2005

Jong schaaktalent slaat weer toe

De nog maar 10 jaar oude Robin van Kampen versloeg vrijdag voormalig clubkampioen Waldemar Moes. Losekoot blijft ongeslagen aan kop. En de rode lantaarn gaat naar een ander.De verrassendste uitslag van de 9e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was ongetwijfeld de winst van Robin van Kampen op Waldemar Moes. Moes stond wel beter, maar Van Kampen verzette zich kranig. Daarnaast speelde waarschijnlijk ook het leeftijdsverschil een grote rol. Jeugdspelers spelen doorgaans beduidend sneller en het was dan ook Moes die te weinig tijd overhield om zijn voorsprong in winst om te zetten. Op tijd winnen is echter ook een kwaliteit, zeker als het tegen één van de sterkste schakers is (Moes is in de jaren negentig meermalen Baarns clubkampioen geweest, en speelt momenteel op het hoogste bord van het eerste achttal). Een knappe prestatie derhalve van deze bijna 11-jarige Robin van Kampen, die zich nog vaster in de top van het klassement nestelt.


Beker

De top-5 op de ranglijst blijft dezelfde als vorige week. Losekoot, Meijer en Witkamp wonnen hun bekerpartijen en gaan door naar de derde ronde; alleen Vlug moest een remise toestaan (aan Raudenbusch); een dure remise, want omdat het een bekerwedstrijd was, gaat Raudenbusch – in verband met zijn lagere rating – door naar de derde ronde. Michiel van Schaik ging langs de afgrond en kwam bovendien in tijdnood. Tegenstander Ramses van Dijen reikte hem onbedoeld de helpende hand. Van Dijen was met een sterke koningsaanval bezig en het leek een kwestie van tijd om Van Schaik naar een nederlaag te spelen. Door ook nog met een paard ten aanval te gaan, verwaarloosde Van Dijen echter zijn verdediging, waardoor Van Schaik plotseling kon toeslaan. In no time was het mat en ging toch Van Schaik door naar de volgende bekerronde. Ook Vincent Pandelaar plaatste zich knap voor de volgende bekerronde door de sterke Simon van Voorthuizen te verslaan.


Rode lantaarn

Onderaan de ranglijst zijn wel de nodige wisselingen te noteren. George van Tent boekte zijn eerste overwinning van het seizoen (tegen Peter Vegter) en kon daardoor meteen de rode lantaarn doorgeven aan Werner Hut. Laatstgenoemde moest de punten laten aan Henk Meeuwissen, die vrijdag pas zijn eerste wedstrijd van dit seizoen speelde en liet blijken het schaken nog niet verleerd te zijn. Zo is Meeuwissen naast Losekoot de enige nog ongeslagen actieve deelnemer aan deze interne competitie.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Lensink - Van de Veer		0-1
Schaap - Van Briemen		remise
Oldekamp - Overbeek		0-1
Moes - Van Kampen		0-1
Van Brummelen - Van Leeuwen	0-1
Van Tent - Vegter		1-0
Koekkoek - Vermulst		remise
Meeuwissen - W. Hut		1-0

Beker, 2e ronde:

Witkamp - Boss			1-0
Vlug - Raudenbusch		remise
Losekoot - Van Teutem		1-0
Andriessen - Meijer		0-1
Van Voorthuizen - Pandelaar	0-1
Van Dijen - Van Schaik		0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Losekoot 79 punten
2. Meijer 76
3. Witkamp 71
4. Van Kampen 70
5. Vlug 64
6. Raudenbusch 62
7. Van Schaik 60
8. Van Leeuwen 59
9. De Groote 59
10.Moes 57

Vrijdag wordt de tiende ronde van de eerste cyclus gespeeld in Het Brandpunt (Oude Utrechtseweg 4A). Aanvang 19.45 uur. De Baarnse schaakjeugd begint een uur eerder. Meer informatie bij secretaris Ton Koekkoek (035 5420605) of jeugdleider Pascal Losekoot (035 6012745) en op www.baarnseschaakvereniging.nl.
Daarnaast wordt ook elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur geschaakt in brasserie-grandcafé Le Maire aan de Brink te Baarn, toegankelijk voor iedereen die wel eens wil schaken of het wil leren.
—Ton Koekkoek