2007

Grote krachtsverschillen en zware bassen

Vrijdagavond werd gestart met een minicompetitie tussen spelers van de Baarnse Schaakvereniging en de Soester Schaakclub. De eerste ronde werd in Soest gespeeld. In Het Brandpunt werd echter ook nog geschaakt.Als nieuwe activiteit in het nog prille seizoen is een competitie tussen spelers van de Baarnse Schaakvereniging en de Soester Schaakclub gestart. In zes ronden verdeeld over het seizoen – drie keer in Baarn en drie keer in Soest – wordt een competitie gespeeld waarbij de spelers van Baarn zoveel mogelijk uitkomen tegen leden van Soest. Vrijdag was de eerste ronde in het clublokaal van Soest, ‘t Gildehuis. De door loting bepaalde indeling liet soms erg grote krachtsverschillen zien. Het grootste krachtsverschil (uitgedrukt in ratingpunten) zat in de partij Overbeek (1759) tegen de Soester Teertstra (1082), maar liefst een verschil van 677 ratingpunten. En wat te denken van de ‘zwakkere’ Baarnaars Wiegers, Schaap en Van Brummelen, die aan moesten treden tegen sterke Soesters met een ratingverschil van respectievelijk 635, 648 en 635! Maar omdat velen hun directe tegenstander niet kenden en van dat krachtsverschil van te voren niet of nauwelijks wisten, ontsponnen zich ook op die borden soms erg onderhoudende partijen. Dat is ook één van de aantrekkelijke punten van deze minicompetitie, je speelt eens tegen andere, vrijwel onbekende tegenstanders. Gelet op de ratings was er eigenlijk maar één verrassende uitslag. Mw. Ouwerkerk (1191) van Soest maakte het Van de Veer (1596) dermate lastig dat remise werd overeengekomen.
De kennismaking met ’t Gildehuis zal de op zoek naar een nieuwe speellocatie zijnde Baarnaars wel niets hebben opgeleverd, want gedurende een groot deel van de avond waren de harde klanken van zware bassen en andere muziekinstrumenten elders in het gebouw in de speelzaal wel erg goed hoorbaar.

Brandpunt
Spelers die zich niet hadden opgegeven voor de minicompetitie tussen Baarn en Soest konden gewoon aantreden in Het Brandpunt te Baarn. Daar werden in de derde ronde van de eerste cyclus van de interne competitie dan ook nog enkele partijen gespeeld. Daarbij viel op dat de nieuwe leden Keijzer en Boogaerts goed presteerden: Keijzer met een zeer verdienstelijke remise tegen Evers, en Boogaerts begon met een overwinning op mw. Van Helden.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Interne competitie:
Van Voorthuizen – Losekoot	0-1
Van Klingeren – Oldekamp	1-0
Evers – Keijzer			remise
Raudenbusch – Andriessen	1-0
Boogaerts – Van Helden		1-0

Minicompetitie Baarn-Soest:
Wiegers – Muis (Soest)		0-1
Loeber (S) – Schaap		1-0
Van Brummelen – Buijten (S)	0-1
Moes – Van Ginkel (S)		1-0
Floor (S) – Meijer		0-1
Krishnasing (S) – Van Briemen	1-0
Kooger (S) – Witkamp		0-1
Overbeek – Teertstra (S)	1-0
De Ruiter (S) – G. de Mon	0-1
J. de Mon – Boss		0-1
Rijpert (S) – Vegter		1-0
Van Tent – Florijn (S)		0-1
Koekkoek – Smedema (S)		0-1
Van de Veer – Ouwerkerk (S)	remise
De resultaten van de Baarnaars die in Soest aantraden,tellen ook mee voor de punten in de interne competitie.

Tussenstand na de 3e ronde
Stand

1. Losekoot, Moes en Boss        33
4. Lensink               28
5. Benschop, Witkamp en Meijer     26
8. Overbeek, Van Klingeren en G. de Mon 23

De tweede ronde van de minicompetitie wordt op 12 oktober in Baarn gespeeld, maar a.s. vrijdag gaan de Baarnse schakers zich weer volop concentreren op de eigen interne competitie, waar vanaf 19.45 uur in Het Brandpunt de vierde ronde van de eerste cyclus wordt gespeeld. Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745, en te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl—Ton Koekkoek