Intern, Volwassenen

Lensink is Boss de baas: “De zwarte stukken zegevieren”

Afgelopen vrijdag was de spanning tot in de laatste secondes van de schaakstrijd te voelen in de derde ronde van de Baarnse interne competitie.
De partijen die in de top plaatsvonden duurden dan ook het langst van de avond. Maar ook in de subtop vond er veel spektakel te bewonderen. Het viel tevens op dat de verhouding tussen wit en zwart 2-6 (remises niet meegeteld) was, ofwel de spelers met de zwarte stukken hadden deze ronde goed spel laten zien. Nieuw bij de club was Isaac Schipper aanwezig en werd bij zijn eerste partij op de proef gesteld. Hij mocht het opnemen tegen de ervaren schaker, Peter Vegter.

Net als vorig jaar wist Rob Boss zich in de eerste rondes naar de top van het klassement te schaken. Hij doet zijn naam in die zin zeker eer aan. In het duel Boss tegen Lensink, koos Lensink voor de Siciliaanse opening. Een experiment van Lensink, naar eigen zeggen, om zo van de solide Franse opening (1. e4 e6) af te komen en een actievere strijd met zwart te spelen. Een actieve strijd werd het zeer zeker! Boss kwam met wit prettig uit de strijd. Alle stukken stonden centraal, terwijl Lensink nog niet gerokeerd had en de Torens in de hoeken niet bij de strijd kon betrekken. Lensink wist de zaak wel voldoende gesloten te houden en kreeg na een afwikkeling, het Loperpaar tegen het Paardenpaar, in een, relatief, open stelling. Boss verloor aan het eind van de strijd scherpte en daarna de strijd. Lensink neemt door deze overwinning de leiding in de competitie over en Boss zakt iets terug, naar de vijfde plaats.

Een ander topduel was Timmerman tegen de huidige clubkampioen, Losekoot. Timmerman koos ervoor om na 1. e4 c5 de stelling gesloten te houden in de zogenaamde Grand-Prix-attack (2. f4). Deze aanval lijkt een geliefd wapen te zijn bij een enkeling van de Baarnaars en is nog lang niet zo gek voor wit. Timmerman kwam goed uit de opening en kreeg veel ruimte op de Koningsvleugel, maar vergat na verloop op zijn pionnen te letten; verloor er 1 en daarmee zijn aanval. Losekoot kon daardoor het initiatief via de Damevleugel nemen en kreeg winnend voordeel in een Toreneindspel met gelijke Lopers.

Dan hadden we ook nog het volgende duel, waar de vlammen lang hoog bleven staan, Spijkerman tegen Heeringa. Mees Heeringa heeft zich inmiddels goed genesteld in de Baarnse competitie. Hij laat zien met enorme stappen vooruit gegaan te zijn, waar het de voorgaande jaren simpelweg nog aan ervaring ontbrak. Hij mocht het opnemen met de zwarte stukken tegen, de inmiddels topspeler, Henri Spijkerman. De strijd was een damepion-opening, die Heeringa na 1. d4 d6 tegenging. Heeringa creerde een klein centrum en ging, nadat hij weinig gevaar in het centrum liep, snel op jacht naar de witte Koning. Spijkerman kon zich adequaat verdedigen en kreeg in eerste instantie een gelijkwaardig eindspel. Heeringa liet zien in topvorm te zijn en maakte zijn kans buit, toen zijn Paard en Toren te sterk werden. Een geweldige overwinning voor Heeringa dus en levert tevens een mooie vierde plaats in het klassement op!

Spannend was ook de match Duister tegen Meijer. Duister koos net als Timmerman om de Sciliaan 1. e4 c5 met de Grand-Prix-attack te bestrijden. Meijer ontwikkelde volgens het boekje snel tegenspel op de Damevleugel. Duister probeerde voordeel te bereiken door de gevaarlijke Loper van Meijer te ruilen, maar Meijer wist de aanval van Duister voldoende tegen te houden. Remise was het logische gevolg.

Van Brummelen nam het op tegen Breukers, die zijn tweede seizoen in de Baarnse schaakcompetitie speelt. Breukers wist Van Brummelen lang op evenwicht te houden en kon de stelling met de zwarte stukken dicht schuiven, waarbij hij een mooi Paard in de witte stelling kon krijgen. Dit bleek echter ook niet voldoende voor een directe winst. De puntendeling maakte beide heren tevreden.
Conrad Keijzer probeerde het Kasper Wiegers moeilijk te maken, maar Wiegers liet zien in dezelfde vorm te zijn als dat hij vorig seizoen eindigde en behaalde wederom een mooie overwinning.

De Vries nam het met de witte stukken op tegen Kruiswijk, maar gaf aan dat hij nog niet echt in de ‘schaak-mood’ was. Hij probeerde het in de gekozen variant van Kruiswijk, Caro-Kann (1. e4 c6), door snel initiatief te nemen op de Damevleugel, maar gaf zijn tegenstander hierdoor vrijspel. Kruiswijk kon na een onoplettendheid van De Vries een stuk winnen door middel van een dubbele aanval en dit was voor de Vries, na ongeveer 12 zetten gespeeld te hebben, voldoende reden om op te geven.

