Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Jeugd en dames schaken sterk

Jeugd en dames schaken sterk

Sinds kort doen twee heel jonge schakers mee met de interne seniorencompetitie van de Baarnse Schaakvereniging: de 14-jarige Piet-Hein Droogh en de 12-jarige Rogier Burger. Ze houden ogenschijnlijk met gemak stand tussen de ervaren seniorleden. 

Ook Jan Timmerman en Martin Bunschoten ondervonden dat afgelopen vrijdag in ronde 9. Maar ook de dames doen het goed. Vooral Nelly Khalioullina zorgde voor een verrassing.

20151113 ronde 9-3
De seniorleden Henk Meeuwissen en Conrad Keijzer had Piet-Hein Droogh al aan zijn zegekar gebonden. In zijn vierde partij kwam Droogh uit tegen Jan Timmerman, een nog hoger gerate speler. Droogh speelde met wit uiterst rustig en bleef gelijkwaardig aan Timmerman. Laatstgenoemde kon geen gaten prikken in de verdediging van Droogh, maar liet zelf ook geen steken vallen. Omdat Droogh ook in het eindspel secuur bleef spelen, werd remise overeengekomen. Vooral voor Droogh een knap resultaat. De op 1 november pas 12 jaar geworden Rogier Burger speelde vorige week in zijn eerste partij bij de senioren bekwaam remise tegen Suzan Roothaan. Dit keer zette zijn tegenstander Martin Bunschoten het spel met wit snel in gang, waarna al snel een eindspel met elk een Dame en vier pionnen werd bereikt. Remise was het logische resultaat. Ook dit jeugdtalent laat zich niet inpakken dus.
20151113 ronde 9-1
Verrassende dames
Nelly Khalioullina en Suzan Roothaan hebben hun sporen al verdiend, maar ze blijven met enige regelmaat voor prettige verrassingen zorgen. Khalioullina zorgde voor de grootste verrassing. Misschien had tegenstander Henri Spijkerman hier en daar iets gemist, maar feit was wel dat hij in het eindspel dreigde met een vrijwel dodelijke schaakzet met zijn paard. Door een sublieme lopercombinatie wist Khalioullina echter die dreiging te elimineren en zelfs een toren te winnen. Spijkerman capituleerde vol bewondering. Routinier Bert van Klingeren had het ook niet makkelijk tegen Suzan Roothaan. In het eindspel met twee lichte stukken en nog veel pionnen was er voor hem geen doorkomen aan. Roothaan accepteerde Van Klingerens remiseaanbod, en dat is een mooi resultaat.

Topper van de avond
De goed presterende Frits Kok en Thur Breukers, respectievelijk de nummers 5 en 4 na acht competitierondes, speelden de topwedstrijd deze ronde. Het werd een partij van hoog niveau waarin weinig fouten werden gemaakt. Toch kwam Breukers met een pion voorsprong in het eindspel. Na een onjuiste manoeuvre met zijn loper constateerde Kok, dat hij niet alle pionnen van Breukers kon tegenhouden en gaf op. Breukers heeft nog geen puntverlies geleden, staat nu zelfs 3e.
Ton Koekkoek en Geertièn de Vries speelden een boeiende partij. Koekkoek offerde misschien iets te veel, maar het eindspel met dame en 6 pionnen tegen 3 lichte stukken en een pion minder voor De Vries was onduidelijk. Remise was een resultaat waar beiden mee konden leven. Christian Krijnen trapte in een offer van Reinier Schaap. Dat had desastreuze gevolgen, want mat was niet meer te voorkomen.

Tijdverschil
Thijs Michels had meer tijd verbruikt dan tegenstander Johan Vermulst. Laatstgenoemde had echter steeds meer moeite ruimte te vinden voor zijn stukken. Nadat Vermulst uiteindelijk een torenlijn opgaf, bleek hij met zijn dame weinig bewegingsruimte meer te hebben. Dat was te veel voor Vermulst en het tijdverschil bood hem dus geen voordeel. Rob Boss opende Konings-Indisch met wit tegen Martijn Kruiswijk. Toevallig de favoriete opening van Kruiswijk. Boss week echter op een cruciaal punt af van de geijkte zetten. Dat kostte Kruiswijk wel wat hoofdbrekens en uiteindelijk ook 2 pionnen. In het eindspel was dat doorslaggevend en verrassend ook was dat Boss nog voldoende tijd over had.

Argentijnse avond
Vrijdag 20 november is er vanaf 20.00 uur Argentijnse Schaakavond in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6. Uitleg over en enkele partijen met een Argentijnse opening staan op het programma. Tussendoor is voldoende ruimte voor Argentijnse hapjes en wijn. Deze avond is ook vrij toegankelijk voor niet-leden.

Alle uitslagen ronde 9:
Kok – Breukers			0-1
Khalioullina – Spijkerman	1-0
Droogh – Timmerman		remise
Koekkoek – De Vries		remise
Vermulst – Michels		0-1
Boss – Kruiswijk		1-0
Van Klingeren – Roothaan	remise
Krijnen – Schaap		0-1
Bunschoten – Burger		remise

Stand aan kop:
1 Losekoot 344
2 Knight 285
3 Breukers 274
4 Lensink 254
5 Krishnasing 226
6 Brantjes 220
7 Wiegers 210
8 Meijer 206
9 Duister 194
10 Kok 190

4 comments

  1. Mooi artikel en mooie foto’s Ton. Had niet eens in de gaten dat je aan het schieten was, kun je nagaan! 🙂

    1. Ik probeer ook altijd om die stevige denkers niet af te leiden. Blij dat dit bij jou gelukt is:)

  2. Mooi verslag weer Ton! En Rob die tijd over heeft, het moet niet gekker worden 🙂

  3. Ik merk nu – om 09:44 pm, dat onze website heerlijk bij de Zomertijd blijft:)

Comments are closed.