2008

Koploper Losekoot naar halve finale schaakbeker

De vierde ronde van de tweede schaakcyclus kende een drietal topduels. Zes van de spelers uit de top zeven van het overall klassement kwamen tegen elkaar uit. Pascal Losekoot was de grote winnaar door Marco Meijer te verslaan. Losekoot plaatste zich namelijk voor de halve finale van de interne bekercompetitie en nam ook de leiding in de tweede cyclus weer over van Arthur Vlug. Deze speelde remise tegen Waldemar Moes. Jarno Witkamp deed ook goede zaken door Ashley Krishnasing te verslaan. Ook Thijs Michels, Yme Brantjes en Bert van Klingeren blijven het goed doen deze cyclus.Pascal Losekoot kwam niet eens zo goed uit de opening tegen Marco Meijer. Toen Losekoot echter de kans kreeg een aanval op te zetten tegen de vijandelijke koning liet hij zich die kans niet ontnemen. Meijer dacht de aanval nog wel te kunnen opvangen, maar dat bleek niet het geval te zijn. Waldemar Moes en Arthur Vlug maakten er een minder lange strijd van. Vlug kreeg de kans de koningsstelling van zijn tegenstander te openen en zo eeuwig schaak af te dwingen. De derde topper, tussen Jarno Witkamp en Ashley Krishnasing was juist weer wel een lang gevecht. Krishnasing volgde het voorbeeld van grootmeester Ivanchuk eerder die week bij het Corustoernooi in Wijk aan Zee. Net als de grootmeester verbruikte Krishnasing precies een seconde te veel om de tijdcontrole te halen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de stelling toen ook al in het voordeel van Witkamp was.

Werner Raudenbusch zette zijn partij tegen Yme Brantjes goed op. Raudenbusch won een kwaliteit en een pion en kon zijn stelling steeds verder verbeteren. Het leek een kwestie van tijd voordat hij de overwinning zou binnen halen. In het eindspel greep hij echter gruwelijk mis, waardoor hij een stuk en de overwinning weggaf. Ook de partij tussen Jeroen de Mon en Rienk Andriessen eindigde met een blunder. Lange tijd was de partij gelijk op gegaan, maar toen De Mon een verkeerde damezet deed, was het gelijk over.

Verrassing
De langste en spannendste partij van de avond was die tussen Ton Koekkoek en Rob Boss. Over en weer waren er dreigingen waardoor ongedekte stukken toch niet geslagen konden worden. Boss leek zijn hand wat te overspelen in een poging het zo mooi mogelijk te doen. Koekkoek liet zich niet van de wijs brengen en wist in de late uurtjes het volle punt binnen te halen. De verrassing van de avond.
Meer in de lijn van de verwachting was de snelle winst van Daan Lensink op Ger Oldekamp. Wat langer duurde het voordat Peter Vegter en Wim van Teutem zich neerlegden bij hun nederlaag tegen respectievelijk Conrad Keijzer en Bert van Klingeren.

Thijs Michels bleek na een gelijk opgaande strijd te sterk voor Johan Vermulst. Het was al de vierde overwinning op rij voor Michels. Hij is ook op de vierde plaats in de stand van de cyclus terug te vinden. Paul Evers, die het in de vorige cyclus zo goed deed, liep nu tegen een nederlaag aan. De koningsaanval van Kasper Wiegers was te sterk. Bij het duel tussen Reinier Schaap en Hans van Briemen werden over en weer fouten gemaakt. De laatste en grootste fout werd gemaakt door Schaap, waardoor Van Briemen er met de winst van door ging.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Moes - Vlug       	remise
Krishnasing - Witkamp  	0-1
Brantjes - Raudenbusch  	1-0
Evers - Wiegers    	0-1
Koekkoek - Boss     	1-0
Oldekamp - Lensink   	0-1
Michels - Vermulst   	1-0
Schaap - Van Briemen   	0-1
Van Klingeren - Van Teutem 	1-0
Vegter - Keijzer     	0-1
J. de Mon - Andriessen  	0-1

Beker

Meijer - Losekoot    	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot   	263
2. Vlug     	256
3. Moes     	242
4. Michels    	239
5. Witkamp    	228
6. Brantjes   	226
7. Overbeek   	224
8. Van Voorthuizen 	220
9. Van Klingeren 	214
10. Lensink   	204

Vrijdag wordt de vijfde ronde van de tweede cyclus gespeeld. Bovendien speelt het externe viertal een thuiswedstrijd tegen ’s Graveland. Het hoogste jeugdteam (A1) speelt ook thuis en wel tegen Hoogland A2. De overige jeugd speelt voor de onderlinge competitie en krijgt daarvóór, vanaf 18:30 uur, op diverse niveaus training. Al deze activiteiten vinden plaats in De Leuning, Oranjestraat 8. U kunt hier meer over lezen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. Ook kunt u contact opnemen met de secretaris, Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer