2009

Kranig verweer op schaakborden

Op sommige schaakborden boden de wat mindere schaakgoden felle tegenstand tegen enkele schaaktoppers. Arthur Vlug bereikte als eerste de finale van de interne bekercompetitie.Afgelopen vrijdag was het krachtsverschil op diverse schaakborden van de Baarnse Schaakvereniging erg groot. De indelingsmachine had voor de 32e ronde van de interne competitie toch wel enkele merkwaardige combinaties gemaakt. Zo speelde de nummer 19 van het klassement (Oldekamp) tegen de nummer 1 (Moes), nummer 16 (Van Brummelen) tegen nummer 2 (Losekoot), nummer 24 (Keijzer) tegen nummer 5 (Meijer) en nummer 25 (Vermulst) tegen nummer 7 (Overbeek). Sommige schakers vinden een dergelijke indeling niet reglementair, omdat een correcte indeling voor min of meer gelijkwaardige tegenstanders moet zorgen. Anderen vinden het overigens juist prima om tegen iedereen te kunnen schaken, hetgeen – zoals in deze ronde bleek – tot leuke partijen kan leiden, maar niet conform het gehanteerde speelsysteem van de Baarnse Schaakvereniging is. Volgens ingewijden klinkt de roep om een ander speelsysteem onder de leden steeds luider.

Kranig verweer
Ger Oldekamp is de laatste weken goed in vorm en hij liet dat ook zien in zijn partij tegen Waldemar Moes. De koploper moest alle zeilen bijzetten om heel licht voordeel uiteindelijk in winst om te zetten. Dat gold ook in de partij tussen Johan Vermulst en Jan Overbeek. Vermulst bood zeer krachtig verweer tegen de 1ste achttalspeler, maar Overbeek maakte het na een lange partij technisch fraai af. Clubkampioen Pascal Losekoot moest tegen Rien van Brummelen ook goed uitkijken, maar haalde de winst toch iets eenvoudiger.
Misschien had Marco Meijer nog wel de meeste moeite tegen de laag geklasseerde Conrad Keijzer. Pas in de laatste seconden van deze partij dwong hij zijn tegenstander op de knieën. Keijzer staat bekend om zijn solide verdedigende stijl, maar in deze partij toonde hij pas echt wat kranig verweer betekent.

Gelijkwaardigheid
De partijen tussen Kasper Wiegers en Henri Spijkerman, en die tussen Ton Koekkoek en Rienk Andriessen waren wel degelijk op basis van gelijkwaardigheid ingedeeld. Ook hier voltrokken zich spannende staaltjes op de borden. Spijkerman en Wiegers waren het er over eens dat de paardzet van Spijkerman naar veld f6 de ondergang van Spijkerman inleidde. Knappe prestatie van Wiegers. Een kansrijk ver opgerukt paard van Koekkoek leidde niet tot het verwachte voordeel. Andriessen verdedigde zeer secuur en kon dat paard veroveren, hetgeen in het eindspel beslissend was.

Beker
Ook werd één van de halve finalewedstrijden voor de interne bekercompetitie gespeeld. Deze strijd tussen de dit seizoen sterke presterende Yme Brantjes en Arthur Vlug werd een lange partij. Die werd pas in de eindfase door Vlug in zijn voordeel beslist door een krachtige paardvork. Vlug is de eerste die de finale bereikt. Zijn tegenstander komt uit de andere halve finalestrijd tussen Simon van Voorthuizen en Ashley Krishnasing.

Uitslagen van de 32e ronde
Uitslagen

Oldekamp – Moes		    0-1
Van Brummelen – Losekoot	0-1
Meijer – Keijzer		1-0
Vermulst – Overbeek		0-1
Wiegers – Spijkerman		1-0
Koekkoek – Andriessen		0-1
Beker, halve finale:
Brantjes – Vlug			0-1

Tussenstand na de 32e ronde
Stand

 1 Moes		1260
 2 Losekoot		1248
 3 Vlug		1170
 4 Brantjes		1082
 5 Meijer		1073
 6 Overbeek		1000
 7 Lensink		987
 8 Krishnasing		958
 9 Van Voorthuizen	925
 10 Wiegers		914 

—Ton Koekkoek