2009

Jeugdschakers halen uit bij zesde Grand Prix !

Afgelopen zaterdag deden er 9 Baarnse jeugdschakers mee aan het 6e SGS Grand Prix toernooi in Maarssen, waar maar liefst 3x goud, 2x zilver en 2x brons werd gewonnen.

Links

Website GP Cyclus met alle standen

Meer foto’s

Na Giesenburg, Baarn, Barneveld, Hoogland en Bussum was dit het 6e toernooi in een reeks van 7 (De afsluiting is op zaterdag 12 juni in Amersfoort)
Het totaalveld van meer dan 64 schakers was verdeeld over 8 groepen, die naar aanleiding van rating en de eerdere toernooien op sterkte werden ingedeeld.

In groep 1 deden drie spelers van de Baarnse SV mee.

Mees Heeringa en Tijs Aarsen streden om de 2e en 3e plaats. Nadat beiden verloren hadden van, de ook in zijn 4e grand prix ongeslagen, Thijs Hendrixk (Domtoren) speelden ze tegen elkaar remise.
Doordat beiden de overige wedstrijden wonnen moest een snelschaakbarrage (3 min. !) de beslissing brengen. Terwijl Mees nog 10 seconde op zijn klok had ging Tijs door zijn vlag.
Pepijn de Maat begon, op zijn verjaardag, met een overwinning maar trok daarna steeds aan het kortste eind en eindigde als 7e.

Groep 2 was uitermate spannend. Uiteindelijk behaalde Tijn Heeringa met 3 punten een gedeelde 4e/5e/6e plaats, waarbij vermeld dient te worden dat Tijn de speler was die zorgde voor het enige puntverlies van de poule winnaar Nick Nurmohammed (HSG).

Na zijn overwinning in groep 5 in Bussum was Daniel Dijkstra nu ingedeeld in groep 3.
Met een voorsprong van 2,5 punt (!) op nummer 2 (regionaal SGS kampioen Ruurd van Besouw van Vegtlust) en slechts een remise behaalde Daniel in een sterke poule met 6,5 punt de zeer terechte 1e plaats.

August Ammerlaan was in ingedeeld in groep 4. Na een sterke start (4 uit 4) leed August in ronde 5 een nederlaag en was in ronde 6 pad het hoogst haalbare. Met zicht op de 2e plaats en (misschien) de concentratie niet 100% leed August geheel onverwacht tegen de nummer laatst een nederlaag, echter de 4,5 punten waren nog altijd voldoende voor een 3e plaats.

Ook Arthur Jongejans was een groep hoger ingedeeld als de voorgaande toernooien. In groep 5 speelde Arthur een goed toernooi en behaalde hij met 6 punten een duidelijke 1e plaats.

In groep 6 leek Piet Hein Droogh na 5 overwinningen af te gaan op goud. Na een onnodige nederlaag in ronde 6 moest Piet Hein van de nog ongeslagen koploper Mick van Randtwijk (Schaakmaat Apeldoorn) winnen om de 1e plaats te behalen. Dit lukte niet maar de 2e plaats kwam niet in gevaar.

Veronika Dijkstra was in groep 8 overduidelijk de beste. Even niet scherp betekende dame verlies en partij verlies tegen Mon Schepers, die echter de druk niet aankon en in de laatste 3 ronden tweemaal verloor, zodat Veronika met 6 punten de terechte winnaar werd.

Al met al een (weer) goed toernooi voor de Baarn schakers.

Het laatste Grand Prix toernooi is op zaterdag 12 juni in amersfoort.
Hier zullen ook de beslissingen vallen, voor zover die niet al bekend zijn, in het totaal eindklassement.
—Bert Aarsen