Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Losekoot nu al op kampioenskoers!

Losekoot nu al op kampioenskoers!

Met een prachtzege op Ashley Krishnasing laat Pascal Losekoot er geen misverstand over bestaan: hij wil voor de 10e keer clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging worden.

De concurrentie ligt nu al mijlenver achter hem, en dus kan Pascal Losekoot de 30 nog komende rondes van de interne competitie met vertrouwen tegemoet zien. Misschien is dat een beetje prematuur, maar gezien zijn sterke start van deze competitie (4,5 uit 5) is die voorspelling niet zo gek. Zijn sterke spel afgelopen vrijdag tegen regerend clubkampioen Krishnasing was daar ook een bewijs van. Een kwaliteitsoffer van Losekoot op f7 leidde tot een allesbeslissende aanval.

David Knight, 2e in de rangschikking, heeft enkele weken niet gespeeld en staat al op grote achterstand. Verrassende nummer 3 in het klassement is nu Geertièn de Vries, die met zwart knap van Thijs Michels won. Jan Timmerman maakte een eind aan de ongeslagen status van Frits Kok. De opening was het avontuurlijke koningsgambiet en binnen enkele zetten zaten Timmerman en Kok al buiten de bekende openingstheorie met aan beide kanten scherp spel. Eén verkeerde inschatting van Kok kostte een toren tegen 2 pionnen. Maar doordat wit een open koningsstelling had, bleven er nog volop tactische kansen voor zwart en moest Timmerman het zorgvuldig afwikkelen. Dat lukte uiteindelijk met onomkeerbaar mat.

Te voorzichtig
Rob Boss opende tegen Yme Brantjes te voorzichtig. Een ver opgeschoven centrumpion van Brantjes leek geïsoleerd en daardoor ongevaarlijk. Het tegendeel bleek echter waar. Brantjes benutte die pion zo sterk dat Boss geen kant meer op kon. Ook Nelly Khalioullina opende te voorzichtig. Tegenstander Ed Duister wist daar wel raad mee. Hij kon de gebruikelijke spanning in het centrum van het bord opheffen en zichzelf daardoor sterke aanvalsmogelijkheden geven. Dit leidde tot een fraaie mataanval. Suzan Roothaan opende ook al zo voorzichtig tegen Izaäk Schipper. Daardoor kon Schipper al snel een wurgende aanval opzetten. Toen Schipper echter wat gas terugnam, rechtte Roothaan haar rug en nam brutaal het initiatief. Het bleef spannend, maar uiteindelijk trok Roothaan aan het langste eind.

Verloren paarden
Johan Vermulst dacht met een paardvork op dame en pion van Martijn Kruiswijk op zijn minst die pion te winnen. Kruiswijk kon echter, na het verplaatsen van zijn dame, een aftrekaanval opzetten en zo het paard winnen. Een onnauwkeurig vervolg van Vermulst zette hem op een toren achterstand. Iets na 9 uur besloot Vermulst dat verder verdedigen geen zin had. Eble Mink was bezig een sterke vrijpion te creëren, maar hij vergat een paard te dekken. Dat geschenk nam Ton Koekkoek dankbaar aan. Toen Koekkoek daarna nog een kwaliteit won, was de partij feitelijk gespeeld.
Conrad Keijzer en Rien van Brummelen speelden een superspannende partij, die Van Brummelen uiteindelijk keurig met mat afrondde. Nieuwkomer Christian Krijnen en Mario Lambrechts speelden een onderhoudende partij, maar Lambrechts strafte wat onnauwkeurigheden van Krijnen af. De partij tussen Henk Meeuwissen en Erik van Lier ging gelijk op en eindigde ook gelijk.

Alle uitslagen ronde 5:
Losekoot - Krishnasing	1−0
Timmerman - Kok		1−0
Michels - De Vries	0−1
Boss - Brantjes		0−1
Duister - Khalioullina	1−0
Meeuwissen - Van Lier	remise
Keijzer - Van Brummelen	0−1
Schipper - Roothaan	0−1
Krijnen – M. Lambrechts	0−1
Vermulst – Kruiswijk	0−1
Mink – Koekkoek		0−1

Stand aan kop:
1.	Losekoot	246
2.	Knight		142
3.	De Vries	131
4.	Breukers	125
5.	Timmerman	124
6.	Brantjes	123
7.	Duister		108
8.	Krishnasing	106
9.	Raudenbusch	103
10.	Lensink		 99

Vrijdag 16 oktober wordt de jaarlijkse ledenvergadering van de schaakvereniging gehouden. Ronde 6 volgt op 23 oktober.