Uncategorized

Jeugd laat sterk schaken zien!

Jeugd laat sterk schaken zien!

Vrijdag 6 Oktober werd er volop geschaakt bij de Baarnse schaakvereniging. Zowel de jeugd als de senioren deden hierin goede zaken. Fabio de Moor en Ravi Priester maakten het erg spannend op hun borden tot de laatste minuten.

Jeugd
Het was net iets voor 18:30 en er heerste grote stilte alsof de speelavond al voorbij was. Jeugdleiders Rob Boss, Hendrik Pothof, Maarten Corpeleijn en Pascal Losekoot geven instructies bij de stappen 1 t/m 3. Belangstellenden ouders kijken toe of nemen plaats aan een van de vele tafels in de ruimte om een gesprek aan te gaan. Het is allemaal mogelijk, maar de jeugd was in rust bezig alsof zij nog nooit zoiets bijzonders meegemaakt hadden. De topjeugd wordt door Ashley Krishnasing les gegeven, waar ook gelijktijdig de dammers les krijgen op iedere vrijdag van Ton v/d Ploeg.

Senioren
Niet alleen bij de jeugdhoek deed de jeugd het goed. Ook waren zij goed vertegenwoordigd bij de senioren en werd er tot de laatste minuten van de avond gedreven gespeeld. Zo speelde Owen Hodgson zijn eerste partij bij de senioren tegen Fabio de Moor met de zwarte stukken een ‘Franse opstelling’. De Moor schoof het centrum dicht en kreeg een ruimtevoordeel. Toen Hodgson het aanviel met de welbekende zet van aantasten ..f6 (zie diagram) pakte dat goed uit voor de Moor, omdat de koning van Hodgson nog niet gerokeerd had. Een foutje in de berekening leverde een stuk op voor Hodgson, maar kon de juiste afwikkeling in het eindspel niet vinden, waardoor de Moor met zijn 2 vrijpionnen bijna op weg leek te zijn naar de winst. Ook hier hielden beide spelers elkaar in evenwicht.

De laatste zet van Hodgson was 9..f6 en nu kreeg de Moor voordeel na 10. 0-0! Dc7 11. De2 g6 12. exf6 Pxf6 13. Lg5 De7 14. Pb5

Ravi Priester nam het op tegen Rob Boss met de witte stukken en kwam al vroeg met een sterke aanval. Ook hier speelde zwart met een Franse structuur en had iets minder ruimte ter beschikking. Priester vergaloppeerde zich en liet een stuk insluiten, waardoor hij op de noodrem moest trappen om in het eindspel te verdedigen met alle trucs die hij ter beschikking had. Rob Boss speelde het vakkundig uit naar de winst met zijn toren en loper.

Oscar Burger speelde initiatiefrijk tegen Ashley Krishnasing en bereikte een stelling van evenwicht in de klassieke variant van de Schotse opening. Door een onnauwkeurigheid om een paard onschadelijk te willen maken verloor hij tijd en won Krishnasing een vitale pion. Toen Burger de pion terugwon kwam Krishnasing met een beslissende aanval op de tweede rij, waar de koning van Burger niet meer over kon ontsnappen en mat gezet werd.

Wekt schaken ook uw belangstelling en wilt u graag meer leren? Voor iedereen van jong naar oud verzorgd ervaren schaaktrainer Pascal Losekoot een schaakcursus om kennis te maken met enkele basisvaardigheden en hiermee te gaan oefenen. Op onze website is hier meer informatie over te vinden om hiervoor aan te melden.

Alle uitslagen:
R. Priester Boss 0-1
De Moor Hodgson remise
O. Burger Krishnasing 0-1