Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Jeugdleider verliest van jeugdig schaaktalent

Jeugdleider verliest van jeugdig schaaktalent

In ronde 29 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was jeugdlid Rogier Burger vrijdagavond te sterk voor zijn jeugdleider. Intussen deed de koploper weer goede zaken.

verslag en foto’s Ton Koekkoek

Rob Boss, jeugdleider van de Baarnse Schaakvereniging, speelde met wit tegen jeugdtalent Rogier Burger. Boss speelde het London-systeem en zwart verdedigde goed tegen deze opening door zijn loper naar f5 en zijn dame naar b6 te spelen. In het middenspel kwam Boss beter te staan door de iets slechtere pionnenstructuur van Burger. Maar door een verkeerde afruil werd een paard van Boss ingesloten, en dat kostte hem een kwaliteit. Met dat voordeel speelde Burger vervolgens de partij voortreffelijk uit. Als jeugdleider kon Boss achteraf best een beetje trots zijn op de prestatie van zijn pupil, die al wekenlang op de 5e plek in de ranglijst van de interne competitie staat.
Ook in de partij tussen Conrad Keijzer en Henk Willemsen werd geopend met het London-systeem. Na een normaal verloop in die opening verloor Willemsen met zwart een pion en kreeg Keijzer het betere spel. Zwart moest met hand en tand verdedigen, maar deed dat met verve en scherpte. Want toen Keijzer een zwakke koningszet deed, nam Willemsen het initiatief meteen over. In het eindspel leidde dat tot zo veel voordeel dat Keijzer gedwongen was op te geven.

Koploper loopt verder uit
In de Caro Kann dacht koploper Ed Duister een nieuwe variant tegen het paardenspel van Frits Kok op het bord te zetten; het bleek achteraf toch één van de hoofdvarianten. Daarbinnen koos Duister voor een zijvariant die Kok een kleine oorsprong gaf in de ontwikkeling. Op het moment dat alle stukken in positie waren gebracht, wilde Kok met een toren op avontuur tegen de zwarte koning. Een tactische wending leverde Duister echter lichte materiaalwinst met een actieve stelling op. Genoeg voor de winst. En weer liep Duister uit op zijn – overigens nu niet in actie gekomen – concurrenten.
Er kwam een onorthodoxe Hollandse partij op het bord in de strijd tussen Ton Koekkoek (wit) en Christian Krijnen. Wit liet toe dat zwart veel ruimte kon pakken, maar door een onnauwkeurige paardzet van zwart kon Koekkoek dit deels compenseren. Vervolgens miste hij echter een goed vervolg, waarna Krijnen erg veel druk op de witte stelling kon uitoefenen. De druk en het onvermijdelijke materiaalverlies werden te groot, zodat Krijnen een mooie overwinning boekte.
Johan Vermulst speelde met zwart tegen Erik van Lier de Pirc-verdediging, maar kwam in het begin iets achter in ontwikkeling. Het werd een zeer spannende partij, waarin het Vermulst lukte de witte dame te pennen met als gevolg kwaliteitswinst. Kort daarna echter kon Van Lier de zwarte dame insluiten. Die sneuvelde en daarmee ook de kans op winst voor Vermulst. Van Lier komt door dit resultaat weer de toptien binnen.

Uitslagen ronde 29:
Kok – Duister 0−1
Boss - Burger 0−1
Koekkoek - Krijnen 0−1
Van Lier - Vermulst 1−0
Keijzer - Willemsen 0−1

Stand aan kop:
1. Duister 1141
2. Spijkerman 974
3. Breukers 949
4. Schram 845
5. Burger 809

Vrijdag is er een open avond bij de schaakvereniging. Iedereen, jong en oud, is daar welkom.
Meer informatie hierover volgt.