Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Kruiswijk aan kop in schaakcompetitie

Kruiswijk aan kop in schaakcompetitie

Door een knappe zege op Werner Raudenbusch nam Martijn Kruiswijk afgelopen vrijdag de koppositie van hem over in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Er waren opvallend veel remises.

Na in de eerste ronde al Thur Breukers te hebben verslagen, ging Martijn Kruiswijk vrijdag sterk verder door Werner Raudenbusch op een nederlaag te trakteren. Gelukkig voor Kruiswijk kwam er een Konings-Indische opening op het bord; bekend terrein voor hem. In het middenspel snoepte hij twee pionnen af. In zijn ijver een pion terug te winnen, liet Raudenbusch echter zijn Dame insluiten. Dat was het begin van het einde.
Rien Lambrechts is goed bezig. Vorige week versloeg hij – ook al – Breukers en dit keer speelde hij een goede partij tegen 1ste achttalspeler David Knight. Na de opening was er een interessante stelling ontstaan met aanvalskansen voor beiden. Het lukte Knight echter een heel sterke vrijpion op d5 te krijgen, en niet lang daarna moest Lambrechts sr. opgeven.

De nummer 2 van de interne competitie: David Knight
De nummer 2 van de interne competitie: David Knight

Bert van Klingeren opende sterk en aanvallend tegen Ton Koekkoek en won al snel een pion. Koekkoek kon de aanval pareren en zette vervolgens de Koningsstelling van Van Klingeren zwaar onder druk. Die kon echter steeds de juiste verdediging vinden en er was geen doorkomen aan. Remise.
Erik van Lier is het seizoen goed begonnen en gaf dat in zijn partij tegen Suzan Roothaan een goed vervolg. Een Caro-Kann-opening met als variant pion f3 verschafte hem een goede basis. Ondanks goed verdedigen, werd Roothaan steeds verder teruggedrongen, en uiteindelijk was het punt voor Van Lier.
Christian Krijnen opende Frans met op de 2e zet Paard f3 tegen Mario Lambrechts. In het middenspel offerde hij een paard, waardoor zwart zwaar onder druk kwam te staan. Lambrechts wist zich daar goed uit te redden, maar het was niet duidelijk wie de beste winstkansen had. Dat werd snel duidelijk toen Krijnen door zijn klok ging.

Foto gemaakt door Ed Duister
Foto gemaakt door Ed Duister
Een sneu einde van een mooie partij.

Izaäk Schipper en Johan Vermulst speelden beiden pas hun eerste partij van het seizoen. Schipper opende sterk en offerde al snel een stuk om een aanval op te zetten. Die aanval pareerde Vermulst onjuist en daardoor werd hij al snel mat gezet.

Remises
De resterende drie partijen eindigden alle in remise. Rob Boss en Frits Kok speelden een spannende partij. Beiden misten een goede kans op voordeel. Een terechte remise dus. Rogier Burger had in het middenspel een betere stelling dan opponent Conrad Keijzer, maar Keijzer wist vervolgens een kwaliteit te winnen ten koste van een pion. Echte winstkansen zag hij niet, dus liet hij het op herhaling van zetten aankomen.
Zowel Thur Breukers als Rien van Brummelen was het seizoen slecht begonnen met twee nederlagen. Beiden waren dus gebrand op resultaat. Van Brummelen opende Scandinavisch, maar door een mooie dubbele Paardaanval van Breukers verloor hij direct al een pion. Door taai verdedigen, herpakte Van Brummelen zich en won de pion terug. Omdat Breukers geen doorbraak kon forceren, werd het door hem aangeboden remisevoorstel aangenomen. De eerste puntjes voor beiden.

Uitslagen ronde 3:
Raudenbusch - Kruiswijk 	0−1
R. Lambrechts - Knight 		0−1
Van Klingeren - Koekkoek 	remise
Van Lier - Roothaan 		1−0
Krijnen – M. Lambrechts 	0−1
Schipper – Vermulst		1−0
Boss – Kok			remise
Burger – Keijzer		remise
Breukers - Van Brummelen	remise

Stand aan kop:
1.	Kruiswijk	121
2.	Knight		98
3.	Duister 	97
4.	Van Lier 	95
5.	Koekkoek 	84
6.	Van Klingeren 	83
7.	M. Lambrechts 	78
8.	Raudenbusch 	72
9.	R. Lambrechts 	68
10.	Brantjes	60