2005

Jeugdspelers succesvol op SGS snelschaakkampioenschap!

Op zaterdag 26 november werd het SGS snelschaakkampioenschap gehouden. Dit jaar was dit kampioenschap voor het eerst in Soest. De vorige jaren hadden we de uitstekende organisatie van dit toernooi in handen van Het Dikke Torentje uit Eemnes. Dit jaar wist de Soester Schaakclub het niveau van vorig jaar vast te houden. De opzet was dezelfde als in voorgaande jaren. Eerst werden zeven ronden gespeeld volgens zwitsers systeem. Daarna werden finalepoules ingedeeld. Natuurlijk werd er ook weer in verschillende leeftijdscategorieën gespeeld."Levente
In de E categorie (geboren in 1996 en later) deden 17 schakertjes mee. Onder hen, Sam Wagenvoorde (HSG), de kampioen van het vorige seizoen en Tijmen Schakel (de Giessen) die al jaren hoog eindigt op alle SGS kampioenschappen. Verder natuurlijk veel onbekende deelnemers in deze jongste categorie. Na de voorronde zou hier een finalegroep ontstaan van negen spelers. In de tweede groep zouden acht spelers komen.

Drie Baarnse deelnemers waren er in deze categorie. Niek Kabel speelde wel veel goede partijen maar wist dat helaas niet om te zetten in veel punten. Toch is zijn resultaat lang zo gek nog niet, gezien het feit dat alle tegenstanders al verder zijn in de boeken van de stappenmethode.

Rosa van Leeuwen moest in de ochtendronden nog even op gang komen. Daardoor had ze net niet genoeg punten om zich te plaatsen voor de finalegroep. In de tweede groep wist ze wel genoeg punten te halen om meisjeskampioen te worden!

Tijs Aarsen tenslotte plaatste zich met vier punten wel voor de finalegroep. In deze finalegroep kreeg hij eerst alle sterkste spelers tegenover zich, waardoor hij de eerste vijf partijen verloor. Daarna kreeg hij echter de smaak te pakken en wist hij zijn score naar 4 uit 9 te brengen. Een zeer goede prestatie voor iemand die nog twee jaar mee kan in deze categorie.

In de D categorie (geboren in 1994 of 1995) waren heel wat last-minute afzeggingen, waardoor er maar twaalf spelers overbleven. Dezen zouden na de voorrondes verdeeld worden in twee groepen van zes. Zo ongeveer alle sterke spelers deden mee, met uitzondering van Robin van Kampen en Hugo ten Hertog die in een hogere categorie meespeelden. Favorieten in deze groep waren Peter Houwink (Nieuwegein) en Levente Vervoort (Baarnse SV).

Gino de Mon had dit toernooi een slechte start, met 3 verliespartijen. Daar zette hij wel 4 overwinningen achteraan maar dat was net niet genoeg om zich bij de eerste zes te plaatsen. In de tweede finalegroep ging het net andersom. Daar begon hij met vier overwinningen om vervolgens wat scherpte te verliezen.

"BelangrijkKasper Wiegers scoorde in de voorronde ook 4 uit 7. Voor hem was deze score wel genoeg om zich te plaatsen voor de finalegroep. Weerstandspunten gaven hiervoor de beslissing. Kasper begon de finale met twee verliespartijen om vervolgens op stoom te komen. Tegen Levente, in de vierde ronde, verloor Kasper een keer en maakte een keer remise. Met nog een ronde te gaan stond Kasper een halfje achter op twee mensen die een gedeelde tweede plaats in handen hadden. Kasper won met 2-0 van een van deze spelers. De ander morste ook punten waardoor Kasper met het zilver naar huis mocht.

"Kasper


"Levente
Het goud was echter voor Levente Vervoort. In de voorrondes scoorde hij er al lekker op los en stelde zich nadrukkelijk kandidaat voor de titel. In de finalegroep scoorde hij uit 10 partijen maarliefst 8,5 punt. Overtuigender kan de titel haast niet behaald worden!


Evenals in de E categorie waren er ook in de C categorie 17 deelnemers. Loran Hamelink speelde in de voorronde een jojo-toernooi. Helaas voor hem begon dat gejojo met een verliespartij. Hij kwam dus met 3 uit 7 niet in de hoogste finalegroep. In de tweede finalegroep ging het wel goed met Loran. Hij scoorde 6 uit 7! Dit was helaas net niet genoeg om de chocoladeletter te winnen.

"Loran

Daan Lensink bereikte wel overtuigend de finale, met zeer overtuigend spel werd een score van 5,5 uit 7 neergezet in de voorronde. De finale begon echter niet al te best. Later werden nog wel wat punten gescoord maar dat was voor Daan helaas niet genoeg om in de prijzen te vallen.


Robin van Kampen kwam dit jaar weer uit in de B categorie, die hij verleden jaar ook al had gewonnen. Na een valse start (0 uit 2) werden de overwinningen aan elkaar geregen. Enkel onderbroken door een remise tegen leeftijdsgenoot Hugo ten Hertog, die in de A categorie uitkwam. Na twaalf ronden zat Robin dus op een score van 9,5 punt. Wat de scores daarna precies waren weet uw verslaggever niet precies. Wel was het genoeg om wederom de titel te pakken!—Jarno Witkamp