Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Halve finale in eerste ronde

Halve finale in eerste ronde

In alle partijen van de eerste ronde van de interne competitie op vrijdagavond ging de winst naar wit. Dat zie je niet vaak. Ook niet dat het bekertoernooi niet uitgespeeld kon worden in één seizoen. Vorig seizoen was door bekende omstandigheden het bekertoernooi blijven steken op de halve finale. Niets aan de hand. De halve finale en finale kunnen alsnog worden uitgespeeld aan het begin van het nieuwe seizoen.

Van Lier – Bijleveld   0-1
De halve finale tussen Van Lier en Bijleveld werd, bij hoge uitzondering op woensdagavond op internet gespeeld.
Jeugdspeler Bijleveld zag achter de zwarte stukken zijn finale in het water vallen na een vreselijke blunder, die een Lxf7-variant toeliet. Van Lier profiteerde niet en na een prachtige combinatie van Bijleveld waren de rollen omgedraaid en waargemaakt. Bijleveld de eerste finalist.

Duister – Schram   1-0
Tijdens de eerste ronde van het nieuwe seizoen werd de andere halve finale gespeeld tussen Duister en Schram.
Schram had net niet genoeg ratingverschil (150) om bij remise de finale te halen. Duister met wit ging deze keer voor een open siciliaan. Schram miste de variant die hem wat voordeel kon opleveren en zette een voor hem bekendere opstelling met zwart op het bord. Een lange witte rokade tegenover een korte zwarte rokade. Schram beantwoordde de opmars van de witte g-pion met h6 en toen ging het snel mis met de zwarte stelling. Een open h-lijn kon worden voorkomen. Door de dames te ruilen werd de angel uit de witte aanval gehaald. Gevolg was pionverlies en een onhoudbare zwarte stelling.

Losekoot – Spijkerman   1-0
Gelijk een pittige partij in de eerste ronde van de interne competitie.
Spijkerman koos met zwart tegen e4 van Losekoot zijn favoriete Leeuw-variant.
Losekoot bereikte aanvankelijk niets na de opening. In het middenspel bereikte Losekoot een prettige stelling, welke subtiel naar de winst werd geschoven.

Lambrechts M – Kruiswijk   1-0
In de klassieke variant van de Caro Kann rokeerde Kruiswijk met zwart  naar de korte kant, terwijl de witte koning lang had gerokeerd. Met een handig pionoffertje opende Lambrechts de g-lijn en zette een winnende koningsaanval op. In deze aanval werd de winnende voortzetting door Lambrechts gekanteld naar een betere zwarte stelling. Het vervolg was lang schuiven met continu wisselende kansen. Een gelijkwaardig eindspel van dame tegen twee torens werd uiteindelijk gewonnen door de dame. Van wit.

Boss – Van der Braak   1-0
Tussen Boss met wit tegen Van der Braak ging het heel lang gelijk op. Na kleine foutjes van beide kanten was het na 35 zetten gelijkwaardig. In het vervolg  kwam Boss beter te staan. Na een fout van Van der Braak stond Boss gewonnen met tijdnood. De 30 seconden per zet hielpen Boss bij de laatste 20 zetten aan de winst. Wat Boss met het coronavrije speeltempo waarschijnlijk niet had gered.

Bijleveld – Willemsen   1-0
In de spaanse opening won Bijleveld met wit een pionnetje door een tactische grap op de open a-lijn. Toen wit nog een pionnetje won en de stukken werden geruild, resulteerde een winnend eindspel.

Brouwer – Vermulst   1-0
In de moderne opening rokeerden beide koningen wederom naar tegenovergestelde kant van het bord. Veel tactische grappen, toen het centrum open ging. Wit won een paard, nadat een pion f7 bereikte. Dat extra paard beëindigde de partij met  een Arabisch mat.

Uitslagen ronde 1
Duister   - Schram     1-0
Losekoot   - Spijkerman   1-0
Lambrechts M - Kruiswijk   1-0
Boss     - Van der Braak 1-0
Bijleveld  - Willemsen   1-0
Brouwer   - Vermulst    1-0
Stand na ronde 1
1. Losekoot    57
2. Duister    56
3. Lambrechts, M 53
4. Boss      51
5. Bijleveld   49
6. Brouwer    47
7. Breukers    19
8. Kok      18
9. Spijkerman   0

1 comment

 1. Prima start van de competitie Ed, in vele opzichten! 🙂

Comments are closed.