Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Leeftijd en schaken

Leeftijd en schaken

Er wordt gezegd dat schaken de enige denksport is die gebruik maakt van alle 6 cognitieve deelgebieden. Daarom leidt schaken tot vertraging van het ouderdomsproces en Werner Raudenbusch (ons oudste lid) is daar een goed voorbeeld van. Want dé verrassing van deze ronde was de uitschakeling van Henri Spijkerman in de kwartfinale van de interne bekerstrijd door hem.

Verslag: Frits Kok. Foto’s: Ton Koekkoek

Spijkerman – Raudenbusch remise
Spijkerman heeft op schaakgebied veel respect voor ‘oude vos’ Raudenbusch. En deze waardering bleek volkomen terecht. Raudenbusch ontrafelde Spijkermans witte opzet met enige subtiele zetten en kwam in een gelijkwaardige stelling terecht, waarin weinig muziek meer zat. Beide spelers besloten tot remise. Maar hierdoor kwalificeerde Raudenbusch zich op grond van rating verrassend voor de halve finale van de A-beker.

Werner Raudenbusch bekert verder
Werner Raudenbusch bekert verder

Voor de B-beker werden twee partijen gespeeld:
Willemsen – M. Lambrechts 0-1
Henk Willemsen verrekende zich in de opening en kwam in plaats van een stuk voor, twee pionnen achter. Het werd toch nog een spannende (lange) partij, maar uiteindelijk bleek de ene pluspion van Mario Lambrechts voldoende voor de winst.

Van Lier – Roothaan 1-0
Suzan Roothaan offerde een pion voor een goede loper, maar raakte in tijdnood en verloor.
Mario Lambrechts en Erik van Lier plaatsten zich hiermee voor de halve finale.

Erik van Lier bekert ook verder
Erik van Lier bekert ook verder

Duister – Timmerman 1-0
Het topduel in ronde 17 van de interne competitie werd een Morra gambiet, een zijtak van de Siciliaanse opening waarbij wit een pion offert voor ontwikkeling. Jan Timmerman offerde meteen een pion terug en de opening werd een theoretisch duel. Zelfs Timmermans vreemd uitziende 11e zet: Loper naar e6 met nog een pion op e7, bleek in de grote database al eens eerder gespeeld te zijn. Daarna week Ed Duister af en werden er nieuwe paden bewandeld. Het werd een hoogwaardige partij met veel eerste keuzes van het siliconen monster. Timmerman trok in het middenspel langzaam de partij naar zich toe, maar een onnauwkeurige damezet (waar Duister onmiddellijk dankbaar van profiteerde) resulteerde in eerst één en toen ook nog een tweede pionverlies. Toch winst voor Duister.

Ed Duister mocht niet klagen!
Ed Duister mocht niet klagen!

Krijnen – Van Brummelen 1-0
Christian Krijnen won verrassend van Rien van Brummelen (die de laatste weken goed op dreef was), en dat nog wel in een Scandinavische opening. Er ontstonden al snel allerlei tactische wendingen en toen Van Brummelen te overmoedig werd, kon Krijnen toeslaan en speelde het knap uit.

Kok – Vermulst 1-0
Waar let je op in een schaakpartij? Ruimtevoordeel, materiaal, veiligheid van de koning, superieure lichte stukken, pionnenstructuur, ontwikkelingsvoorsprong? Het werd in deze partij de controle over een sleutelveld. Toen Frits Kok zijn paard op e6 kon plaatsen, konden de Koning en Toren van Johan Vermulst geen goede plek meer vinden. Vermulst moest materiaal geven en verloor snel omdat hij niet optimaal afwikkelde.

Breukers – Keijzer 1-0
Conrad Keijzer verloor kort na de opening een loper en gaf snel daarna op.

Kruiswijk – van Klingeren remise
Bert van Klingeren koos voor een opstelling met veel druk op het centrum. Na veel geruil, ontstond een spel met Dame en Toren elk. Ze kozen voor herhaling van zetten.

Mink – Burger 1-0
Eble Mink kwam vorige week voor niets, want hij had geen tegenstander. Misschien daarom speelde hij deze week dubbel gemotiveerd en in een snel tempo maakte zijn tegenstander de fout door ook snel te gaan spelen. Rogier Burger overzag een pionverlies waardoor wits loperpaar de stelling van zwart binnendrong en zwarts paard werd ingesloten. Rogier speelde nog dapper door, maar zonder kans op remise.

Eble Mink versloeg Rogier Burger
Eble Mink versloeg Rogier Burger

Zo werden er weer plannen gemaakt en, al dan niet correct, uitgevoerd. Wie daar meer over wil weten (plannen maken) of zijn kennis daarover aanscherpen, kan meedoen aan een training die gegeven wordt door Pascal Losekoot (zie elders op de website van de Baarnse Schaakvereniging).

Stand aan de kop:
1. Knight		649
2. Duister		601
3. Spijkerman		505
4. Kok			445
5. M. Lambrechts	420
6. Timmerman	        375
7. Kruiswijk		370
8. Brantjes		360
9. Van Lier		354
10.Vermulst		351

2 comments

Comments are closed.