Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Lichaamstaal

Lichaamstaal

Meestal is aan de lichaamstaal bij schakers te zien hoe ze staan in de partij. De een zit verkrampt op zijn stoel, de ander loopt wat ontspannen rond. Vanuit zijn centrale positie kon schrijver dezes zien wat er zich in de speelzaal afspeelde tijdens ronde 25 van de interne competitie zonder op de borden te hoeven kijken.

Verslag: Frits Kok, foto’s: Ton Koekkoek

Burger-Kessler 1-0
Als een pokerspeler hield Jan Kessler zijn gezicht strak, maar toen Rogier Burger, na eerst een pion te hebben achtergestaan, ten aanval trok op de g- en h- lijn, kwam er toch een duidelijke frons op Jan’s voorhoofd. Weinig later gaf Jan op.

Koekkoek-v.Klingeren 1-0
Meestal geeft Bert van Klingeren commentaar bij zijn eigen partij. Ditmaal was op te maken dat het helemaal mis ging voor hem. De Dame van Bert van Klingeren pende een Toren van Ton Koekkoek. Toen de Dame door een pion werd verdreven bleek tot verbazing van beide spelers er geen veilig veld meer voor zwarts sterkste stuk te vinden te zijn. Een plots einde in een boeiende partij.

Mitia Shadrin begon meteen met een winstpartij

Shadrin-Willemsen 1-0
Privet Mitia! Een debutant in de senioren competitie en nog maar 10 jaar oud: Dmitry (Mitia) Shadrin. Dat was voor hem geen belemmering om maar meteen te winnen van routinier Henk Willemsen. Deze zette door een aantal penningen druk op de stelling van Mitia. Na een ingewikkelde afruil bleek zwart een paard te verliezen. Mitia begon door de zaal te lopen de andere borden bestuderend, meestal een goed teken. Toen Mitia het Loperpaar plus een pion tegen Henk’s Toren had gaf de laatste op.

Breukers-Lambrechts 0-1
Mario Lambrechts’ lichaamstaal verried niets. Een blik op het bord zei alles: 4 pionnen tegen een paard achter. Bovendien leek hij weinig spel te hebben. Een blik van wanhoop bij Thur Breukers deed vermoeden dat er iets vreselijks was gebeurd: Zijn Koning stond in de lijn van zijn enig overgebleven stuk. Schaak met de toren en daar ging Thur’s ongedekte toren van het bord.

Van Brummelen-Raudenbusch 1-0
Werner Raudenbusch krijgt de prijs voor het mooiste handschrift en duidelijkst te lezen verslag van hun partij. Daarin zegt hij dat Rien’s loperpaar en het feit dat zijn Paard op g8 en Toren op h8 lange tijd niet meededen de doorslag had gegeven. Toen zijn stukken eenmaal vrij kwamen stond hij een Toren achter. Bij Rien was dat alles niet af te lezen op zijn gezicht dus hij krijgt de prijs voor de beste pokerface.

Keijzer- Van Lier remise
Dit was een halve finale b-beker partij, na uitvluggeren gaat Conrad Keijzer door.
Na een remisepartij met wisselende kansen moest een partij met elk 10 minuten beslissen. Daarbij gaf de lichaamstaal van Conrad Keijzer aan dat hij het moeilijk had, maar hij stond letterlijk en figuurlijk zijn mannetje. Door kramp in zijn been moest hij staande de partij afmaken. Misschien liet Erik zich daardoor afleiden want hij gaf spontaan zijn dame weg.

Erik van Lier en Conrad Keijzer: bekerstrijd met lichaamstaal

Krijnen-Kok 0-1
Veel gefrons bij Chris Krijnen toen Frits Kok “de zwarte Leeuw” speelde. Frits vond het nodig om, na amper een dag wat in het antiquarische werkje van Leo Jansen te hebben rondgebladerd, deze opening te testen in de praktijk Er ontstond na 7 zetten een stelling die de schrijver van het boek tegen Karpov had en die partij eindigde in remise (een kloksimultaan van Karpov). Krijnen week van Karpov’s lijn af en kwam duidelijk beter te staan. Door ongeloof en ongeduld van Krijnen kon Kok zijn kansen pakken. Toen Krijnen ook nog zijn Dame weggaf was het afgelopen.

Kruiswijk-Duister 0-1
Ed Duister gaat meestal vroeg in de partij rondlopen. Als intern wedstrijdleider heeft hij natuurlijk ook andere dingen te doen. In de partij bleef Martijn lange tijd gelijk staan, maar gaf in het middenspel een pion weg. Dat werd een kwaliteit. Pas na afloop van de partij was aan de lichaamstaal van beiden te zien wie er gewonnen had.

Stand aan de kop:
1. Knight      893
2. Duister     784
3. Spijkerman    741
4. Timmerman    592
5. Kok       590
6. M. Lambrechts  544
7. Kruiswijk    518
8. Van Brummelen  514
9. Boss       502
10.Koekkoek    495

8 comments

 1. Leuke titel en heel origineel verslag Ton! Ik vraag me wel af wat jouw lichaamstaal was bij dat verrassende einde.

 2. Goed om te zien dat er weer een jeugdspeler doorbreekt ­čÖé

 3. Mooi verslag Ed. Goed om te lezen dat je mijn handschrift het mooiste vond, want ik heb dit zelf geschreven. Geeft niet hoor maar het is wel goed om het van een ander te horen.

  1. Dank je Ed, gelukkig neemt eindelijk iemand het voor me op ­čśë

 4. Leuk om te lezen Frits,
  En ik zat al te twijfelen of ik het zou zeggen dat jij het samenstelde..helaas twijfelde ik een beetje of ik het nou wel of niet juist had..

 5. Ik zie nu pas dat jouw naam er boven staat, Frits.
  Dus zijn mijn woorden en complimenten aan jou gericht.
  Rien

Comments are closed.