2005

Losekoot: Schaaktitel ‘schrale troost’

Pascal Losekoot heeft de 1ste cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging nipt gewonnen. Michiel van Schaik hield hem namelijk knap in bedwang en concurrent Marco Meijer kwam niet verder dan een remise.De strijd ging afgelopen vrijdag om de winst van de 1ste cyclus van de interne schaakcompetitie. De laatste ronde werd gespeeld. Pascal Losekoot en Marco Meijer stonden dicht bij elkaar en puntverlies van de één zou bijna automatisch tot cycluswinst van de ander leiden. Mochten beiden verliezen dan kon alleen nog Jarno Witkamp de lachende derde zijn. Witkamp speelde een sterke partij tegen Werner Raudenbusch; hij kwam eerst een kwaliteit en later zelfs een stuk voor, waarna hij het secuur in zijn voordeel uitspeelde. Lachende derde werd hij echter niet. Marco Meijer benutte zijn titelkansen niet volledig. Tegen Robin van Kampen was hij in een vastzittend eindspel met torens en pionnen verwikkeld geraakt. Beiden zagen geen opening en besloten tot remise. Voor Pascal Losekoot was derhalve remise tegen Michiel van Schaik voldoende voor de titel. Losekoot had niet alleen meer tijd, maar stond ook beter dan Van Schaik. Toch verrekende hij zich in de enorm verdedigende kwaliteiten die Van Schaik vaak in tijdnood ten toon spreidt. Van Schaik hield de aanvallende Losekoot knap in bedwang, waarna beiden tot remise besloten. Een knap resultaat van Van Schaik. Losekoot – die al vele malen een cyclus heeft gewonnen – vond de titel ‘een schrale troost’, gelet op de winstkansen die hij had gehad. Toch is deze titel terecht, want Losekoot is de enige speler die deze cyclus ongeslagen bleef.


Winterinvloeden

Ook de schaakcompetitie had last van de zeer onstuimig invallende winter. De tegenstander van Ton Koekkoek zat vast in een file en kon niet meer komen. Jan Overbeek had ook enige verkeersoverlast, maar verscheen nog net op tijd om de strijd met Arthur Vlug aan te binden. Evenals vorige week creëerde hij een enorm sterk loperpaar. Samen met een ‘beresterk’ paard zette hij Vlug klem, waardoor laatstgenoemde genoodzaakt was op te geven.
George van Tent en Ramses van Dijen begonnen gelijkwaardig, maar na een korte pauze begon Van Tent voor Sinterklaas te spelen en was het voor Van Dijen niet moeilijk meer. Rob Boss kwam beter uit de opening dan Johan Vermulst. Boss kwam een kwaliteit voor en speelde zich secuur naar een gewonnen partij.
Henk Meeuwissen speelde een sterke partij tegen Ger Oldekamp en kwam in het eindspel twee pionnen voor. Hij onderschatte echter de macht van Oldekamps dame; die kon achter de stelling van Meeuwissen komen en na enkele nauwkeurige schaakjes leverde hem dat een toren en de partij op. Peter Vegter krijgt ook de schaaksmaak te pakken. Ondanks hevige aanvallen van Reinier Schaap liet Vegter zijn koning niet in gevaar komen. Schaap kwam er niet door en moest berusten in remise.

Uitslagen

Van Schaik – Losekoot	remise
Meijer – Van Kampen	remise
Raudenbusch – Witkamp  0-1
Overbeek – Vlug		1-0
Van Tent – Van Dijen	0-1
Boss – Vermulst		1-0
Oldekamp – Meeuwissen	1-0
Schaap – Vegter		remise

Tussenstand

1. Losekoot		108 punten
2. Meijer		106
3. Witkamp		105
4. Van Kampen		89
5. Van Schaik		84
6. Raudenbusch		81
7. Overbeek		80
8. Van de Veer		78
9. De Groote		76
10.Moes		    75
11.Vlug		    74
12.Van Dijen		73
13.Van Voorthuizen	72
14.Van Leeuwen	    68
15.Van Brummelen	68
16.Pandelaar		64
17.Andriessen		64
18.Koekkoek		63
19.Boss			61
20.Lensink		58
21.Evers		58
22.Schaap		57
23.Oldekamp		55
24.Van Teutem		52
25.Van Briemen	    50
26.Vermulst		47
27.Krishnasing		47
28.Vegter		44
29.Meeuwissen		42
30.W. Hut		41
31.H. Hut		38
32.Van Tent		34

—Ton Koekkoek