Extern, Extern, Volwassenen

Sterk debuut bij KNSB Beker

Sterk debuut bij KNSB Beker

Het Baarnse bekerteam, dat vorig seizoen voor het eerst de bekercompetitie van de regionale schaakbond SGS won, had zich daarmee geplaatst voor de landelijke KNSB bekercompetitie. De eerste wedstrijd daarvoor werd vrijdag jl. gespeeld. De tegenstander – de Puttense Schaakvereniging (PSV) – werd in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat gastvrij ontvangen.

Op bord 1 speelde Ashley Krishnasing een hele sterke partij. Met zwart zette hij in het middenspel een sterke aanval op, waarbij hij zijn pionnen voor zijn eigen koning opspeelde om de tegenstander te bestrijden. Deze strategie pakte goed uit, want na ruim 20 zetten stond de volgende stelling op het bord (zie diagram).

ashley_beker2

Krishnasing speelde hier, met zwart, 23…Tf6! Dit verdedigt d6, maar brengt ook de sterke dreiging Th6 in de stelling, zoals ook gebeurde: 24.cxd6 Th6 Dreigt mat in één op h2. 25.Lc4+ Kh8 26.Pf1 En nu sloeg Ashley toe met een paardoffer: 26…Pf3! Op 27.Kh1 volgt nu Dxh2 (een dameoffer) 28.Pxh2 Txh2 mat, vandaar 27.gxf3 gxf3 en het was helemaal uit, zwart dreigt onder meer Dg5 of Dg4; wit moet teveel materiaal inleveren.

 

yme_bekerIntussen was Yme Brantjes ook al klaar met zijn partij. Hij kwam goed uit de opening met zwart, maar nadat hij een belangrijke zet miste moest hij vervolgens verdedigen. Toen de verdediging geslaagd leek te zijn, maakte zijn tegenstander in plaats van de remise te nemen een fout, en kwam in een verloren pionneneindspel terecht. (zie het diagram rechts).

Hoe sloeg Yme met zwart toe na 34.Dg2? (oplossing onderaan)

 

Losekoot kwam heel sterk uit de opening, maar verzuimde om zijn aanval door te zetten. Hij bereikte een interessant eindspel maar koos daar onnodig voor het offeren van een pion in ruil voor grote activiteit van de torens. Op zich een aardig plan, maar na afloop bleek dat het offeren van de pion niet nodig was geweest. Op het moment dat zijn tegenstander zetten herhaalde, had Yme al gewonnen en was het vertrouwen dat Krishnasing de diagramstelling hierboven zou afronden met winst zodanig, dat Losekoot besloot tot puntendeling over te gaan.

Intussen was Daan Lensink op het vierde bord ook nog steeds aan het spelen. Na een langzame variant van de Franse opening kon zijn tegenstander op het juiste moment tegenspel creëren. Er kwam een eindspel op het bord met kleine kansen de PSV’er, maar niet genoeg voor de winst. Best knap, want zijn tegenstander had zo’n driehonderd ratingpunten meer en was daarmee op rating de sterkste speler.

uitslagen baarn-psv

Daarmee was de 3-1 overwinning een feit. In de tweede ronde mogen de Baarnaars het opnemen tegen het Hilversums Schaakgenootschap, dat in de eerste ronde De Giessen en Linge versloeg.

Oplossing uit de partij van Yme:
34… Dxg5 35. Dxg5 gxh5 36. Dxg8+ Kxg8 en het pionneneindspel met een pion meer is eenvoudig.

2 comments

  1. Ik nomineer trouwens Yme Brantjes voor het schrijven van het verslag van de wedstrijd tegen HSG.

Comments are closed.