Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Kerstgedachte

Kerstgedachte

Verslag: Walter Schram, foto’s: Henri Spijkerman, Ton Koekkoek

 

De historie van de Baarnse Schaakvereniging is lang. Nog even en dan bestaat de vereniging 75 jaar.
De vraag is of het in die lange historie ooit is voorgekomen dat 5 van de 7 partijen (meer dan 70%) in remise eindigden.
Die vraag zal onbeantwoord blijven, feit blijft dat het zelden voorkomt dat zoveel partijen geen winnaar kennen. Misschien dat met de feestdagen voor de deur de schakers net wat minder strijdvaardig waren? Laten we eens kijken.

Aanstormend talent

Nieuwkomer Sieb Brouwer, pas sinds deze zomer actief als schaker, merkte daar met de zwarte stukken bij tegenstander Walter Schram in elk geval niet veel van. In de Siciliaanse opening die op het bord kwam haalde hij wat varianten door elkaar en kwam al vrij snel niet lekker te staan. De theorie zegt dat als de tegenstander niet gerokeerd is dat men door het centrum moet aanvallen en Schram deed dat vol overgave. De stelling was materieel nog wel een tijdje gelijk maar de zwarte koning had het zo lastig dat er uiteindelijk nog een dame en toren voor wit tegen een toren en een loper van zwart overbleef. Geen kerstgedachte aan dit bord.

Gevestigd talent

Jelle Bijleveld nam het met de zwarte stukken op tegen Rob Boss. Er kwam een London-system op het bord, een opening waar het voor wit niet zoveel uitmaakt wat zwart doet, en zwart wel de juiste zetten moet zien te vinden. En die vond Bijleveld. Zonder dat er beslissend voordeel ontstond wikkelde de heren af naar een eindspel met alle torens nog op het bord en 1 pion meer voor zwart. In theorie remise, maar dat is maar theorie. De praktijk wees uit dat Bijleveld dit eindspel beter speelde dan Boss en de partij keurig naar de winst schoof.

Gevestigde orde

Conrad Keijzer met wit en Johan Vermulst blazen al jaren hun partijtje mee op de vereniging. En ook vanavond ging dit niet zonder strijd. De partij golfde op en neer maar het eindspel was sterk in het voordeel van Keijzer. Maar beide heren vonden het na 85(!) zetten mooi geweest, begroeven de strijdbijl en keerden uitgeput huiswaarts.

Strijd aan de top

De op papier sterkste spelers van de competitie, Ed Duister en Dirk-Jan Olthof, troffen elkaar voor de 2e keer dit seizoen. De eerste keer eindigde in winst voor Duister, deze avond mocht Olthof de witte stukken bewegen. Duister wint een klein pionnetje in de opening. Maar ook Duister zit niet op te letten en geeft het pionnetje een paar zetten later weer terug. Deze terugwinst vereiste in de opening al veel denkwerk voor beide spelers. In de volgende tactische wendingen verovert Duister weer een pion, maar dat wordt een vrije dubbelpion met als compensatie een een pionnenmeerderheid voor Olthof op de damevleugel. De partij gaat al snel een moeilijk eindspel in dat in remise verzandt.

Strijd net onder de top

Ton Koekkoek is aan een zeer sterk seizoen bezig. Hij versloeg al spelers die sterker geacht moeten worden en hield remise tegen eerder genoemde Olthof. Dat bracht hem tot de 5e plek in de competitie. Vanavond mocht hij het met de zwarte stukken opnemen tegen Thur Breukers, een top 3 speler. Dat ging niet helemaal crescendo en Koekkoek kwam een kwaliteit en een pion achter. Maar Koekkoek in een benarde stelling moet iedere tegenstander beducht voor zijn. Breukers was niet helemaal op zijn hoede en gaf de kwaliteit terug, met het idee om zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel te gelde te gaan maken. Het eindspel dat ontstond was waarschijnlijk gewonnen voor Breukers maar die had inmiddels zo weinig tijd op de klok dat hij het remiseaanbod van Koekkoek dankbaar accepteerde.

Zeker niet saai

Voor de tweede keer in deze competitie troffen Rogier Burger en Henri Spijkerman elkaar. Het eerste treffen was remise en ook deze keer wist geen van beiden te winnen. Spijkerman heeft de naam remisekoning te zijn, maar in deze partij was daar weinig van te merken. In een gelijkstaand middenspel opende hij met zwart het centrum en zette een furieuze aanval in. Burger raakte in een mijnenveld verzeild waar stikmat en dameverlies dreigde, maar wist telkens de juiste verdedigingszet te vinden. Op het moment dat hij het initiatief overnam, verloor hij een kwaliteit. De heren besloten tot remise in een stelling die ook engines als volkomen gelijk beoordelen; 0.00.

Kerstgedachte

De laatste partij was misschien de enige waar echt sprake was van de kerstgedachte.
Martijn Kruiswijk kende de opening niet die zijn tegenstander Mario Lambrechts met de zwarte stukken op het bord toverde en besloot dan maar gewoon goede zetten te gaan doen. Maar dat deed Lambrechts ook en de heren hielden elkaar keurig in evenwicht. Totdat Lambrechts 2 pionnen als cadeautje onder de kerstboom legde. Kruiswijk nam dit cadeautje wel aan maar kon natuurlijk niet achterblijven en gaf zijn toren in ruil voor een loper aan Lambrechts. Op dat moment was de stelling eigenlijk winnend voor zwart maar in het eindspel dat overbleef besloten de heren dat remise misschien wel een terechte uitslag was.

Vrijdag 27 december is er geen interne competitie maar vindt het traditionele Oliebollentoernooi plaats. Iedereen die weet hoe de stukken gaan is van harte welkom, aanmelden om 19.45, start 20.00 uur. Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6, Baarn.

Stand in de competitie

1. Duister 491
2. Burger 445
3. Olthof 425
4. Breukers 404
5. Koekkoek 330

1 comment

  1. Knap verslag, Walter! En best wel fraaie foto’s ook. Toch een leuke zoekvraag over z├│ veel remises!

Comments are closed.