Intern, Volwassenen

Goede sfeer bij start in Rode Kruisgebouw

DSCN5182
Uitgerust van vakantie en verhuizing begonnen vrijdag 22 schakers van de Baarnse Schaakvereniging aan de interne competitie van het nieuwe seizoen 2013-2014. Enkelen leken nog wat onwennig in de nieuwe speelzaal in het Rode Kruisgebouw, maar anderen zorgden meteen voor scherp spel en verrassende prestaties. En de sfeer was meteen goed.

De Baarnse Schaakvereniging heeft niet gewacht op de resultaten van de reorganisatie van de Stichting Welzijn Baarn, die zeer waarschijnlijk op korte termijn tot het wegvallen van De Leuning als speellocatie zou leiden. Met het bestuur van het Rode Kruis afdeling Baarn werd contact gezocht en de partijen vonden elkaar, leidend tot de huur van het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat. Na de opening van het seizoen door voorzitter Martijn Kruiswijk en intern wedstrijdleider Pascal Losekoot begonnen liefst 22 spelers met hun schaakopening. Een grote opkomst voor de eerste clubavond van het seizoen, in een nieuw speellokaal.

Kampioenaspiraties
Door de nieuwe speelomgeving waren sommigen niet echt geconcentreerd, maar enkelen leken al voorzichtigjes meteen aan de top van de nieuwe ranglijst te denken.
Ed Duister bijvoorbeeld opende zeer sterk tegen Yme Brantjes, de nummer 4 van vorig seizoen. Een niet te houden koningsaanval was uiteindelijk het gevolg en Duister gaf meteen zijn visitekaartje af voor zijn doel dit seizoen. De nummers 1,2 en 3 van vorig seizoen wonnen wel. Clubkampioen Ashley Krishnasing had het zeker niet gemakkelijk tegen Simon van Voorthuizen, maar won wel. Pascal Losekoot had een iets betere stelling dan Kasper Wiegers, die daardoor te veel tijd gebruikte en door zijn vlag ging. Daan Lensink en Henri Spijkerman sloten de speelavond af met de langste partij van de avond. Lensink stond de hele partij wel iets beter, maar het eindspel van twee torens tegen toren en paard was niet eenvoudig. Lensink bewoog zijn torens echter zeer secuur en Spijkerman kon mat niet meer voorkomen.

Eerste winst
De eer voor de eerste overwinning dit seizoen in het Rode Kruisgebouw ging naar Mees Heeringa, die in Ton Koekkoek een niet super geconcentreerde tegenstander trof. Misschien was laatstgenoemde iets te veel bezig met foto’s maken van het nieuwe speellokaal. Feit was dat Koekkoek niet goed uit de opening kwam en door een zet met het verkeerde paard de partij al snel weggaf.
Bert van Klingeren kwam tegen Conrad Keijzer ook niet lekker uit de opening en kwam een pion achterstand niet meer te boven. Walter Schram begon fel in zijn partij tegen Thijs Michels. Deze reageerde daar niet goed genoeg op en dat kostte hem stukverlies en niet veel later de partij.
Martijn Kruiswijk boekte ook al vrij snel zijn eerste zege van het jaar door Isaac Schipper te verslaan. Freek Beekhuis begon het seizoen ook sterk door Ger Oldekamp te verslaan.

Dameoffers
Erik van Lier speelde zeer gedegen tegen Johan Vermulst, maar laatstgenoemde had de beste verdediging. Dat bleek wel toen Vermulst zijn dame offerde. Hij kon dat doen, omdat hij nog drie actieve stukken had, zijn eigen koning onbereikbaar was voor de dame van Van Lier en de koning van Van Lier weinig bescherming meer had. Vermulst kon een fraai punt bijschrijven.
Ook in de spannende partij tussen jeugdtalent Menno Muller en Eble Mink vond een dameoffer plaats. Het jeugdlid plaatste dit offer in de wetenschap dat bij aanname van dit offer de partijwinst voor hem was. En zo geschiedde en dus begon Muller ook uitstekend aan het seizoen.
Na afloop van de partijen werd nog volop geanalyseerd en bijgepraat in de gezellige barruimte van het Rode Kruisgebouw. De eerste ervaringen met het Rode Kruis lijken positief.

Alle uitslagen ronde 1:
Krishnasing – Van Voorthuizen 1-0
Losekoot – Wiegers 1-0
Duister – Brantjes 1-0
Lensink – Spijkerman 1-0
Van Klingeren – Keijzer 0-1
Heeringa – Koekkoek 1-0
Schram – Michels 1-0
Schipper – Kruiswijk 0-1
Beekhuis – Oldekamp 1-0
Van Lier – Vermulst 0-1
Muller – Mink 1-0

Vrijdag 13 september is er geen interne competitie, maar wel een schaaksimultaan, gegeven door clubkampioen Ashley Krishnasing. Aanvang: 19.45 uur. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6 in Baarn.