Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Kampioenskandidaat Krishnasing pakt koppositie

Kampioenskandidaat Krishnasing pakt koppositie

Het is nog maar de tweede ronde van de interne competitie bij de Baarnse Schaakvereniging en Ashley Krishnasing, de speler met de hoogste rating, pakt nu al de koppositie. Krijgt iemand hem nog van die plek af? Dat is de vraag dit seizoen.

v. Lier – Krishnasing: 0-1
Erik van Lier moest zijn prille koppositie verdedigen. Het Elo verschil met Ashley bedroeg 778 punten en dat betekent statistisch dat Erik o% kans had. Erik speelde zijn Koningsgambiet . Ashley nam de f-pion niet aan maar speelde het Falkbeer tegengambiet (d7-d5 ipv exf4). Tot de 15e zet speelde Erik het heel goed maar koos toen een verkeerde voortzetting waardoor hij geforceerd een stuk verloor. Toen hij op de 32e zet nog een pion verloor gaf hij op.

Kok – Boss: 1-0
Frits Kok probeerde weer het door Simon Williams op Youtube gepropageerde “London systeem”. Rob speelde met c7-c5 de scherpste tegenvariant maar koos op een gegeven moment voor een loperaanval met een loper die hij al ontwikkeld had. Toen dit werd afgeweerd moest Rob het tempoverlies voor lief nemen en kreeg Frits de open c-lijn. Door een pion te geven probeerde Rob de zaak te blussen, maar Frits kreeg het initiatief. Dit alles leidde tot een pionneneindspel dat door beide spelers niet goed werd gespeeld . Rob ging door zijn klok.

Spijkerman – Breukers: 1-0
Henri Spijkerman tegen Thur Breukers zou normaal gesproken een kraker zijn. Thur speelde echter (in een geweigerd damegambiet ) op de 15e zet drie ongedekte stukken op de 5e rij (waaronder een dame). Henri hoefde slechts zijn gedekte Toren daartussen te zetten om tenminste één stuk te winnen. Thur gaf meteen op.

Burger – Kruiswijk: 0-1
Keijzer – Roothaan: 0-1

Twee maal werd de Caro-Kann doorschuifvariant gespeeld. Bij Rogier Burger tegen Martijn Kruiswijk en bij Conrad Keijzer tegen Susan Roothaan. Kruiswijk krijgt mooie lijnen, maar Burger weet de matdreigingen eruit te houden. Verrassend (voor Kruiswijk) komt Burger met een pionnenopmars die net afgeslagen kan worden. Als de tijd bijna op is promoveert Kruiswijk een pluspion. Omdat de partijen van Rogier met het jeugdtempo worden gespeeld (zonder increment) ontstond er in de tijdnoodfase een vuurwerk waarbij Martijn met nog luttele seconden op de klok Rogier mat zette. In de andere Caro-Kan kreeg Susan langzaamaan positioneel voordeel. Uiteindelijk vielen de a- en b-pion van Keijzer en moest hij opgeven.

Vermulst – Lambrechts: 1-0
Van Brummelen – Krijnen: 0-1

Mario Lambrechts en Rien van Brummelen zijn nog niet in vorm dit seizoen. Mario speelde in zijn partij tegen Johan Vermulst de Hollandse verdediging. Mario was te optimistisch met zijn g- en h pion en Johan kon door de ontstane ruimte binnendringen met een Dame en twee lopers. Toen die met zijn drieën voor de zwarte koning kwamen te staan was het tijd voor Mario om op te geven. Rien speelde tegen Chris Krijnen een schijnoffer waar Chris eerst behoorlijk van schrok. Bij nader inzien bleek er niets aan de hand en Chris kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Even leek Chris zich vergaloppeerd te hebben en leek de situatie volkomen onduidelijk, maar Rien maakte de laatste fout en Chris zette mat!

Huidige stand na ronde 2:
1. Krishnasing 93
2. Spijkerman 91
3. Kok 87
4. Duister 68
5. Mink 59

 

Tekst: Frits Kok
Foto’s: Henri Spijkerman

3 comments

  1. Zeer leuk geschreven artikel weer Frits, en uiteraard weer volop voorzien van foto`s door Henri , echter een kleine nuance, in het beschreven verslag over Vermulst tegen Lambrechts , is bij de vetgedrukte tekst het resultaat omgedraait. Uiteraard blijkt er toch wel uit het eronder geschrevene wie er won. Ook bedankt voor het plaatsen Martijn. Blijft enorm leuk om de vele artikelen week op week af te wachten.

  2. Knap verslag, Frits! Jammer dat de Baarnsche Courant het verslag slechts tot en met de tweede partij heeft gepubliceerd (maar wel een foto van partij 4: Martijn tegen Rogier).

Comments are closed.