2005

Karavaan schenkt scholen schaakborden

De Baarnse Schaakvereniging bestaat 60 jaar en dat wordt gevierd. Helemaal in teken van het jubileum werd er een nieuw logo ontworpen. In de maanden maart en april zal de karavaan scholen in Baarn afgaan, om zodoende het schaakspel onder de jongeren te brengen.
Afgelopen vrijdag was de Bestevaerschool het vertrekpunt van de karavaan. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo was er een schaakles over de paardsprong, een wedstrijd zet-de-stukken-zo-snel-mogelijk-in-de-beginstelling en een schaakverhaal. Ook de film Lang Leve de Koningin en een simultaan door twee jeugdspelers van de Bestevaer trokken de nodige aandacht. In twee keer een uur tijd kregen 150 kinderen van de Bestevaer een eerste kennismaking met het schaakspel.

Labcom

De Schaakvereniging wil met zijn jubileum het schaken op scholen (nog) meer populair maken. Daarom geven ze als cadeau aan elke school 6 schaakspelen. Dit cadeau werd aangeboden door Jan de Zoete, directeur van sponsor Labcom die aangaf dat zijn bedrijf niet alleen een schaakstuk in zijn logo heeft, maar ook als motto "De beste zet in ontwikkeling " heeft. Zijn bedrijf probeert, net als bij schaken, op een strategische manier de beste zet voor organisaties, vaak ook in het onderwijs, te bedenken.

Stukken opzetten

In groepjes van vier leerlingen tegen elkaar moesten de stukken zo snel mogelijk in de beginstelling worden opgezet. Met de schaakklok werd de beste tijd bijgehouden. Opmerkelijk was dat de tweede groep, die eerst nog les had gehad, beter scoorde dan de eerste groep.

In de eerste groep werd Anne eerste met een nette tijd van vijftig seconden, in de tweede groep was Roman eerste met een tijd van slechts 42 seconden. Verder waren er nog een heleboel leerlingen die maar iets langzamer waren. Af en toe werden er stukken met elkaar verwisseld, maar dat mocht de pret niet drukken.

Het bezoek was erg geslaagd en de directeur van de Bestevaer was blij met het cadeau. Hij beloofde dat de borden goed gebruikt gaan worden.

Voor meer informatie over de schaakkaravaan of de Baarnse Schaakvereniging kunt u contact opnemen met Pascal Losekoot, tel. 035-6012745, p.losekoot@xs4all.nl, of kijk op www.baarnseschaakvereniging.nl.
—Pascal Losekoot en Jesper de Groote