Uncategorized

Goede opkomst bij tweede schaakavond senioren

Goede opkomst bij tweede schaakavond senioren

Vrijdag 22 September hebben de senioren de tweede ronde van de interne competitie gespeeld. De jeugd sloot rond half acht de speelavond. Jeugdleider Rob Boss kon eerder naar huis, doordat het aantal leden die deel werden nemen van de senioren op oneven uitkwam.

Het was even puzzelen met de indeling, maar Andre van De braak kon toch meedoen. Na een tijdje niet deelgenomen te hebben aan de competitie, besloot hij dat het nu weer tijd was. Met de zwarte stukken verdedigde hij goed in de opening en kreeg een ruimtelijk overwicht op de damevleugel en goede controle met behulp van zijn loperpaar. Oscar Burger nam voor lief om activiteit op te geven in ruil voor pionwinst. Door een onnauwkeurigheid won Andre materiaal, maar bleven de kansen in evenwicht. Even later leek het toch dat Andre zou winnen toen Oscar onvoldoende op de onderste rij lette en daar zijn pionnen door moest opgeven op de damevleugel, maar toen begaf Andre zich juist in een verkeerde afwikkeling en kwam per saldo op een stuk minder uit. Dit was genoeg voor de winst voor Oscar.
Tom Priester speelde tegen Ravi Priester met de witte stukken. De speelavond was nog maar net van start gegaan of Ravi kwam zijn mededeling doen: “Ik heb gewonnen”. Het was duidelijk dat de zwarte stukken ver in de witte stelling waren doorgedrongen met onafwendbare dreigingen. Iets dat in de thuis analyse nog verder besproken kan worden.

Fabio de Moor kwam met wit moeilijk los tegen Jan Heimensen. Laatst genoemde kwam met zijn Dame snel actief over het bord en maakte gebruik van verschillende motieven om mat te dreigen. De koning van Fabio bleef onderontwikkeld en werd blootgesteld aan teveel dreigingen, waardoor hij besloot om een toren op te geven. Na afruil van stukken bleef er niet veel meer over om te spelen en gaf Fabio op.
Ashley Krishnasing speelde ook na lange tijd weer en mocht aantreden tegen Jelle Bijleveld. Beide heren begonnen verlaat hun partij en waren in de stemming om versneld te spelen. Tot het punt dat Krishnasing in de denkmodus raakte om gebruik te maken van de tijdelijke pionwinst die hij boekte, zie diagram. Bijleveld gaf zijn zwartveldige loper op tegen een Toren en moest zeilen bijzetten om zijn koning te verdedigen. Toen Krishnasing zijn pionnen naar voren begon te drukken kon Bijleveld zijn hoofd niet langer koel houden en besloot tot een tegenaanval, waarbij zijn Dame uiteindelijk geïsoleerd kwam en ingesloten raakte. Dit betekende het einde van de partij.

In het diagram werd na 23..Ld6 24. b4! gespeeld om een later ..b4 van zwart te voorkomen en de grip op de zwarte velden te houden. Er volgde ..Lxe5 25. Pxe5 Pe8 26.f4 +- en de partij begon te kantelen in wits voordeel. De koningstelling van zwart was verzwakt en de witte g-pion van wit ging niet veel later ook naar voren. Na een incorrect tegenoffer op g4 raakte de zwarte dame later ingesloten op h5. ..f6 27. Pf3? (Db3+ was direct winnend) Kf7 28. Lc5 Le6 29. Pd4! Dd7 (..Lxa2? 30. Ta1) 30. g4 Lxg4? 31. hxg4 Dxg4 32. Lh3 Dh5 33. Kg2! Tc7 34. Le6+ Kg7 35. Th1 1-0

Alle uitslagen ronde 2

  1. Oscar Burger Andre van de Braak 1-0
  2. Tom Priester Ravi Priester 0-1
  3. Fabio de Moor Jan Heimensen 0-1
  4. Ashley Krishnasing Jelle Bijleveld 1-0
  5. Rob Boss oneven