2008

Meeste schakers snel klaar

In de tweede ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging waren de krachtsverschillen behoorlijk groot. De indeling was gemaakt op basis van de stand na één ronde die natuurlijk nog geen getrouw beeld van de speelsterkte geeft. Bovendien werden er de nodige partijen gespeeld in de eerste ronde van de bekercompetitie. Deze indeling vindt door loting plaats. Het gevolg was dat de meeste partijen al vrij snel afgelopen waren. Een uitzondering was de topper tussen Moes en Losekoot. In een lange partij bleef Losekoot het koelbloedigst. De partij tussen Waldemar Moes en Pascal Losekoot was die tussen de nummer twee en drie van het afgelopen seizoen. Een beetje ongelukkig dus dat deze twee al in de eerste ronde van de bekercompetitie aan elkaar werden gekoppeld. Voor de toeschouwers was het echter wel een mooi gevecht. Moes begon wat beter. Hij hield zijn tegenstander onder druk en had meer ruimte om te manoeuvreren met zijn stukken. In de tijdnood voor de eerste tijdcontrole ging Moes voor pionwinst. Dit gaf Losekoot echter de kans met zijn toren de witte stelling binnen te komen. Zijn stukken kwamen bovendien steeds beter te staan en die van Moes steeds slechter. Toen deze ook nog een belangrijke pion weg gaf, was het gebeurd.

Bekercompetitie
De andere partijen waren veel sneller klaar. Vincent Pandelaar won veel materiaal van Gino de Mon en beëindigde de partij binnen de 30 zetten met mat. Yme Brantjes zette zijn dame wat onhandig neer, waardoor Daan Lensink deze via een penning kon winnen. Ton Koekkoek had een vernietigende aanval tegen zijn ‘angstgegner’ Johan Vermulst. Ook de zwartspelers Rob Boss en Simon van Voorthuizen waren duidelijk te sterk voor hun tegenstanders Boy Bogaerts en Reinier Schaap.

Interne competitie
Behalve voor de beker werden er ook gewone partijen voor de interne competitie gespeeld. Ook hier was het krachtsverschil vaak behoorlijk groot. Clubkampioen Jarno Witkamp bleef Rien van Brummelen de baas en heeft de leiding al weer in handen genomen. Hans van Briemen probeerde het met agressief spel tegen Marco Meijer, maar liep toch vast. Thijs Michels kon al snel een stuk winnen van Geertièn de Vries. Vervolgens was het makkelijk uitspelen.

De partij tussen Jeroen de Mon en Wim van Teutem duurde wat langer. Een verkeerde zet van Van Teutem gaf De Mon echter op gegeven moment de kans via een schaakje een toren te winnen. Nog wat langer duurde de partij tussen Ger Oldekamp en Rienk Andriessen. Hier was het de aanval op de koning waardoor Oldekamp zich genoodzaakt zag op te geven.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Witkamp - Van Brummelen	1-0
Meijer - Van Briemen	1-0
J. de Mon - Van Teutem	1-0
Michels - De Vries	1-0
Oldekamp - Andriessen	0-1

Beker

Pandelaar - G. de Mon	1-0
Lensink - Brantjes	1-0
Bogaerts - Boss 	0-1
Schaap - Van Voorthuizen0-1
Koekkoek - Vermulst	1-0
Moes - Losekoot 	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Witkamp   	163
2. Meijer    	162
3. Losekoot   	157
4. Lensink    	156
5. Van Voorthuizen 	155
6. Overbeek   	144
7. Pandelaar   	139
8. Wiegers   	134
9. Koekkoek   	133
10. Vlug    	130

Vrijdag wordt de derde ronde van de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur. Plaats van handeling is De Leuning, Oranjestraat 8a. De jeugd begint al om 18.30 uur met de lessen en aansluitend de onderlinge competitie. Meer informatie is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer