Het duurde langer dan gewoon voordat de eerste schakers richting de bar gingen om hun partij te analyseren. Tussen half tien en tien uur begonnen de eerste partijen af te lopen. Kwam dat omdat de spelers aan elkaar gewaagd waren? Enkele partijen waren uitermate spannend voor de rangschikking van het klassement. De spanning tussen plek vier en tien slechts 50 punten, bijna de opbrengst van een winstpartij.
De eerste kraker van de avond ging tussen Duister en Spijkerman. Kon Spijkerman aansluiting krijgen op de 2e plek van Duister of zou de afstand groter worden. Bij winst kon Duister in de ranglijst aansluiten op koploper Knight, die niet speelde. Na tien zetten in een bekende variant van de Philidor werd er echt geschaakt en lang nagedacht over de te volgen tactieken. Beide spelers gingen op de koning van de tegenstander af. Duister met een rij pionnen, Spijkerman met de dame, een paard en een pionnetje. Een lullig pionnetje, waarmee Duister zich verrekende. Duister blunderde een paard terug in de doos. Zonder compensatie gaat Duister nog even door, tevergeefs.
De tweede kraker is tevens een partij voor het bekertoernooi. Timmerman met wit tegen Kok. Inzet: de halve finale van het bekertoernooi en plek vier in de competitie. De schakers stonden bijna gelijk in de stand. In de opening ging het Timmerman voor de wind. Kok zag kans om zijn stelling te verbeteren. Timmerman won een pion, maar liet vervolgens het initiatief aan Kok. In een ingewikkeld eindspel promoveerde Kok een pion in de tijdnood van Timmerman.
Nog een kraker tussen Mario Lambrechts en Kruiswijk. Dit keer ging het om de zesde, en na het verlies van Timmerman, zelfs de vijfde plek. Lambrechts zette met de samisch variant in de koningsindische stelling de koning van Kruiswijk zwaar onder druk. Kruiswijk verdedigde knap. Ook hier bezorgde de tijdsdruk en een promoverende pion de winst aan Lambrechts.
Van Brummelen en Breukers kregen bij winst de top tien in het vizier. Moest er wel eentje winnen. Breukers met zwart zette Van Brummelen aan het denken. Onbekende opening. In hoog tempo schoven de stukken over het bord. Van Brummelen verdedigde sterk. Zijn pionnen op de zwarte velden gaven de witte loper van Breukers geen pakkans. Breukers dacht lang na over de te volgen strategie. Ook hier was de tijdsdruk wederom beslissend. In het eindspel won Van Brummelen een toren en een plek in de top tien.
Keijzer kwam slecht uit de startblokken dit seizoen. Met zwart tegen Willemsen ging hij er helemaal voor. Nadat de stukken in stelling waren gebracht schoof Keijzer plotseling een aanvallende pion naar voren, waardoor een toren van Willemsen in verdrukking kwam. Keijzer veroverde de ene na de andere pion. Ondertussen werden de trucs van Willemsen onschadelijk gemaakt. Als Keijzer blijft doordrukken geeft Willemsen zich gedesillusioneerd gewonnen.
Boss met wit kreeg een geweigerd damegambiet opgediend door mevrouw Roothaan. Na voorzichtig positiespel van beide kanten dreigde Boss via de zevende rij de zwarte stelling op te blazen. Roothaan maakte de dreiging onschadelijk. Door een handig schaakje kwam Roothaan huizenhoog gewonnen te staan, waaronder twee verbonden vrijpionnen. Wanhopig probeerde Boss staande te blijven. Roothaan zou een grote klapper gaan maken, tot zij op de 53e zet de winst wegblunderde en zelfs de partij verloor.
Van Lier schaakte met wit de grand prix van de siciliaanse opening op het bord. Krijnen verzwakte met een pionzet zijn verdediging. Van Lier profiteerde optimaal.
Uitslagen ronde 15
Duister - Spijkerman 0−1 Timmerman - Kok 0−1 Lambrechts M - Kruiswijk 1−0 Brummelen van - Breukers 1−0 Willemsen - Keijzer 0−1 Lier van - Krijnen 1−0 Boss - Roothaan 1−0
Stand na ronde 15
1. Knight 578 2. Duister 499 3. Spijkerman 462 4. Kok 407 5. Lambrechts M 380 6. Timmerman 357 7. Vermulst 352 8. Kruiswijk 349 9. Brummelen van 340 10. Voorthuizen van 298
Ik denk dat Knight zich verkneukelt na het bekijken van de uitslagen. Wie gaat hem stoppen?
Prachtig verslag Ed, mooie foto’s ook! 🙂
Hij moet nog tegen Kok, Brantjes, Vermulst en Timmerman voordat ik hem tref.
Evengoed een mooi verslag en foto’s. Dank opnieuw.
Prima en spannend weglezend verslag, Ed! Veel mooie foto’s ook! Jammer alleen dat jij en Henri niet op de gevoelige plaat staan.
Ik heb wel met Suzan te doen: een heel sterke partij en dan op het laatst toch nog weggeven!
Ton, jezelf fotograferen is het lastigste dat er is. Daarbij, artikel 11.3.b van de FIDE regels voor het Schaakspel (1-7-2014) luidt als volgt:
“Tijdens de wedstrijd is het een speler verboden om een mobiele telefoon of
andere elektronische communicatiemiddelen in het spelersgebied bij zich te
hebben. Dit geldt eveneens voor selfie-sticks ter verkrijging van fotomateriaal voor (digitale) interne clubverslagen.”
Tja, wat moet je dan?
Excuus, ik was weer eens vergeten te vermelden wie de foto’s heeft gemaakt.
Deze moooie foto’s zijn door Henri Spijkerman gemaakt.
Helder! Dan voortaan maar een gewoon fototoestel meenemen!?