Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Koplopers maken geen fout

Koplopers maken geen fout

De nummers 1 en 2 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging maakten in hun eerste optreden in 2020 geen fout. In tegenstelling tot ronde 13 waren er nu bijna geen remises.

Foto’s: Walter Schram, Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Clubkampioen Ed Duister had het niet moeilijk tegen Ton Koekkoek. Een opmars van Duisters witte pionnen op de koningsvleugel bracht twee paarden van Koekkoek in gevaar. Toen deze het enige vluchtveld van één van die paarden per ongeluk dichttimmerde, wist Duister daar wel raad mee. Na nog meer materiaalverlies gaf Koekkoek zich gewonnen. Duister blijft fier aan kop.

Nummer 2 van de competitie, Rogier Burger, trof met de witte stukken de nummer 3 Dirk-Jan Olthof. Gedurende lange tijd stond zwart net ietsje beter zonder dat er sprake was van beslissend voordeel. Zwart ging wel met nog net iets meer voordeel het eindspel in, maar leek toen wat besluiteloos te worden. Toen hij ook nog toeliet dat de witte koning de zwarte stelling kon binnendringen was het aan de techniek van Burger om de partij naar de winst te tillen. Hij deed dit nagenoeg feilloos en verstevigde zo zijn 2e plek. Knappe prestatie en tevens een mooie revanche voor zijn nederlaag tegen Olthof eerder dit seizoen.

Spannend eindspel in tijdnoodfase

Het andere sterke jeugdtalent, Jelle Bijleveld, speelde met wit tegen Jan Timmerman. Hier kwam de Engelse opening op het bord. De partij ging gelijk op, maar op de 15e zet verslikte Bijleveld zich en verloor daardoor een toren. Bijleveld probeerde nog tactisch compensatie te krijgen, maar Timmerman maakte het verder zorgvuldig af.
Mario Lambrechts trakteerde met zwart Henri Spijkerman op het Benkö-gambiet. Spijkerman verraste hem op zijn beurt met een geniepig zijvariantje waarbij wit niet alleen een pion, maar ook een tempo voor kwam te staan. Op het moment dat zwart er eindelijk een beetje uit leek te komen, brak wit beslissend door in het centrum. Lambrechts’ stukken stonden hopeloos en hij moest lijdzaam toezien hoe pion na pion werd weggesnoept. Bij vier pionnen achterstand vond hij het welletjes: 1-0.

Hoewel Frits Kok en Walter Schram toch al een paar jaar lid zijn van de vereniging troffen ze elkaar voor het eerst in de interne competitie, waarbij Kok de witte stukken mocht beroeren. De partij speelde zich voornamelijk in het centrum en op de damevleugel af en de stelling bleef lange tijd in evenwicht, maar toen begon de motor bij Kok te haperen. Eerst overzag hij dat zwart gewoon een pion kon winnen. Dat zou niet meteen een ramp zijn geweest, ware het niet dat hij op de volgende zet dacht deze pion weer terug te kunnen winnen. Schram kon echter daarop via een tussenschaakje een paard van Kok verschalken. Kok probeerde nog een aantal zetten te redden wat er te redden viel, maar in het zicht van mat gaf hij de strijd op.
Eerste partij in interne competitie tegen elkaar!

Christian Krijnen bereikte met zwart het doel van zijn opening al na twee zetten. Uit gewoonte pakte hij daarna het g-paard van Sieb Brouwer, maar dat was nu precies het verkeerde paard. Uit het verlies van een pion ontstond echter een erg actieve stelling voor Krijnen, met goed ontwikkelde stukken. De zetten 10 tot 29 kon hij prima gebruiken om een koningsaanval aan te zetten. Brouwer kon het tij niet keren en gaf op toen hij zag dat mat niet meer te voorkomen was.
De enige remisepartij van de avond duurde wel het langst. Door een fout in de opening verspeelde Henk Willemsen met wit al na 9 zetten een pion en een kwaliteit. Ondanks dat voordeel wist Rob Boss de winst niet te vinden en na ruim 60 zetten was het eindspel koning – toren (Boss) tegen koning – paard remise.
Ook spannend eindspel met weinig tijd

Uitslagen ronde 14:
Duister - Koekkoek 		1−0
Burger - Olthof 		1−0
Spijkerman - Lambrechts	        1−0
Bijleveld - Timmerman 		0−1
Kok - Schram 			0−1
Willemsen - Boss 		½−½
Brouwer - Krijnen 		0−1

Stand aan kop:
1.	Duister 	538
2.	Burger 		503
3.	Olthof 		425
4.	Breukers 	423
5.	Spijkerman 	368

Vrijdag speelt het nog ongeslagen achttal van Baarn een thuiswedstrijd tegen Lekstroom. Daarnaast wordt ook ronde 15 van de interne competitie gespeeld.

1 comment

Comments are closed.