Intern

Koplopers schaakcompetitie consolideren in kou

De winter sloeg flink toe in Nederland, maar ook bij de Baarnse schaakvereniging. Omdat er enkele schakers waren die nog niet weg waren van hun werk of met de trein naar huis moesten, was de opkomst iets lager. Het weer verhinderde niet dat er acht partijen gespeeld werden. De koplopers handhaven hun positie en nieuwkomers doen goede zaken.

Terwijl Ashley Krishnasing afwezig was, kwam Pascal Losekoot weer iets dichterbij. Rob Boss speelde een goede Siciliaan met wit, maar werd langzaam maar zeker aan de kant gezet. Een stuk sneller ging het in de Siciliaanse partij tussen Geertièn de Vries en Daan Lensink. Beide spelers kenden de opening niet en speelden onnauwkeurig, maar laatstgenoemde bracht de tactische storm tot het beste eind na veertien zetten.

Nog een snelle partij was er tussen Yme Brantjes en Ton Koekkoek voor de beker. Na de zetten 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pf6 4. Pg5 d5 5. exd5 Pxd5 6.d4 Le7 is het thematische paardoffer op f7 van wit een sterke zet. Ton besloot direct het stuk terug te geven, maar toen er even later nog een zwart stuk in de doos verdween, was de partij eigenlijk al afgelopen.

Jan Timmerman kreeg het initiatief in het centrum, maar het was even onduidelijk waar zijn koning schuilplaats zou zoeken. Mees Heeringa kon echter geen manier vinden om gebruik te maken van deze onvolkomenheid in de witte stellen. Toen de dampen wegtrokken bleek wit een gezonde pion voor te staan en trok hij de partij naar zich toe.

Tussen Erik van Lier en Rien van Brummelen leek in eerste instantie maar weinig strijd op het bord te komen. Niet heel vreemd was het dan ook dat de witspeler een remise-aanbod deed. Op dat moment zag Rien echter meer kansen en besloot hij door te spelen, met een klein voordeel door een bezette e-lijn. Dit bleek gerechtvaardigd, want de partij werd gewonnen.

Bij Henk Meeuwissen en Ger Oldekamp was het andersom. Beide pionnenstructuren hadden hun zwaktes en op een gegeven moment leek Henk Meeuwissen door te drukken. Toch werd aan het einde van de partij het vredesverdrag getekend. Evenzo tussen Conrad Keijzer en Bert van Klingeren.

Tenslotte behield Breukers zijn honderd procent-score door te winnen van Rienk Andriessen. Door een pionoffer wat afgeslagen werd leek Rienk een slechte koning te krijgen, maar ook de witte koning vond geen veilige haven. De stelling leek zich gelijk te trekken, maar daarmee was de partij nog niet voorbij. Wit wist uiteindelijk het punt veilig te stellen.

Volgende week is er Spaanse avond in de Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. Hapjes en drankjes voor een ieder die weet hoe de stukken bewegen. Er is een kleine inleiding van tweemalig clubkampioen Ewoud de Groote waarna er enkele partijen worden gespeeld met de Spaanse opening.

1 comment

  1. Leuk verslag, Daan. En wel een heel toepasselijke foto!

Comments are closed.