Oldekamp speelde een evenwichtige strijd tegen Koekkoek. Koekkoek kreeg aanvallend spel met de zware stukken en Paard die de witte stelling intraden. Oldekamp wist de Toren van zijn tegenstander buiten spel te krijgen. Hierdoor voelde Koekkoek zich gedwongen om ‘hem dan maar op te geven’, maar kreeg hier wel een Paard en pion van Oldekamp voor terug. Koekkoek hield de druk er goed op waarna Oldekamp zich geforceerd voelde om de kwaliteit terug te geven. Nadat de Dames ook geruild werden vond Oldekamp zijn voordeel in het resterende eindspel niet voldoende en bood remise aan, wat Koekkoek zonder al te veel aarzeling aannam. In de analyse bleek Oldekamp echter redelijke winstkansen te hebben.

Na een mindere start, vanwege een verlies vorige week tegen Krishnasing, en om die reden onderaan in het klassement, mocht Yme Brantjes het opnemen met de witte stukken tegen Eric van Lier. Van Lier heeft het afgelopen seizoen zijn schaakkunsten al enigszins kunnen tonen. Ditmaal probeerde Van Lier het met de Siciliaan tegen Brantjes. De zwarte verdediging ging over in een aanval toen de Dame al vroeg naar het centrum van het bord werd gericht. Dit bleek tot zeer scherp te leiden, maar helaas wilde Van Lier het te rustig aanpakken en dit gaf Brantjes de kans om met Paard, gevolgd door Loper de zwarte stelling volledig binnen te dringen. Toen de witte Dame ook nog naderde was het einde snel nabij.

Rienk Andriessen nam het met de witte stukken op tegen Thijs Michels. Ook ditmaal bewees Michels de sterkere. Zijn seizoen begint met een serie overwinningen en laat tot op heden ijzersterk spel zien. Door een kleine combinatie wist hij een pion te winnen en deze voorsprong naar de winst om te zetten. Erg fraai spel dus en de volgende keer weliswaar beter voor Andriessen, die vaak goed stand weet te houden.

Nieuwkomer Isaac Schipper nam het op met de zwarte stukken tegen Peter Vegter. Schipper probeerde optimaal gebruik te maken van de klok, maar kwam niet aan veel zetten toe, vanwege de aanvallende kunsten van Vegter. Na een reeks pionnen gewonnen te hebben kwam Vegter binnen met zijn Dame wat meer hout dreigde te winnen. Voldoende voor Schipper om de handdoek in de ring te gooien en het de volgende keer opnieuw te proberen.

Uitslagen van de derde ronde van de interne competitie
Boss – Lensink 0-1
Timmerman – Losekoot 0-1
Spijkerman – Heeringa 0-1
Duister – Meijer remise
Van Brummelen – Breukers remise
Keijzer – Wiegers 0-1
De Vries – Kruiswijk 0-1
Oldekamp – Koekkoek remise
Brantjes – Van Lier 1-0
Andriessen – Michels 0-1
Vegter – Schipper 1-0

Stand na ronde 3
1. Lensink 116
2. Krishnasing 113
3. Losekoot 107
4. Heeringa 98
5. Boss 95

8 comments

  1. De oplettende kijker ziet dat Lensink op de foto met wit speelt, dat komt omdat het plaatje van vorige week was.

  2. De oplettende schaker op de avond zelf heeft gezien dat de situatie in de partij Boss-Lensink juist het tegenovergestelde was van wat hier in het verslag staat 🙂 Ik kwam met voordeel uit de opening, maar wist de druk niet genoeg op te voeren om het af te maken. In het eindspel werd één van Robs paarden zo actief dat ik van geluk mocht spreken dat het geen mat ging.

  3. Pascal, ik zag gelijk dat de foto van Lansink van vorige week was, want deze week had hij geen hoed op. Overigens heb ik sowieso geen hoge pet op van een hoed op tijdens het schaken, al neem ik die wél af voor zijn partijen…. 🙂

  4. Ashley, mooi verslag! Er zit wel in storende taalfout in, topspeler moet tobspeler zijn.

    1. xD ik kan het wel verbeteren als je dat wilt haha

  5. Leest erg lekker dit verslag, Ashley! Niet alleen ‘concurrentie’ op de borden, maar ook tussen de verslaggevers…
    Ik dacht overigens dat we op 5 oktober pas met de Siciliaanse opening begonnen!?

  6. Zeker, dan breiden we de opening enigszins uit. Niet teveel gaan tobben eh Henri ?! ;)We hebben namelijk nog een heel seizoen te gaan!

    Ach, dat schrijven vind ik wel leuk, al vind ik dat Ton en Ed het nog leuker doen. Maar goed het gras is altijd groener bij de buren.. ofzoiets.

  7. Hmm.. Daan ik ben wel heel erg benieuwd naar de partij dan, want ik ben wel regelmatig langsgelopen. Heb ik dan echt zo vaak scheef gekeken? Jouw stukken waren toch donker van kleur (om mee te beginnen 😉 )

Comments are closed.