Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Koploper verliest, Burger verdedigt tweede plaats

Koploper verliest, Burger verdedigt tweede plaats

In een uitgedunde 22e ronde vanwege het spelen van het Baarns viertal (1-3 verlies, zie verslag elders), maakte koploper Ed Duister bij de interne competitie van de Baarnse schaakvereniging een misstap door van Ton Koekkoek te verliezen. Het coronavirus deed zijn intrede bij de vereniging door het geven van een elleboog in plaats van een hand voorafgaand aan de wedstrijd. Dit is trouwens een regel die de FIDE heeft ingevoerd voor de komende kandidatenmatches (het niet geven van een hand).

Tekst: Frits Kok  Foto’s: Henri Spijkerman

Koekkoek – Duister 1-0
Door een kromming in de indeling (Spijkerman kreeg door een oneven aantal spelers een bye) moest Ton Koekkoek aantreden tegen de koploper. Ed Duister kreeg zijn geliefde Wolga gambiet op het bord maar zag af van het voordeeltje dat je krijgt door 4. .. b4 te spelen. In plaats daarvan pakte hij de pion op c4, een pion die Koekkoek overigens snel terugkreeg. Daarna ging Duister (naar eigen zegge) “zitten klooien” wat zich vertaalde in een eindspel van Dame met 4 pionnen tegen twee Torens met 2 pionnen. Koekkoek maakte dit, mede dankzij Ed’s tijdnood, mooi af.

Olthof – Burger 1/2-1/2
Ondertussen speelde Dirk Jan Olthof en Rogier Burger stilletjes hun partij. Stilletjes, want er gebeurde niet veel. In een Slavische verdediging werd de stelling al snel dichtgeschoven. Geen van beide spelers was bereid om risico te nemen en ze namen na 31 zetten genoegen met een puntendeling. Jeugdkampioen Burger verdedigt zo knap zijn 2e plaats bij de senioren.

Vermulst – Timmerman 0-1
Iemand anders met kampioensambities, Jan Timmerman, kreeg het moeilijk tegen Johan Vermulst. Zo moeilijk, dat Vermulst zelfs een (simpele?) winst miste. Jan weigerde tot tweemaal toe een remiseaanbod: “Je kent me toch, ik wil winnen” galmde het door de zaal en het moet gezegd, door stug te blijven duwen kreeg hij toch zijn voordeeltje in de vorm van een doorgelopen pion. Leg zo’n stelling in Jan’s handen en hij maakt het af: winst voor Jan en knap gespeeld door Johan die meer verdiende.

Brouwer – Van de Braak 1-0
Nog een partij die anders eindigde dan het verloop deed vermoeden. In een Engelse opening kreeg André van de Braak steeds meer voordeel al moet gezegd dat hij daar niet altijd van profiteerde. Sieb bleef counteren en toen André niet goed een, toch wel ingewikkelde, winstvoortzetting kon vinden was het de witspeler die het initiatief overnam en de partij won.

Kok – Lambrechts 0-1
In een Giuoco Piano die Mario Lambrechts niet optimaal speelde kreeg Frits Kok de kans om in de opening de pion op e5 met zijn Toren te slaan. Mario vond daarna een knap schijnoffer en Kok had de Toren terug moeten spelen. In een poging om de zaak te compliceren zag hij over het hoofd dat er een stuk bij wit af ging. Die voorsprong gaf zwart niet meer uit handen.

Zo blijft Ed Duister met afstand koploper en is wel de strijd om de 2e tot 4e plaats nog spannend, die recht geeft op deelname aan de S.O.S. achttallen competitie van het volgend seizoen. Volgende week kan Baarn daarin kampioen worden in de tweede klasse dus dat zou betekenen promotie naar de 1e klasse!

4 comments

  1. Prima artikel, Frits!
    Hoewel de partij Koekkoek-Duister de langste partij van de avond was, had dat aanzienlijk ingekort kunnen worden als ik in zet 18 gezien had dat Eds dame gewoon geslagen had kunnen worden!!

  2. Zou je niet zet 17 en 18 hebben omgedraaid op het notatieformulier? (dat heb je ergens anders nl ook gedaan)

    1. Kan het me ook nauwelijks voorstellen. Maar Ed had exact dezelfde notatie.

Comments are closed.