Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Knight blijft aan kop schaakcompetitie

Knight blijft aan kop schaakcompetitie

In de topper van de avond in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging nam koploper David Knight het op tegen de verrassende nummer 2 Ton Koekkoek.

Hoewel het onderlinge krachtsverschil enorm was (ongeveer 500 ratingpunten in het voordeel van Knight), bood Koekkoek behoorlijk tegenstand tegen de aanvallen van Knight. Toen echter uiteindelijk zijn c-pion werd geslagen, begon zijn verdediging steeds meer te kraken. Knight maakte dat vakkundig af.
Mario Lambrechts koos een verkeerd plan tegen de opening van Ed Duister en verloor al snel een kwaliteit. Toen hij iets later ook nog een toren verloor, kon Duister eenvoudig de winst opstrijken en zich op de 2e plaats in het klassement nestelen.
20161007_schaakverslag-ed-duisterMartijn Kruiswijk en Henri Spijkerman speelden de langste partij van de avond. De partij was dan ook een zware positionele pot, waarbij beide spelers elkaar met fluwelen handschoenen langzaam probeerden te wurgen. Kruiswijk probeerde via een omweg een paard op f5 te posteren, Spijkerman verhinderde dat. Dat het allemaal nogal traag ging, bewijst het feit dat op de 26ste zet pas de eerste pion van het bord ging! In het late middenspel maakten beide spelers een vergissing, waarna een remise-achtig pionneneindspel overbleef.
Hens Albarda versloeg Erik van Lier en kwam daardoor ook de toptien binnen.

Stunt
Werner Raudenbusch heeft het de laatste weken moeilijk, maar het begin van zijn partij tegen Izaäk Schipper begon hoopgevend. Raudenbusch won namelijk al snel twee pionnen. Ondanks die tegenslag ontwikkelde Schipper een sterke aanval op de koningstelling van Raudenbusch. Doordat laatstgenoemde zijn verdediging niet op orde had, kostte hem dat zijn Dame en de partij. Gelet op de rating van beiden (Raudenbusch 1539, Schipper 1145) kan dit als een enorme stunt van Schipper worden opgevat. Schipper is nu zelfs gestegen naar de 4e plaats in het klassement.
Christian Krijnen opende met zwart zeer agressief tegen Johan Vermulst. Deze moest snel alle zeilen bijzetten en het lukte hem net de zwarte storm tegen te houden. Na een spannende partij besloten beiden, dat remise de juiste uitslag was.

Slechte start
Jan Kessler begon het seizoen nog met een overwinning, maar daarna wist hij niet meer te winnen. Tegen Thur Breukers lukte dat ook niet. Kessler dacht na enkele zetten een pion te kunnen winnen, maar het kostte hem een loper, die dankzij een penning niet weg kon. Kessler was even van slag, want kort daarna verloor hij ook de andere loper. Ook een paard moest er aan geloven en kort daarna zette Breukers hem mat. Voor Breukers was dit merkwaardigerwijs pas de eerste overwinning van dit seizoen.
Conrad Keijzer en Eble Mink waren het seizoen ook niet best begonnen en hadden nog geen zege kunnen behalen. In hun onderlinge partij ging het lang gelijk op. Alle lopers en paarden werden geruild en na een pionnenruil kreeg Mink de controle in het centrum. Keijzer toog echter op de h-flank ten aanval met een pion en zette Mink verrassend schaak met de Dame. Het bleek loos alarm, en Mink won zelfs die h-pion. Mink speelde de partij – tegen zijn natuur in – rustig uit en mocht zijn eerste winstpartij bijschrijven.

Alle uitslagen ronde 5:
Knight – Koekkoek	1-0
Duister – M. Lambrechts	1-0
Kruiswijk – Spijkerman	remise
Albarda – Van Lier	1-0
Raudenbusch – Schipper	0-1
Vermulst – Krijnen	remise
Breukers – Kessler	1-0
Keijzer – Mink		0-1

Stand aan kop:
1.	Knight 		186
2.	Duister 	180
3.	Kruiswijk 	146
4.	Schipper 	141
5.	Spijkerman 	136
6.	Koekkoek 	134
7.	M. Lambrechts 	120
8.	Albarda 	117
9.	Brantjes 	100
10.	Van Klingeren 	 96

Vrijdag wordt ronde 6 van de interne competitie gespeeld. Vanaf 19.30 uur speelt Baarn 1 zijn eerste competitiewedstrijd tegen Rivierenland 1.

1 comment

Comments are closed.