Intern, Uitgelicht

Goed bezochte schaakavond eindigt in zinderend tijdnoodduel

Goed bezochte schaakavond eindigt in zinderend tijdnoodduel

De Baarnse Schaakvereniging houdt elke vrijdagavond clubavond in het Rode Kruisgebouw. Om 18:30 uur beginnen de jeugdschakers, zo’n 25, van zes tot zestien jaar. Afgelopen vrijdag stonden de examens voor de stappenmethode op het programma, en daarnaast werd er in plaats van de gebruikelijke schaaklessen vrij geschaakt.

Terwijl een tiental jeugdspelers aan het zwoegen was op de moeilijke schaakopgaves van het examen, werd er door de anderen in goede sfeer geschaakt, en ‘gebughoust’, een spectaculaire schaakvorm waarbij geslagen stukken door een teamgenoot op een naastgelegen bord mogen worden ingezet.

Aan het eind van de clubavond kregen de meeste deelnemers hun examen uit handen van jeugdleider Rob Boss uitgereikt.

Daarna was het de beurt aan de volwassenen. Hoewel het aantal leden in de corona-tijd wat is teruggelopen, waren er dit keer toch vijf partijen, die op het scherpst van de snede gevoerd werden.

Allereerst was er een broederstrijd, tussen Rogier en Oscar Burger. Oscar had net – met goed resultaat – gezwoegd op het stap 4 examen, maar toen hij voor torenwinst ging, bleek zijn paard niet meer te kunnen ontsnappen, waarna zijn oudere broer met twee lopers tegen een toren vrij weinig problemen had om te winnen.

Marijn van de Graaf (ook net geslaagd voor stap 4) won zijn tweede partij in de interne competitie dit seizoen, tegen Fabio de Moor. Pas in het late middenspel wist hij beslissend voordeel te krijgen, omdat de dame van de tegenstander verloren ging.

Mario Lambrechts mocht het tegen veelvoudig clubkampioen Pascal Losekoot opnemen. Toen hij in de opening een pionnetje verloor, dacht hij al dat het lastig zou worden. En inderdaad. Hoewel Lambrechts er alles aan deed om zijn stelling dicht te houden, schoof Losekoot rustig zijn stukken op de koning van de tegenstander af, won een kwaliteit en even later de partij.

Het duel tussen Walter Schram en Frits Kok eindigde in een remise, maar daar ging ook een behoorlijke strijd aan vooraf. Kok leek eerst een mooie vrijpion op de a-lijn te krijgen, die zelfs tot één veld van het promotieveld wist op te stomen. Schram pareerde dat echter door zijn toren ervoor te zetten en toen hij even later de pion veroverde, was het Schram die het betere spel had. Het bleek net wat te weinig voor de winst.

Het spannendste duel was dat tussen Jelle Bijleveld en Rob Boss. Bijleveld, toch één van de kandidaten voor het clubkampioenschap dit seizoen, maakte een flinke fout waardoor Boss een paard voor kwam. In een eindspel met een paard en twee vrijpionnen meer voor Boss, maakte zijn tegenstander het hem zo lastig, dat hij veel tijd moest verbruiken. Met nog slechts een seconde op de klok van Boss bood Bijleveld remise aan (“zo wil ik niet winnen”), wat met genoegen werd aangenomen.

1BossBijleveld½−½
2LosekootLambrechts, M1−0
3Burger, OBurger, R0−1
4KokSchram½−½
5De MoorVan de Graaf0−1

Stand aan kop

1. Bijleveld 203
2. Losekoot 188
3. Boss 166

Ook vrijdag is er weer clubavond in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6. Vanwege de herfstvakantie is er bij de jeugd vrije inloop (geen les), de volwassenen spelen vanaf 19:45 uur voor de interne competitie, waar ook geïnteresseerden aan mee kunnen doen. Loop gerust binnen of kijk even op www.baarnseschaakvereniging.nl!