2010

Lensink neemt koppositie weer over

Daan Lensink heeft de leiding in de interne schaakcompetitie heroverd op Jan Overbeek. Lensink won zelf het duel van Marco Meijer, die daardoor terugzakt naar de vierde plaats. Overbeek verloor van Ashley Krishnasing en wordt nu op de voet gevolgd door Pascal Losekoot. Johan Vermulst zette een knap resultaat neer door Werner Raudenbusch te verslaan.Koploper Overbeek kwam er niet aan te pas tegen Krishnasing. Deze dirigeerde zijn stukken naar de vijandelijke koning om zo een zeer dreigende mataanval op te zetten. Overbeek kwam niet onder de druk uit en verloor. Lensink kwam ondertussen goed uit opening tegen Meijer. Die overzag de ernst van een aftrekaanval. Meijer dacht het aanvallende stuk te kunnen slaan. Dat was ook zo, maar Lensink sloeg twee stukken. Hoewel Meijer het daarna nog wel probeerde, hield Lensink vrij eenvoudig stand.

Pascal Losekoot had een moeilijke avond tegen Henri Spijkerman. Deze kwam beter te staan, maar wikkelde af naar een toreneindspel. Wellicht was dat nog remise te houden geweest, maar Losekoot is inmiddels een meester in dit soort eindspelen en Spijkerman koost niet de beste voorzetting. Resultaat was dat Losekoot alsnog “gewoon” won.
Ed Duister en Henk Meeuwissen speelden een interessante partij waarbij beiden flink konden aanvallen. Het doel viel voor Meeuwissen toen Duister met zijn dame de stelling binnen kon komen. Thijs Michels kwam goed terug tegen Yme Brantjes, maar het pionnen eindspel was toch gewonnen voor Brantjes.

Verrassing
Johan Vermulst zorgde voor een verrassing door Werner Raudenbusch te verslaan. Aanvankelijk leek Raudenbusch nog aan de winnende hand. Weliswaar had hij in het eindspel slechts een paard, tegen een toren voor Vermulst, maar als compensatie leken de drie verbonden pionnen op damevleugel genoeg te zijn. Vermulst dacht daar anders over. Hij manoeuvreerde zijn toren handig achter de pionnen en wist één daarvan handig te veroveren via een dubbele aanval op het paard. Daarmee viel de stelling van Raudenbusch in duigen.

Bert van Klingeren en Ger Oldekamp kwamen al snel tot de conclusie dat het een avond zou worden waarop de punten gedeeld moesten worden. Wim van Teutem moest daarentegen lang vechten om zijn punten binnen te halen. Hij stond weliswaar beter tegen Erik van Lier, maar moest nog wel bewijzen dat hij de stelling in winst om kon zetten. Dat lukte uiteindelijk wel.

Viertal
Het Baarnse viertal kende een gek debuut in de hoogste klasse. In december was de wedstrijd tegen HSG afgelast vanwege het slechte weer. Nu begonnen Hilversummers de wedstrijd met slechts twee spelers. Toen halverwege de avond bleek dat de andere twee niet meer kwamen, was verder spelen niet meer nodig. Het reglement vereist namelijk dat minimaal drie spelers aanwezig zijn. Een reglementaire 4-0 overwinning voor Baarn derhalve. Mede hierdoor, en door het verlies van Spijkerman en Raudenbusch, vinden we de vietalspelers Rob Boss en Ton Koekkoek nu terug op plaats 9 en 10 in de interne stand.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Overbeek - Krishnasing 	  0−1
Lensink - Meijer 	  1−0
Spijkerman - Losekoot 	  0−1
Duister - Meeuwissen 	  1−0
Michels - Brantjes 	  0−1
Vermulst - Raudenbusch 	  1−0
Van Klingeren - Oldekamp  ½−½
Van Lier - Van Teutem 	  0−1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Lensink	613
2. Overbeek	566
3. Losekoot	553
4. Meijer	510
5. Duister	467
6. Vlug  	451
7. Krishnasing	451
8. Brantjes	419
9. Boss 	367
10. Koekkoek	354

Vrijdag wordt de achttiende ronde van de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is al vanaf 18.30 aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is de te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605 of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648.—Marco Meijer