Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Keijzer sterk tegen schakers uit toptien

Keijzer sterk tegen schakers uit toptien

Ed Duister klom weer naar plek 2 op de ranglijst. Martijn Kruiswijk steeg ook in de toptien. Maar Conrad Keijzer behaalde misschien wel de knapste zege door weer een speler uit de toptien te verslaan.

verslag en foto’s: Ton Koekkoek, met uitzondering van de foto waar hij zelf op staat afgebeeld; die is gemaakt door Ed Duister.

Na eerdere zeges op Martijn Kruiswijk en Rien van Brummelen, en een remise tegen Rob Boss, moest nu de volgende toptienspeler er aan geloven. Mario Lambrechts zag na een Siciliaanse opening en een defensieve opbouw van Keijzer op een gegeven moment een Paardvork over het hoofd. Dat kostte hem zijn Dame én de partij. Omdat hij het tegen gelijkwaardige en lager geklasseerde spelers nog wel eens laat liggen, staat Keijzer toch maar op de 17e plaats in het klassement van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Maar de toptien vreest hem bij voorbaat!

Tweede plek
Nummer 3 Ed Duister profiteerde van de afwezigheid van koploper David Knight en nummer 2 Henri Spijkerman door nummer 5 Frits Kok te verslaan. Dat ging niet snel. Na een Spaanse opening nam Duister langzaam het centrum in zijn bezit en zette vervolgens langzaam een Koningsaanval op. Toen Kok daar passief op reageerde met Paard h7, sloeg Duister wel snel toe, en zette Kok voor de keus: Dameverlies of mat. Kok gaf op en Duister naar de tweede plek in het klassement.
Jan Timmerman en Ashley Krishnasing openden Frans met een afwijkende Rubenstein-variant door Krishnasing. Timmerman kreeg gelijkwaardig spel met initiatief op de Damevleugel. Maar omdat Timmerman niet krachtig genoeg doorzette, buitte Krishnasing zijn betere structuur uit met een fraaie combinatie, die hem een kleine kwaliteitswinst opleverde. Dat bleek genoeg voor de winst.

Conrad tegen Mario op de voorgrond. Daarachter Ashley tegen Jan.

Wel of geen Siciliaans
In een Siciliaanse partij met een Konings-Indische aanval van wit als anti-Siciliaan kwamen de stukken van Rob Boss onvoldoende tot leven. En na een ruiling waarbij de witte loper van Boss het veld ruimde, werd de gefianchetteerde Koningsstelling van Martijn Kruiswijk erg robuust. Met een penning op een Dame en een lokzet er achteraan wist Kruiswijk een kwaliteit te winnen. Uiteindelijk ontstond een Toren tegen Loper eindspel, waarop Boss zich genoodzaakt zag op te geven.
In een nauwelijks Siciliaans te noemen opening maakte Rien van Brummelen met zijn zwarte centrumpionnen meteen jacht op een Paard van Ton Koekkoek. Dat kreeg hij niet te pakken, maar na een felle aanval op de Damevleugel wist Koekkoek wel een pion te winnen. En na afruil van alle Torens kwam daar nog een pion bij. Toen het Koekkoek eindelijk lukte om ook de Dames te ruilen, was de pionnenvoorsprong doorslaggevend.
In de partij tussen Bert van Klingeren en Christian Krijnen kwam er na een Siciliaanse opening een erg gesloten stelling op het bord. In de overgang naar het eindspel dacht Krijnen dat Dameruil voor hem goed zou uitpakken. Dat bleek echter een misvatting. Van Klingeren kwam beter te staan en toen hij een pion van Krijnen kon weerhouden van promotie, speelde Van Klingeren het goed uit.

Uitslagen ronde 24:
Duister – Kok		1-0
Timmerman – Krishnasing	0-1
Kruiswijk – Boss	1-0
M. Lambrechts – Keijzer	0-1
Koekkoek – Van Brummelen1-0
Van Klingeren – Krijnen	1-0

Stand aan kop:
1.	Knight		875
2.	Duister		737
3.	Spijkerman	723
4.	Timmerman	575
5.	Kok		561
6.	Kruiswijk	519
7.	M. Lambrechts	498
8.	Breukers	483
9.	Van Lier	478
10.	Boss		477

1 comment

Comments are closed.