Intern

Lensink neemt leiding schaakcompetitie over

Onder het genot van pepernoten en speculaas werd vrijdag de elfde ronde van de interne schaakcompetitie gespeeld. Koploper Jan Overbeek was afwezig en dat koste hem de eerste plaats. Daan Lensink was er wel, won van Henri Spijkerman en heeft nu de leiding overgenomen. Ook Pascal Losekoot en Marco Meijer wonnen; zij volgen op korte afstand.

Terwijl Jan Overbeek de laatste hand legde aan gedichten en surprises, streden zijn achtervolgers met verve om de eerder opgelopen achterstand in te lopen. Dat lukte Daan Lensink het best. De laatste weken stond hij al vast op nummer twee en ook tegen Henri Spijkerman bevestigde hij zijn status. Spijkerman was vol goede moed na zijn remise vorige week tegen Overbeek en probeerde er ook nu wat van te maken. Lensink bleef echter rustig schaken en liet zich niet verrassen. Hij is dus de nieuwe koploper.

Achtervolgers

Pascal Losekoot blijft goed in het spoor van de koplopers. Hij kon de varianten net wat dieper doorrekenen dan Yme Brantjes, die door zijn verlies weer buiten de toptien gevallen is. Marco Meijer boekte een belangrijke overwinning op Ed Duister. Een toren op de zevende rij tezamen met een loper die naar f7 keek, gaf Duister weinig speelruimte. Meijer is Duister op de ranglijst nu voorbijgestreefd en staat vierde.

Werner Raudenbusch trof het niet. Na enkele weken afwezigheid werd hij vorige week gekoppeld aan Losekoot. Dit keer was Arthur Vlug de tegenstander. Ook die had een periode waarin hij niet voor de competitie was uitgekomen, maar zijn vaardigheden achter het bord had hij duidelijk niet verleerd. Vlug komt er weer aan, en is nu terug te vinden op plek zeven. Verrassende namen in de toptien zijn die van Thijs Michels en Rob Boss. Michels hield stand tegen de eveneens goed presterende Paul Evers. Een fout aan het eind kostte Evers de partij. Boss hield de aanvalsdriften van Ger Oldekamp goed in bedwang, en greep zijn kans toen zijn tegenstander zich vastliep.

Rode lantaarn

Erik van Lier boekte alweer zijn derde zege. Dat gebeurde tegen Rienk Andriessen wat de prestatie extra knap maakt. Bovendien was het spel mooi om te zien: via een fraai schijnoffer van de loper op f7 werd de zwarte koning opgejaagd en was er geen houden meer aan. Van Lier heeft duidelijk afstand genomen van de laatste plaats. Andriessen komt daar nu wel gevaarlijk dicht bij. Conrad Keijzer staat nog weer net een plaatsje hoger na zijn overwinning op Peter Vegter, die nu de ronde lantaarndrager is geworden.

Wim van Teutem deed weer van zich spreken door met mooi aanvalsspel Geertièn de Vries te verslaan. Henk Meeuwissen moest de winst laten aan Johan Vermulst. “Ik had zijn zet verwacht, en toch sloeg ik zijn paard er niet af, terwijl ik dat wel van plan was,” aldus de verbouwereerde Meeuwissen. Bert van Klingeren en Ton Koekkoek schoven hun pionnen tegen elkaar. Daar was met torens en dames niet doorheen te komen, zodat de enige remise van de avond een feit was.