Het KNSB Bekerteam heeft de eerste ronde niet doorstaan. Waar vorig jaar wederom het SGS kampioenschap werd binnengehaald, was het team van BSV Bennekom, met een gemiddelde rating van 2050, te sterk.
Yme Brantjes had op bord 1 plaats genomen. Hij koos ervoor om de rokade uit te stellen, maar dat moest hij uiteindelijk bezuren. Hoewel hij een kwaliteit voor kwam waren de lopers van zijn tegenstander veel te sterk en moest hij als laatste de nederlaag accepteren. “Hofstra raakte weliswaar in het duel met Yme Brantjes een kwaliteit achter, maar had sterk aanvalsspel als dikke compensatie.”, aldus het verslag van Bennekom.
Pascal Losekoot speelde op bord 2 een scherpe variant van het Siciliaans. Tot zijn verrassing bleek zijn tegenstander ook goed op de hoogte te zijn van de theorie, waardoor de eerste dertien zetten in een razend tempo op het bord gesmeten werden. We geven het woord aan Pascal: “Eigenlijk wist ik dat de stelling slecht voor me was, maar ik had geen keuze toen ik eenmaal die variant in was gegaan. Gelukkig vond ik een zet die mijn tegenstander niet kende; waarop hij 50 minuten nadacht. Achteraf bleek dat hij de beste zet vond, maar daarna was zijn tijd zo krap dat hij in een lastige stelling de partij compleet uit handen gaf.”
“Een van de kritieke stellingen. Ik koos hier voor 22.a4+. De juiste voortzetting leek me 22…Kxa4. Hier was ik 23.bxa5+ van plan, maar dit is matig (vanwege 23…Kb5), beter is 23.Te1 met gelijke kansen.
Zwart speelde echter na 22.a4 Kc6 (Kb6 is beter!) 23.b5+ Kc5. De koning lijkt hier leuk te staan, maar dit is het veld waar het zwarte paard graag heen wil. Daarbij komt dat ik nu 24.Te1 heb. 24…Lc4 biedt nu nog wat voordeel voor zwart – maar mijn tegenstander durfde dit niet aan. 24…Te5+ 25.Kb6 g4 (!). Zie het tweede diagram.
Hier had ik nog veertig minuten,en mijn tegenstander slechts drie. De computer geeft aan dat er na 26…h6 niets aan de hand is, want op 27.f5 heeft zwart gewoon Ld7. 26…Ld7 direct kan op twee manieren worden weerlegd (quizvraag: welke twee manieren? antwoord in de naspeelbare partij onderaan).
Zwart speelde echter 26…Pd7? en nu wikkelde ik met 27.Txe6+ Txe6 28.Txd7 af naar een toreneindspel met een pion meer, dat eenvoudig wint. 28…Te4 29.Txf7 Txa4 30.f5 en de rest hoefde ik niet te bewijzen, zwart gaf op. Misschien was 30…g6 31.f6 h6 nog een poging, maar veel is het niet.”
Op bord drie leek Ed Duister (in zijn eerste KNSB wedstrijd) goed uit de opening te komen – de koning van zijn tegenstander stond vreemd en daardoor was een witte toren niet in het spel gekomen. Anderzijds stond Ed door een gambiet een pion achter. Hij deed echter een onnauwkeurige zet waarna hij ten onder ging. Kasper Wiegers kwam behoorlijk beroerd uit de opening, met een onveilige koning en matige ontwikkeling. In een tactisch slagveld leek hij echter niet zonder kansen te zijn, maar een dubbele aanval besliste in het voordeel van Bennekom.
Hierbij bleef het dus een kort avontuur in poule B van de KNSB Bekercompetitie. Maar ook niet echt een schande tegen het sterke Bennekom dat tweede klasse KNSB speelt. De wisselbeker van het SGS kampioenschap pronkt nog steeds op de prijzenkast, en ook aan de SGS Bekerstrijd doen we dit seizoen weer mee.
Baarn (SGS) - BSV Bennekom 1 - 3 1. Brantjes,Y.P.(Yme) - Hofstra,H.T.J.(Hotze Tette) 0 - 1 2. Losekoot,P.(Pascal) - Pauw,M.R.(Martijn) 1 - 0 3. Duister,A.K.E.(Ed) - Riksen,J.B.(John) 0 - 1 4. Wiegers,K.(Kasper) - Bakker,M.H.(Martijn) 0 - 1
Moedig gestreden, maar in de eerste ronde hoop je natuurlijk op een iets zwakkere tegenstander!