Intern, Volwassenen

Losekoot op weg naar 7e schaaktitel (Ronde 34)

Door ook afgelopen vrijdag te winnen, is Pascal Losekoot zo goed als verzekerd van het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging. Bij de andere partijen was veel strijd en ook deed een potentieel nieuw lid meteen van zich spreken.

Er werd vrijdagavond veel strijd geleverd op de schaakborden in De Leuning. Echte verrassingen in de uitslagen van de 34e ronde van de interne competitie leverde dit niet op, maar niemand kreeg het resultaat cadeau. Er moest hard voor gewerkt worden en pas tegen half tien waren de eerste beslissingen gevallen. De meeste partijen duurden langer dan 2 uur. De langste partij was pas tegen middernacht afgelopen.

7e titel

Pascal Losekoot is bezig geschiedenis te schrijven. Hij is hard op weg ook dit seizoen weer het clubkampioenschap te behalen. Greep hij vorig seizoen in de allerlaatste ronde nog net naast het kampioenschap, dit keer kan dat hem nauwelijks meer ontgaan. Door winst op Marco Meijer heeft hij nu een voorsprong van bijna 100 punten op nummer 2, Daan Lensink. Dat is normaliter in de laatste twee ronden niet meer in te halen voor Lensink. Dat zou dan Losekoots 7e clubtitel van de Baarnse Schaakvereniging gaan betekenen, en dat is een echt record in de geschiedenis van deze 65-jarige vereniging.

Groot verschil

Rien van Brummelen, Bert van Klingeren en Ton Koekkoek troffen het niet. Zij troffen deze avond allen een zware tegenstander uit de toptien. Van Brummelen probeerde het wel tegen Jan Overbeek, maar zijn aanval sloeg niet door en Overbeek profiteerde van de gaten die in Van Brummelens verdediging waren ontstaan. Ton Koekkoek bood tegen Henri Spijkerman veel beter tegenspel dan in hun eerdere treffen dit seizoen. Het mocht echter niet baten. Bert van Klingeren speelde heel sterk tegen Ed Duister en belandde na een lange partij – de langste van de avond – in een pionneneindspel. Duister speelde zijn voorsprong van één pion vakkundig uit, Van Klingeren achterlatend met een goed gevoel over zijn partij, maar zonder punten. Door deze winst passeert Duister Meijer op de ranglijst en staat nu op een zeer fraaie vijfde plek. Duister heeft zijn schaakroutine dit seizoen weer snel gevonden.

Nieuw elan
Peter van de Veer boekte in zijn derde partij na zijn – tijdelijke – terugkeer bij de schaakvereniging zijn eerste zege. Johan Vermulst moest in hem zijn meerdere erkennen.
Erik van Lier opende verrassend in zijn partij tegen Conrad Keijzer. Dat leverde hem al snel pionwinst op en Keijzer werd in de verdedigende rol gedrukt. Die rol beheerst Keijzer echter als geen ander. Van Lier kwam er dan ook niet door en moest met remise genoegen nemen.
Ger Oldekamp mocht het opnemen tegen Jos Wolterse, een nieuwkomer bij de Baarnse Schaakvereniging. Wolterse proefde voor het eerst sinds jaren weer eens aan het verenigingsleven in een schaakvereniging. Hij was het nog niet verleerd. Ze speelden een geanimeerde partij waarin ze uiteindelijk tot remise besloten. Toch een leuke binnenkomer voor Wolterse. Op de onderaan dit artikel genoemde website wordt deze partij uitvoerig geanalyseerd. Werner Raudenbusch boekte een fraaie zege tegen Kasper Wiegers, die nog net zijn plaats in de toptien behoudt.

Uitslagen van de 34e ronde

Losekoot – Meijer        1-0
Overbeek – Van Brummelen    1-0
Van Klingeren – Duister            0-1
Koekkoek – Spijkerman            0-1
Raudenbusch – Wiegers            1-0
Keijzer – Van Lier        remise
Van de Veer – Vermulst            1-0
Oldekamp – Wolterse        remise

Tussenstand na de 34e ronde

1. Losekoot        1233
2. Lensink        1140
3. Krishnasing        1009
4. Overbeek         998
5. Duister         928
6. Meijer         919
7. Brantjes         888
8. Spijkerman         788
9. Vlug             786
10.Wiegers         707

Vrijdag 1 juli staat de finale van de interne bekercompetitie tussen Pascal Losekoot en Vincent Pandelaar op het programma.