Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Koploper blijft winnen

Koploper blijft winnen

Clubkampioen Ed Duister liet er ook in ronde 21 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging geen misverstand over bestaan. Door ook de topper tegen zijn naaste concurrent Dirk Jan Olthof te winnen, is zijn voorsprong nog verder vergroot. Rogier Burger is nu zijn naaste concurrent, maar wel met bijna 200 punten achterstand.

Foto’s: Ton Koekkoek

Olthof – op plek twee – kreeg de kans om bij winst de uitgelopen koploper Duister in het vizier te krijgen. In de Spaanse opening bracht Olthof zijn stukken naar de damesvleugel met mogelijk een koningsaanval op termijn. Dat gaf Duister de gelegenheid om direct een koningsaanval in te zetten. Een taaie verdediging volgde met hier en daar niet de allerbeste voortzettingen. Duister offerde in het gevorderde middenspel een pionnetje en vervolgens een kwaliteit om de lijn naar de zwarte koning te openen. Dat bleek effectief.

Ed Duister lijkt op weg naar prolongatie van het clubkampioenschap

Burger won knap van Thur Breukers, die na vroege dameruil last kreeg van een open a-lijn waar Burger knap van profiteerde. Diens stukken werkten prima samen en hij stond op het punt om een loper te winnen, maar toen Breukers een foutieve koningszet deed, werd hij zelfs pardoes mat gezet.
Rogier Burger herovert knap de 2e plek

Jan Timmerman was tegen Ton Koekkoek op revanche belust en ging meteen vol in de aanval. Koekkoek kwam zwaar onder druk en verloor enig materiaal. Omdat Timmerman de verdediging van zijn koning een beetje veronachtzaamde, ontstond er toch nog een spannende eindstrijd. Nadat dameruil echt niet meer te vermijden was, speelde Timmerman het eindspel met een kwaliteit meer correct uit (én had hij zijn revanche).
Jan Timmerman dankzij revanche weer in top 5

De partij tussen Jelle Bijleveld en Mario Lambrechts was na een uur al klaar. De door Lambrechts met zwart ingezette aanval liep verkeerd en kostte hem twee pionnen. Bij een volgende aanval zag Lambrechts een loper over het hoofd en dat kostte hem zelfs twee paarden.
Kortste partij (door kort kapsel?)

Rob Boss opende met wit tegen Conrad Keijzer met het London-systeem, maar Keijzer kende die opening en reageerde sterk. Boss zag een fout in de verdediging van Keijzer en op zet 19 won hij een paard. Hij moest echter tot de 56e zet doorgaan voor hij de goed verdedigende Keijzer op de knieën had.
Rob Boss naar winst in taaie partij

Sieb Brouwer won al snel een pion van Henk Willemsen en nam het initiatief. Brouwer werd steeds dreigender met zijn witte stukken, maar door een onoplettendheid liet hij zich een pion afsnoepen. In het eindspel had Willemsen één tempo meer om te promoveren, waarna hij naar winst kon spelen.
Langste partij van de avond

Uitslagen ronde 21:
Duister - Olthof 	1−0
Burger - Breukers	1−0
Timmerman - Koekkoek 	1−0
Bijleveld - Lambrechts	1−0
Boss - Keijzer 		1−0
Brouwer - Willemsen 	0−1

Stand aan kop:
1.	Duister 	873
2.	Burger 		683
3.	Olthof 		640
4.	Schram 	        609
5.	Timmerman 	607

Vrijdag 6 maart wordt ronde 22 van de interne competitie gespeeld, en speelt het viertal een thuiswedstrijd tegen Muiderberg.

1 comment

Comments are closed.