2005

Kampioenschap A categorie nog steeds niet beslist

Het was nagelbijten in de A categorie. De spanning zat er nog goed in voor zowel Marc Schwartz als Jesper de Groote. Hoewel Marc het onderlinge duel wist te winnen, kreeg hij in de middagronde met veel tegenvallers te maken. Dat hij alsnog een barrage moet spelen maakt hem zelfs de morele verliezer van de dag.Titel in zicht voor Marc na zwaarbevochten overwinning


De laatste schaakdag van het PJK zou al om half tien beginnen. Nog slaapdronken kwamen de spelers de zaal binnen. De meeste waren nog op tijd, maar niet iedereen. Zo kwam Peter opnieuw te laat. Dit keer omdat hij dacht dat hij net als de vorige keren om tien uur moest beginnen. Het maakte hem in ieder geval weinig uit, want hij deed wat hij aan zijn stand verplicht was: winnen.


Op het eerste bord de partij tussen Jesper en Marc. Jesper, die nog wat zat te klagen over zijn tafel die niet goed stond, kwam niet verkeerd uit de opening. Hij wikkelde af naar een stelling waarin hij Marc wat zwakke pionnetjes bezorgde, die zich daar nog niet veel van aantrok en gewoon stug door bleef gaan.


Ondertussen was er meer spektakel op de overige borden. Kasper Euser speelde ook nu weer een onderhoudende partij. Het resulteerde uiteindelijk in een stelling waarin hij het loperpaar had tegen een toren en wat pionnen. Dit werd uiteindelijk remise.


Ewoud de Groote zette Lennart Ootes met zwart al vroeg onder druk. Laatstgenoemde beweerde achttien zetten theorie te hebben gedaan, maar erg goed was zijn stelling niet. In het middenspel verspeelde hij dan ook een kwaliteit en was het over en uit.


Aan het eerste bord zette Jesper niet genoeg door en kwam in een eindspel terecht waarin hij zelfs wat moeilijkheden had. Hij wist het onheil ook wel aardig af te wenden, maar maakte een fout, waardoor hij het binnendringen van de zwarte koning niet kon verhinderen. Dit noopte hem tot een afwikkeling die regelrecht naar verlies koerste.


Zodoende stond Marc opeens een vol punt voor en had hij natuurlijk aan een remise genoeg in de laatste ronde. De strijd leek beslist.


Het onmogelijke gebeurt


De laatste ronde brak aan. Marc stond met een punt voorsprong comfortabel aan de leiding, al was de plotselinge druk verre van comfortabel.
De indeling beloofde tenminste nog wat spektakel: Marc mocht het opnemen tegen Peter, die nog wel wat had goed te maken, terwijl Jesper speelde tegen de altijd onberekenbare Kasper. Wat verder achterin het veld speelde Ewoud tegen Elmer, terwijl Sten het opnam tegen Amanda.


Als om twee uur de partijen beginnen, vallen er al vrij spoedig de eerste beslissingen. Sten verliest verrassend van Amanda, maar nog belangrijker is dat Jesper snel wint van Kasper. Laatstgenoemde zou Marc een dienst kunnen bewijzen door in ieder geval niet te verliezen, maar hij slaagt daar niet in. Interessant is een woordenwisseling tussen Kasper en Marc. Marc verzocht Kasper om in ieder geval remise te maken, waarop Kasper vroeg wat het schoof. Toen bleek dat er niets voor hem in het vat zat, zei hij lacherig dat hij dan wel binnen vijf zetten zou verliezen. Een misrekening leidde even later inderdaad een nederlaag in. Er was natuurlijk geen sprake van opzet, maar het leek wel bijna zo.


Voor Marc was het natuurlijk geen prettig verloop, al leek hij zich er weinig van aan te trekken. Geheel in zijn betonstijl probeerde hij tegen Peter door middel van een niet te nemen bunker een remise veilig te stellen. Peter stak een kwaliteit in het avontuur. Dit werd aanvankelijk goed gepareerd, maar Marc miste hier en daar de scherpste voortzetting, waardoor hij niet meer onder de druk uit kwam. De witte stelling werd uit zijn voegen geschopt, waarna Marc verbouwereerd opgaf. Hij had er natuurlijk vreselijk de pest in.


Tijdens de prijsuitreiking dacht Louis Hijweegen in eerste instantie dat hij al weg was, maar hij had het spektakel nog bijgewoond. Volgende week is alweer de barrage, die wordt gespeeld in Leerdam. Ditmaal zal Marc wit hebben.

Uitslagen
Standen—Jesper de Groote