Intern, Volwassenen

Knokken op het schaakbord

De met wit spelende schakers hadden het moeilijk afgelopen vrijdagavond. Alleen Kasper Wiegers en Rienk Andriessen wisten met wit te winnen. Dat betekende veel ‘knokschaak’ op de borden. Ashley Krishnasing verstevigde zijn koppositie in het klassement en onderaan werd ook fel strijd gevoerd.Ook na de 10e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging blijft Ashley Krishnasing ongeslagen aan de leiding. Afgelopen vrijdag versloeg hij in thuishonk De Leuning de goed tegenspel gevende Ed Duister. Het lijkt er op dat Krishnasing gebrand is op weer een clubkampioenschap. Yme Brantjes is één van zijn belangrijkste concurrenten. Brantjes won in een spannend duel van Rob Boss, die nu iets wegvalt uit de top van het klassement. De niet spelende zevenvoudig (!) clubkampioen Pascal Losekoot blijft uiteraard ook een zeer grote concurrent.

Dood paard
Overige partijen van toptienspelers eindigden in remise. Daan Lensink en Jan Overbeek probeerden het zeker wel, maar na een lange partij moesten ze in remise berusten. Nieuwkomer Jos Wolterse was best tevreden met de remise tegen Henri Spijkerman. Deze vrij snel tot stand gekomen remise werd door Spijkerman verklaard met een Indiaas gezegde: ‘Als het paard dood is, moet je afstappen’.
Kasper Wiegers komt door zijn zege tegen Bert van Klingerend de toptien in. Over enig geluk had Wiegers niet te klagen. Hij kwam slecht uit de opening en Van Klingeren leek succesvol jacht op zijn koning te maken. Van Klingeren had echter zijn eigen verdediging niet op orde en Wiegers kon genadeloos toeslaan.

Knokken
De schakers in de middenmoot en onderaan het klassement tonen vaak grote vechtlust, waarbij remises niet zo vaak voorkomen. Wel nog in de partij tussen de middenmoters Ger Oldekamp en Erik van Lier, waarbij Oldekamp het meest tevreden was. De partij tussen Geertièn de Vries en Johan Vermulst leidde al snel tot een strijdlustige aanval van De Vries. Hij dacht met een scherpe aanval toch minimaal een kwaliteit voorsprong te kunnen nemen, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek De Vries een stuk achter te staan. Langer vechten had geen zin meer en het punt ging verdiend naar Vermulst.
Peter Vegter maakte een foutje in de opening, dat hem een loper kostte. Dat betekende geenszins dat Vegter bij de pakken neer ging zitten. Hij bestookte de stelling van Rienk Andriessen met alles wat hij nog had. Andriessen moest wel goed uitkijken, maar pareerde elke aanval rustig en geconcentreerd. Pas na een lange knokpartij moest Vegter in Andriessen zijn meerdere erkennen.
Normaal gesproken zijn Thijs Michels en Ton Koekkoek goede middenmoters, maar dit seizoen lukt het voor beiden nog niet zo goed. Ze staan nu in de onderste regionen en beiden hadden nog niet één partij met winst afgesloten. Ze beloofden elkaar vooraf dat dáár in elk geval verandering in zou komen. Ook op dit schaakbord ontwikkelde zich een enorme knokpartij. Michels viel aan, won een pionnetje en hield Koekkoek lange tijd onder druk. Na dameruil kwam Koekkoek met een toren op de 2e rij binnen en toen hij even later ook zijn andere toren op die 2e rij kreeg, hield Michels het voor gezien en feliciteerde Koekkoek met diens eerste zege van het seizoen.

Uitslagen van de 10e ronde
Uitslagen

Duister – Krishnasing	0-1
Boss – Brantjes		0-1
Lensink – Overbeek	remise
Wolterse – Spijkerman	remise
Wiegers – Van Klingeren	1-0
De Vries – Vermulst	0-1
Oldekamp – Van Lier	remise
Andriessen – Vegter	1-0
Michels – Koekkoek	0-1

Tussenstand na de 10e ronde
Stand

1. Krishnasing	437
2. Losekoot	365
3. Brantjes	326
4. Meijer	299
5. Boss		271
6. Lensink	267
7. Overbeek	252
8. Spijkerman	242
9. Wiegers	231
10.Van Brummelen222

—Ton Koekkoek