

Meijer speelde hier Pxc6+ waarna mat via Db8 niet meer te voorkomen is.

Thijs Michels consolideerde zonder problemen zijn tweede plaats door een overwinning op De Bruin. Hij bouwde zijn materiele voorsprong langzaam uit, totdat zijn tegenstandster inzag dat verder spelen geen zin meer had. Moes deed tegenstander Losekoot al relatief vroeg een remise aanbod. Deze dacht er even over na, maar wilde de stelling niet forceren en nam het aanbod aan. Overbeek nestelde zich weer in de top vijf door een overwinning op Vermulst, die wel aanvalskansen leek te hebben, maar ten onder ging tegen de ervaring van Overbeek.

Dame
Bert van Klingeren had al snel door dat Arthur Vlug het hem erg moeilijk maakte. Van Klingeren verzette zich uit alle macht, maar moest toch het onderspit delven. Mevrouw Ensink verschijnt verrassend in de top 10 van het tussenklassement. George van Tent gaf zijn partij op toen hij zag dat het paard van zijn tegenstandster zowel de koning als de dame aanviel.

Daan Michels lijkt de smaak te pakken te hebben. Na zijn overwinning vorige week, kon hij nu weer een remise aan zijn totaal toevoegen. Reinier Schaap was zijn opponent. De strijd tussen twee andere jeugdspelers, Daan Lensink en Robin van Kampen eindigde in een regelmatige overwinning voor Van Kampen. Vincent Pandelaar en Werner Raudenbusch hadden beiden geen zin tot het uiterste te gaan, zodat zij tot een puntendeling besloten.

Henk Meeuwissen speelde zijn eerste partij van de competitie. Veel geluk leverde hem dat nog niet op, want Rienk Andriessen ging er met de winst vandoor. Hans van Briemen boekte naar eigen zeggen een verrassende winst op Rob Boss, die inderdaad normaal gesproken sterker geacht mag worden. Wim van Teutem, tenslotte, bleef Annie de Jong de baas.

Uitslagen van de 5e ronde
Uitslagen

Meijer	    - Vervoort	1-0
Losekoot	- Moes 	remise
Overbeek	- Vermulst	1-0
Van Klingeren	- Vlug 	0-1
Ensink 	- Van Tent	1-0
Lensink 	- Van Kampen	0-1
Pandelaar	- Raudenbusch	remise
Van Schaik	- Oldekamp	1-0
Schaap 	- D. Michels	remise
Meeuwissen	- Andriessen	0-1
Boss  	- Van Briemen	0-1
Van Teutem	- De Jong	1-0

Beker
De Bruin	- T. Michels	0-1

Tussenstand na de 5e ronde
Stand

1. Meijer	52
2. T. Michels	45
3. Losekoot	40
4. Overbeek	40
5. Vlug 	38
6. Benschop	38
7. Krishnasing	36
8. Moes 	36
9. Van Kampen	36
10. Ensink	35

Vrijdag wordt de zesde ronde van de interne competitie gespeeld. Aanvang is 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al een uur eerder met de lessen en de onderlinge partijen. Meer informatie is te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij Pascal Losekoot, tel. (035) 6012745.—Marco Meijer