Beker (intern), Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Goede opkomst

Goede opkomst

TK

Op de Goede Vrijdag een goede opkomst voor de Baarnse stukkenschuivers. Wel acht partijen waarvan eentje voor de beker. Vaak schuiven de schakers naar nullen en eentjes. Deze avond bij uitzondering twee remises. Wit hout valt in de smaak.
foto’s Koekkoek (TK) en Spijkerman (HS)

Duister – Lambrechts   1-0
Duister schuift de e-pion door met wit tegen Lambrecht’s Frans. Na wat gestuntel van Duister in de opening mist Lambrechts een pionwinst. In het vervolg offert Lambrechts een stuk tegen twee verbonden vrijpionnen. Duister weet deze met zijn torens niet alleen tegen te houden. Ze gaan in de doos. Duister komt in tijdnood, maar staat genoeg materiaal voor om niet in paniek te raken.

TK
Koekkoek – Krijnen   1−0 beker
Koekkoek en Krijnen strijden voor een plaats in de finale van de B-groep van het bekertoernooi. Een heftig duel. Krijnen zet bijna de hele partij grote druk op de koningsstelling van Koekkoek, die secuur verdedigt. De druk wordt nog groter als Krijnen naast zijn dame en loper ook beide torens op koningsjacht stuurt. Koekkoek heeft het geluk dat Krijnen zijn h-pion niet kan opspelen. Met het enige paard op het bord probeert Koekkoek iets terug te doen. Als het Koekkoek lukt met dat paard de g-pion van Krijnen te slaan en dames te ruilen, dan is de druk van de ketel. Koekkoek neemt de aanval over. In het eindspel missen beide spelers precisie, de mataanval van Koekkoek niet.

Timmerman – Krishnasing   remise
In een Franse partij wordt al vroeg in de avond remise aangeboden door Krishnasing.

HS
Kok – Van Lier   1−0
In een Siciliaanse Kan variatie (met Ld3) krijgt Kok goed spel. De zwarte koningsstelling wordt constant onder druk gezet. Van Lier verdedigt goed, zo goed dat hij na 25 zetten gelijk, zo niet iets beter staat. Kok gaat voor een pionnetje op a5 maar zet daardoor zijn dame buitenspel. Als van Lier iets te gretig in de tegenaanval gaat en de  dame van Kok de zwarte stelling kan binnendringen, is het na een foutje van Van Lier opeens snel afgelopen. Een spannende partij waar veel gerekend moest worden.

HS
Kruiswijk – Keijzer   1−0
Keijzer opent behouden met de zwarte stukken, waardoor Kruiswijk de ruimte en krijgt om zijn witte stukken te ontwikkelen. In het middenspel resulteert dat in een geïsoleerde zwarte pion. De witte stukken voeren de druk op om de pion te veroveren. In de verdediging verdwijnt een zwarte loper en de pion in de doos.

Van der Braak – Vermulst   0−1
Een agressieve opening levert Vermulst met zwart een voordeeltje op de koningsvleugel. Van der Braak neutraliseert kundig. de partij gaat gelijk op met afruilen van stukken. In het eindspel overziet Van der Braak een dubbele aanval. Met een stuk meer weet Vermulst het pionnengeschuif in zijn voordeel te beëindigen.

TK
Spijkerman – Boss    remise
Spijkerman en Boss spelen allebei een teleurstellend seizoen. Een beetje zelfvertrouwen tanken is voor beiden welkom. Na de opening gaat het gelijk op, maar Spijkerman weet de stukken van Boss terug te drukken. Als de stelling open breekt, dan blijken er zoveel combinaties in de stelling te zitten, dat beide spelers al snel in tijdnood geraken. Een drievoudige zetherhaling dus remise.

Schram – Willemsen   1−0
In de partij tussen Schram en Willemsen slaat de vlam al heel vroeg in de spreekwoordelijke pan. Op zet 6 offert Schram zijn loper op f7 voor een dreigende aanval. Nadat er het nodige is geruild, heeft wit een toren en 2 pionnen tegen een paard en een loper aan de strijd overgehouden. Willemsen is vervolgens naar eigen zeggen in zijn hoofd al een zet verder en doet zijn ongedekte dame in de aanbieding. Na 12 zetten gaan de heren nog voor half 9 aan de bar.

Uitslagen ronde 26
Timmerman   - Krishnasing remise
Duister    - Lambrechts 1−0
Kok      - Van Lier  1−0
Koekkoek   - Krijnen   1−0
Kruiswijk   - Keijzer   1−0
Van der Braak - Vermulst  0−1
Spijkerman  - Boss    remise
Schram    - Willemsen  1−0
Stand na ronde 26
1. Krishnasing 1012
2. Duister   878
3. Timmerman  827
4. Kok     780
5. Lambrechts 776
6. Burger   729
7. Koekkoek  622
8. Lier van  599
9. Kruiswijk  584
10. Schram   544

2 comments

 1. Mooi verslag weer Ed! En je zal maar tegen de pionnenstructuur van Ton aan zitten kijken met een zwartveldige loper 🙂

  1. Haha, ja, dan kun je maar beter een paard hebben (áls je zo’n heftige aanval overleeft, tenminste, want Christian speelde erg sterk)!

Comments are closed.