2005

Koplopers schaakcompetitie verliezen

De deelnemers aan de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging gingen er vrijdag goed voor zitten. Er werd doorgespeeld tot er bij elke partij een beslissing gevallen was; remises waren niet op het uitslagenformulier terug te vinden. Soms was het doorspelen om te winnen niet zo verstandig. Zo had koploper Marco Meijer zich beter kunnen neerleggen bij een gelijkspel tegen Arthur Vlug. Nu verloor Meijer. Toch blijft hij nog aan de leiding in de tweede cyclus, omdat nummer twee Vincent Pandelaar ook verloor. Wel moet Meijer de leiding delen met Pascal Losekoot.

Meijer kwam goed uit de opening tegen Vlug, maar des te meer stukken er geruild werden, des te minder bleef er van het voordeel over. Met een tactisch grapje neutraliseerde Vlug de stelling, waarna hij gelijk remise aanbood. Meijer wilde als leider doorspelen om zo het maximale uit de stelling te halen. Het pionneneindspel met ongelijke lopers is vaak remise. Door een actievere opstelling van de koning kon Vlug dit maal het initiatief pakken en de partij naar zich toetrekken.

Vincent Pandelaar was toen al een tijdje klaar. Waldemar Moes leek Pandelaar te verrassen met zijn openingskeuze. Moes wist al snel de zwarte koning onder vuur te nemen en na slechts zeventien zetten hield Pandelaar het voor gezien. Pascal Losekoot nestelde zich op de eerste plaats door een overwinning op Ramses van Dijen. In een Siciliaanse Draak kwam Losekoot binnen met zijn paard en won zo een kwaliteit. Dit kostte Van Dijen bovendien zijn mogelijkheid te rokeren, wat even later tot de vreemde opstelling Kg8 en Th8 leidde. Van Dijen probeerde wel een tegenaanval op te zetten, maar ontbeerde hiervoor de benodigde stootkracht.

Ook Jarno Witkamp stijgt weer een plaatsje in het klassement. Tegenstander Jan Overbeek kwam langzaam maar zeker wat minder te staan. Hij investeerde nog wel veel tijd om een oplossing te vinden, maar dit leidde niet tot het gewenste resultaat. In de onvermijdelijke tijdnood die hierop volgde maakt Witkamp het snel af.

Dameoffer
Rob Boss en Henk Meeuwissen speelden de meest spectaculaire partij van de avond. Het begin was voor Meeuwissen die Boss onder druk zette, zodat deze geen andere uitweg zag dan zijn dame te offeren voor een toren en paard. Met zijn materiële voorsprong ging Meeuwissen ten aanval richting witte koning. Daarbij veronachtzaamde hij echter de verdediging van zijn eigen koning. Boss nam de aanval over en wist zelfs de partij te winnen.

Ton Koekkoek en Michiel van Schaik hielden lange tijd het bord vol stukken. Voor de achteloze toeschouwer leek de stelling steeds vaster te komen, maar volgens Van Schaik zette hij zijn stukken steeds beter klaar voor de aanval. Hij had recht van spreken, want hij kon zijn stukken daadwerkelijk mobiliseren en zo de overwinning naar zich toe trekken. Ook bij de partij tussen Peter van de Veer en Rien van Brummelen fronsten omstanders hun wenkbrauwen. "Wat is dit voor vreemde opening? " riep een van hen zelfs uit, terwijl het natuurlijk niet toegestaan is tijdens de partij commentaar te leveren. Van de Veer liet zich niet van de wijs brengen en haalde het punt binnen.

Vier op een rij
Daan Lensink zette voor de tweede maal dit seizoen vier pionnen naast elkaar op de vierde rij. Dat hij toch beter kan blijven schaken dan vier op een rij spelen, bewees hij in het vervolg van de partij tegen Ger Oldekamp. De pionnen gingen steeds verder richting koning van Oldekamp die zich vooral moest beperken tot verdedigen. De winst ging dan ook naar Lensink.

Zowel Dik van Leeuwen als Paul Evers veroverden eerst één stuk om daar later nog één bij te voegen. De tegenstanders Reinier Schaap en Peter Vegter spartelden wel tegen, maar zagen uiteindelijk toch het zinloze van hun missie in. Dat had Wim van Teutem ook al snel door in zijn partij tegen Hans van Briemen. Van Teutem overzag dat een stuk ongedekt stond en gaf gelijk op toen het stuk geslagen werd.

Mevrouw Ensink leek haar eerste punt binnengehaald te hebben toen zij George van Tent mat zette. Het bleek echter de tweede partij van de avond te zijn, die niet mee telde voor de competitie. De eerste partij was gewonnen door Van Tent, die daarmee zijn eerste overwinning deze cyclus binnenhaalde.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Meijer	   - Vlug	    0-1
Moes	   - Pandelaar	1-0
Losekoot   - Van Dijen	1-0
Witkamp	   - Overbeek	1-0
Koekkoek   - Van Schaik	0-1
Van de Veer  - Van Brummelen	1-0
Boss	   - Meeuwissen	1-0
Van Leeuwen  - Schaap  	1-0
Van Teutem  - Van Briemen	0-1
Lensink	   - Oldekamp	1-0
Evers     - Vegter 	1-0
Van Tent   - Ensink 	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Meijer	76
1. Losekoot	76
3. Witkamp	75
4. Van Kampen	75
5. Vlug 	74
6. Pandelaar	67
7. Moes 	66
8. Raudenbusch	63
9. Van Schaik	60
10. Van de Veer	58

De tiende ronde van de tweede cyclus wordt vrijdag vanaf 19.45 uur gespeeld in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Vanaf 18.45 uur krijgt de jeugd les en vanaf 20.00 uur is er de speciale cursus voor dames. Vrijdag speelt bovendien het tweede achttal thuis tegen Oud Zuylen 4. Het eerste achttal speelt dinsdag al een uitwedstrijd tegen Zeist 2. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. —Marco Meijer