Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Koploper heeft geluk

Koploper heeft geluk

Koploper Ed Duister wankelde in zijn partij tegen jeugdtalent Rogier Burger, maar won wel. Verder kon geen enkele zwartspeler in ronde 27 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging een positieve score noteren.

verslag en foto’s Ton Koekkoek

In een geweigerde Benkö-opening verloor Rogier Burger in zijn partij tegen de koploper een pion. Maar Burger greep wel het initiatief met zijn witte stukken. Nadat Duister nog een vergiftigde pion verorberde, miste Burger een goede voortzetting. In het middenspel misten beide spelers kansen, en er volgde een eindspel met dame, toren en wat pionnen. Drie pionnen extra voor Duister. In plaats van rustig uitschuiven liet Duister echter de witte dame in zijn stelling komen. Een knap torenoffer van Burger leidde zelfs een mataanval in. In plaats van ontsnappen liep Duister met zijn koning rechtstreeks in de witte mataanval. De koploper had echter geluk, want Burger voerde de mataanval verkeerd uit. Dat gaf Duister weer voldoende lucht en zo kon hij wit zelf mat zetten.
Duister zou de enige speler blijken die – zij het met enig geluk – met zwart een goed resultaat boekte. Zo onderschatte Ton Koekkoek met zijn Pirc-verdediging de op de koningsvleugel opspelende witte pionnen van Erik van Lier. Na afruil van enkele stukken was er van de zwarte verdediging niet veel meer over. Toen ook nog promotie van een witte pion niet te vermijden was, feliciteerde hij Van Lier met zijn keurige overwinning. Eerder al had Henk Willemsen niet juist geanticipeerd op het witte aanvalsgeweld van Johan Vermulst en hield Jelle Bijleveld het met zwart al snel voor gezien na een paardvork van Conrad Keijzer, die torenwinst opleverde.
Frits Kok – met wit – opende Siciliaans tegen Rob Boss. In tegenstelling tot zijn eerdere witpartij tegen Boss kon Kok nu twee pionnen dreigend opspelen naar d5 en e5. Boss kon die dreiging neutraliseren, maar dat ging wel ten koste van enkele pionnen. Uiteindelijk ging Kok het eindspel in met een paard voorsprong en wist hij zwart mat te zetten.
André van der Braak speelde de Grand Prix-opening en Christian Krijnen reageerde daar met zwart iets te passief op. Van der Braak buitte zijn ontwikkelingsvoorsprong uit door druk op de koningsvleugel van Krijnen te houden. Toen Krijnen dacht eindelijk veilig te kunnen rokeren, kwam hij bedrogen uit, want dat kostte hem een kwaliteit. Daarna lag het open bij zwart en wist Van der Braak binnen enkele zetten de partij tot winst te voeren.

Uitslagen ronde 27:
Burger - Duister 	0−1
Kok – Boss	 	1−0
Van Lier - Koekkoek 	1−0
Van der Braak -	Krijnen 1−0
Vermulst - Willemsen 	1−0
Keijzer - Bijleveld 	1−0

Stand aan kop:
1.	Duister 	1056
2.	Spijkerman 	 925
3.	Breukers 	 911
4.	Schram 	         761
5.	Burger 		 737

Woensdagavond 24 april vanaf half acht organiseert de Baarnse Schaakvereniging een snelschaaktoernooi in café Prins Hendrik, vrijdag wordt ronde 28 van de interne competitie gespeeld en op zaterdag geeft de vereniging weer acte de présence op De Brink tijdens de Koningsdagactiviteiten.